Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο ενσωματώνεται η Οδηγία (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Το νομοσχέδιο εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή, προς επεξεργασία, την ερχόμενη Τρίτη.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:
(α) εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία προς την ενωσιακή
(β) θεσπίζονται μέτρα πρόληψης και μείωσης του αντίκτυπου ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον (ιδιαίτερα στο υδάτινο περιβάλλον) και την ανθρώπινη υγεία και
(γ) προωθείται η μετάβαση στην κυκλική οικονομία μέσω καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων, προϊόντων και υλικών.
Εξάλλου, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου του υπ. Περιβάλλοντος που έχει στόχο να βάλει τέλος στη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης, οι δήμοι θα πρέπει να διαθέτουν δημόσιες βρύσες νερού σε χώρους αθλητισμού και παιδικές χαρές. Επίσης, πρόστιμο 1.000 ευρώ θα επιβάλλεται σε κάθε επιχείρηση εστίασης που θα διαθέτει στους πελάτες πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, με το ποσό αυτό να διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.
«Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης και την προστασία του Περιβάλλοντος», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η διάθεση των πλαστικών μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021, ενώ ταυτόχρονα περιέχει προβλέψεις για εθνικά μέτρα με κίνητρα για πρόληψη και ανακύκλωση
Με το εν λόγω νομοσχέδιο απαγορεύεται από τον Ιούλιο του 2021 η διάθεση στην αγορά 10 πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.
Πρόκειται για τα εξής πλαστικά προϊόντα:
- μαχαιροπίρουνα,
- πιάτα,
- καλαμάκια,
- περιέκτες από φελιζόλ
- κυπελάκια ποτών από φελιζόλ,
- περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ,
- αναδευτήρες ποτών,
- μπατονέτες,
- στηρίγματα για μπαλόνια,
- καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).
Στόχος της απαγόρευσης σε αυτά τα πλαστικά προϊόντα είναι η μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.