ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Το μήνυμα που θα στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες

«Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων», το μήνυμα που αναμένεται να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό με διεθνή αποδοχή και βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη -δεν ζητάμε, συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες», αλλά και «η χώρα μας δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων»: αυτά θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά μηνύματα που θα στείλουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και νωρίτερα στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης θα είναι ότι «η Ελλάδα είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή μας, για το προσφυγικό, για την καταγγελία της στάσης της Τουρκίας στην Κύπρο, για τη Συρία που έχει φέρει την 'Αγκυρα σε ένταση με την Ευρώπη και την Αμερική, για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων και υπάρχει συνεχής επαφή της Αθήνας - Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο 'Αμυνας - με Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, αλλά και Ουάσιγκτον το τελευταίο δεκαήμερο.

Παράλληλα θα γίνει σαφές ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και βοηθάει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συμμαχίες στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κάνοντας έρευνες σε θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην Κύπρο.

Επίσης η Ελλάδα έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία - με την οποία διατηρούμε διαύλους επαφής σε πολλά επίπεδα και είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για το προσφυγικό, θέτοντας τα προβλήματα, ενημερώνοντας για τις ενέργειές μας και διεκδικώντας μια νέα πολιτική τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών όσο και για το άσυλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα κάνει στη Σύνοδο επαφές με τους ομολόγους του των χωρών του Νότου - Ιταλία, Ισπανία - που θίγονται από το πρόβλημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός εδώ και μια δεκαετία που πάει στις Βρυξέλλες χωρίς να αμφισβητείται η παρουσία ή η πολιτική του. Έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη -40%- και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στο τέλος μια χρονιάς με τέσσερις εκλογές, τα δημοσιονομικά του 2019 κλείνουν με πλεόνασμα, ενώ ο προϋπολογισμός του 2020 έχει πλήρως εγκριθεί από τους θεσμούς.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση φόρων και επιστροφή στην ανάπτυξη έχει γίνει πλήρως αποδεκτό από τους εταίρους. Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα -ιδίως στο θέμα της πράσινης ενέργειας. Η χώρα έχει εδώ και εκατό μέρες θετική δημοσιότητα στα ξένα Μ.Μ.Ε.

«Πάμε στις Βρυξέλλες χωρίς να έχουμε κάτι να αποδείξουμε -αλλά για να δείξουμε πού θέλουμε να είναι η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία» είναι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος με σεβασμό στις προηγούμενες συμφωνίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στο Bloomberg Forum ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη, διατηρώντας στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και σεβόμενη τις προηγούμενες συμφωνίες για LNG και επενδύσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τιμούμε το θάρρος και την αφοσίωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Με αφορμή την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το θάρρος, την αποστολή και τη συμβολή των στελεχών, βετεράνων και οικογενειών τους στην εθνική ασφάλεια.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στρατάκης απέφυγε απαντήσεις στην Εξεταστική, εμφανίστηκε ως θύμα

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Στρατάκης εμφανίστηκε ως “θύμα” στην Εξεταστική, αποφεύγοντας ουσιαστικές απαντήσεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις συνομιλίες που τον συνδέουν με κυβερνητικά στελέχη.
Μητσοτάκης, Shanmugaratnam
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Σιγκαπούρη: Συνεργασία σε τουρισμό, άμυνα και επενδύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Lawrence Wong και τον Πρόεδρο Tharman Shanmugaratnam. Συζήτησαν ενίσχυση συνεργασίας σε τουρισμό, ναυτιλία, άμυνα, εξαγωγές και επενδύσεις, καθώς και ψηφιακή διακυβέρνηση.
Κυριάκος Μητσοτάκης Helexpo
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μνημόνιο για ενίσχυση δομών απεξάρτησης στα σωφρονιστικά ιδρύματα

Με κυβερνητική στήριξη και υπό τον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράφηκε μνημόνιο για ενίσχυση δομών απεξάρτησης στις φυλακές, με νέες μονάδες, συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαίδευση προσωπικού.