ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
mitsotakis_brussels
Πηγή: ΑΠΕ

Μητσοτάκης: Δεν μπορούν να εκβιάζονται Ε.Ε. και Ελλάδα από την Τουρκία

Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία στο μεταναστευτικό. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του ζητήματος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Την ανάγκη να δείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορούν να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα.

«Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα γυρνάει σελίδα. Πήραμε εντολή για μα εφαρμόσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε δουλειές, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να κάνουμε την ζωή του μέσο Έλληνα καλύτερη. Θα τιμήσουμε την εντολή που λάβαμε. Οι Έλληνες, ειδικά οι νέοι δικαιούνται ευκαιρίες και όχι ελλείμματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές στρατηγικές προκλήσεις, οι οποίες βρίσκονται στην προμετωπίδα της ευρωπαϊκής ατζέντας. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του ζητήματος. Να εκπονηθεί μια νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και να υπάρξει ένα σχέδιο Β΄ στην περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα σε σχέση με την Κύπρο από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που αφορά στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παράνομη γεώτρηση που διενεργεί η Τουρκία στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μια πολύ ταραχώδη περιοχή. «Υποστηρίζουμε την πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη που παρασχέθηκε στους βόρειους γείτονές μας, αρκεί να σέβονται τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψαν, είναι προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο και φυσικά σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούρου: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, νέα "επιτυχία" Μητσοτάκη στην εξωτερική

Η Πόπη Τσαπανίδου στηλιτεύει ειρωνικά τη στάση της κυβέρνησης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάνοντας λόγο για σοβαρό φιάσκο της εξωτερικής πολιτικής και αδράνεια ως προς την παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο του ERC, Μαρία Λέπτιν, συζητώντας για την ενίσχυση της έρευνας στην Ελλάδα και τη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τόνισε την αύξηση δαπανών και ερευνητών από το 2019.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η τεχνολογία πυλώνας ανάπτυξης για εξαγωγή τεχνογνωσίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο κτήριο του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου», τονίζοντας τη σημασία καινοτομίας και την προσέλκυση ερευνητών και εταιρειών στην Ελλάδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η τεχνολογία πυλώνας ανάπτυξης και εξαγωγής τεχνογνωσίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του «Δημόκριτου», τόνισε ότι το Δημόσιο γίνεται πιο έτοιμο για τις προκλήσεις του μέλλοντος, στοχεύοντας σε εγχώρια τεχνογνωσία και εξαγωγή καινοτομίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η κυβέρνησή μας κοιτάει το μέλλον, άλλοι το παρελθόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο κτίριο του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή και τόνισε τη σημασία στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας, ασκώντας κριτική σε άλλες πολιτικές δυνάμεις για εμμονή στο παρελθόν.