Σε επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου καλεί την Ελλάδα η Τουρκία, μέσω του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.
«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
«Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ράμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επεσήμανε ότι «μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε από εκεί και για περίπου έξι μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή. Έτσι η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία».
«Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές, η ατζέντα είναι γνωστή. Όσα συζητήσαμε στους προηγούμενους 60 γύρους. Συζητούσαμε όλα τα θέματα των διαφορών μας με την Ελλάδα κι από εδώ και πέρα θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Έχουν γίνει 60 συναντήσεις και είδα κι εγώ, υπάρχουν 5.000 σελίδες εγγράφων και υπήρξε προσέγγιση σε θέματα. Όμως όταν στην εξουσία ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016 δεν ήθελε να συνεχίσει τις συναντήσεις αυτές», συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Εξάλλου, τη σημασία που έχει συνολικά για την ΕΕ η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.
«Η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο και σημείωσε ότι η ενόχληση προς ορισμένα κράτη - μέλη εκλαμβάνεται ως ενόχληση προς όλη την ΕΕ. Παράλληλα, σημείωσε ότι «η ανανέωση ή η έναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που η ΕΕ αναμένει και κάτι που αναμένουμε ότι θα τροφοδοτήσει θετικά τη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη του θετικού δρόμου στις σχέσεις μας».
Αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Κομισιόν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας υπογράμμισε ότι αποτελεί μέρος της προσπάθειας «να συζητηθεί η ανάγκη για αποκλιμάκωση και της ανάγκης να γίνουν πρακτικά βήματα» έτσι ώστε η ΕΕ να προχωρήσει στο δρόμο της εποικοδομητικής συνεργασίας και του διαλόγου.
Όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές οψέποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση, υπογραμμίζοντας ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.
«Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών», ανέφερε, ενώ τόνισε ότι αυτό που τον προβληματίζει είναι ότι «η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών. Η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένταξη. Αλλά βέβαια, ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς».
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «αποτελεί την πρώτη επέκταση ορίων του Ελληνικού Κράτους από το 1947, πάντα με ειρηνικά μέσα και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου». «Εμείς προετοιμαζόμαστε και για επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας», υπογράμμισε. «Κάνουμε τα απαραίτητα τεχνικά βήματα, για να είμαστε έτοιμοι όταν κριθεί σκόπιμο να προχωρήσουμε. Το πότε θα γίνει αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή».