ΓΔ: 2379.94 1.16% Τζίρος: 204.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:21:36
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία

Ο πρόεδρος της Κολομβίας ζητά δίωξη Τραμπ για τα χτυπήματα στην Καραΐβική

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, κάλεσε από τον ΟΗΕ να κινηθεί δίωξη κατά του Ντόναλντ Τραμπ για επιθέσεις σε ταχύπλοα στην Καραϊβική.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, κάλεσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να κινηθεί ποινική διαδικασία σε βάρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας των φονικών πληγμάτων στην Καραϊβική με στόχο ταχύπλοα σκάφη που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, μετέφεραν ναρκωτικά.

Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης της Κολομβίας επέκρινε έντονα τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «έδωσε την εντολή» για τις επιθέσεις στα σκάφη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «νέοι που απλώς ήθελαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια». Επισήμανε ακόμη πως «λένε ότι οι πύραυλοι στην Καραϊβική στόχευαν διακινητές ναρκωτικών. Αυτό είναι ψέμα!».

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή της Καραϊβικής, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος έχει κατηγορήσει τη Βενεζουέλα, που συνορεύει με την Κολομβία, για διασύνδεση με καρτέλ ναρκωτικών.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των ΗΠΑ, από τις αρχές του μήνα έχουν καταστραφεί τρία ταχύπλοα σκάφη, τα οποία φέρονται να μετέφεραν ναρκωτικά από τη Βενεζουέλα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 14 επιβαινόντων.

Ο Γουστάβο Πέτρο εκτιμά ότι ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων ενδέχεται να βρίσκονταν Κολομβιανοί πολίτες. Όπως δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, «πρέπει να κινηθεί ποινική διαδικασία εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που έδωσε την εντολή, του προέδρου Τραμπ».

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης παγκοσμίως, υποστήριξε ακόμη ότι οι ηγέτες των καρτέλ βρίσκονται στο Μαϊάμι και είναι «γείτονες του προέδρου των ΗΠΑ», ο οποίος διατηρεί έπαυλη στη Φλόριντα.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Κολομβία παραμένουν σύμμαχοι, οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον αφαίρεσε από την Κολομβία την πιστοποίηση ως εταίρου στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ στηρίζει τον δεξιό υποψήφιο δε λα Εσπριέγια στις εκλογές Κολομβίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «πλήρη και απόλυτη» υποστήριξη στον δεξιό Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια στις προεδρικές εκλογές Κολομβίας, χαρακτηρίζοντάς τον ισχυρό ηγέτη και αντίπαλό του «μαρξιστή της άκρας αριστεράς».
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οικονομική ενίσχυση στον ΟΗΕ για μεγαλύτερη ισχύ και βιωσιμότητα

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν οικονομικά τον ΟΗΕ για να γίνει πιο ισχυρός και βιώσιμος, επισημαίνοντας πως θα εξασφαλιστούν κατάλληλες υποδομές και βοήθεια, παρά τις μειώσεις στις υποχρεωτικές και εθελοντικές πληρωμές.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις βαρόνοι ναρκωτικών στο στόχαστρο ΗΠΑ και Κολομβίας

Τραμπ και Πέτρο αποφάσισαν να συνεργαστούν ενάντια σε τρεις σημαντικούς βαρόνους ναρκωτικών της Κολομβίας, συνεχίζοντας ένα μακροχρόνιο πόλεμο που ευθύνεται για τραγωδίες, βία κι εκτοπισμούς στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το μεγαλύτερο καρτέλ της Κολομβίας σταματά διαπραγματεύσεις με τον Πέτρο

Το Κλαν δελ Γκόλφο ανέστειλε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Πέτρο, κατηγορώντας τη συμφωνία Πέτρο-Τραμπ για στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις ως παραβίαση των δεσμεύσεων μεταξύ τους.