ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Μήνυμα ΥΠΕΞ για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον εμφύλιο στη Συρία

«Η Συρία θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί το πεδίο αντιπαράθεσης ξένων συμφερόντων που δρουν εις βάρος της χώρας και του Συριακού λαού», ήταν το σημερινό μήνυμα του Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τον εμφύλιο.

«Η Ελλάδα προωθεί ενεργά την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες επίτευξης μιας πολιτικής λύσης στη Συρία», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο συμπλήρωσης 10 ετών από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος μετράει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες,

«Η λύση αυτή θα πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στη βάση της Απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Για την επίτευξη της λύσης αυτής είναι απαραίτητη η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τα εδάφη της χώρας. Επίσης, η Συρία θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί το πεδίο αντιπαράθεσης ξένων συμφερόντων που δρουν εις βάρος της χώρας και του Συριακού λαού».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Συρία, Geir Pedersen.

«Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να φιλοξενεί στο έδαφος της χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, στους οποίους παρέχει ανθρωπιστική και κοινωνική βοήθεια, σηκώνοντας ένα ιδιαίτερα σημαντικό βάρος για τις δυνατότητες της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Καταγγελία για «αδικαιολόγητη» ισραηλινή επίθεση σε αεροδρόμιο

Το συριακό ΥΠΕΞ καταδικάζει ως «αδικαιολόγητη» την ισραηλινή επίθεση σε στρατιωτική βάση στην Ιντλίμπ και καλεί ΟΗΕ και διεθνή κοινότητα να παρέμβουν. Αχρείαστη κλιμάκωση τα πλήγματα, σύμφωνα με απεσταλμένο των ΗΠΑ.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη για τη δολοφονία Τάνους στη Συρία και αίτημα έρευνας

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τη δολοφονία του Νάντερ Τάνους στη Συρία, ζητά άμεση διαλεύκανση και προσαγωγή των ενόχων, και τονίζει την ανάγκη για μέτρα προστασίας όλων των κοινοτήτων, ειδικά λόγω της θρησκευτικής σημασίας της ημέρας.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Η νέα συμφωνία με τη Συρία ενισχύει τις διμερείς σχέσεις

Η Συρία και η Ρωσία υπέγραψαν μνημόνιο για το μέλλον των ρωσικών βάσεων, προβλέποντας τη σταδιακή ένταξή τους στη συριακή πολιτική διοίκηση και παραμονή ορισμένων ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο ΥΠΕΞ.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα καταδικάζει τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Συρία

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις ισραηλινές επιθέσεις στη νότια Συρία, κάνοντας λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας και του διεθνούς δικαίου, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για τον τερματισμό τους.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Συνελήφθη πρώην στρατηγός για χημική επίθεση του 2013

Το συριακό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε τη σύλληψη του πρώην ταξίαρχου Χάρνταλ Άχμαντ Νταγιούμπ για συμμετοχή στη φονική επίθεση με χημικά στην ανατολική Γούτα το 2013, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, με παραβίαση διεθνούς δικαίου.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανίδα δημοσιογράφος αγνοείται στη Συρία, πιθανόν κρατούμενη στο Χαλέπι

Η Εύα Μαρία Μίχελμαν, δημοσιογράφος από την Κολωνία, αγνοείται στη Συρία από τον Ιανουάριο και θεωρείται κρατούμενη σε φυλακή στο Χαλέπι. Η οικογένειά της ζητά τη συνδρομή του ΥΠΕΞ, καθώς μαρτυρίες κάνουν λόγο για κακομεταχείριση.