ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΑΠΕ

Δεκτή η Ελλάδα στη Συμμαχία Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις

Η Ελλάδα θα συμμετέχει ως 44ο μέλος στη Συμμαχία Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε.

Η Ελλάδα θα συμμετέχει πλέον ως 44ο μέλος (και 17ο μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στη Συμμαχία Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε στο πρόσφατο Συμβούλιο Ecofin στο Λουξεμβούργο.

Η Συμμαχία αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία που καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια των εαρινών συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Απρίλιο του 2019 στην Ουάσιγκτον. Στόχος της Συμμαχίας είναι η προώθηση ισχυρών συλλογικών δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και των επιπτώσεών της.

Η νεοσύστατη Συμμαχία των υπουργών Οικονομικών εξέδωσε βασικές κοινές αρχές, γνωστές ως «Αρχές του Ελσίνκι» οι οποίες προωθούν εθνικές δράσεις για το κλίμα και έχουν ως στόχο να στηρίξουν τους υπουργούς Οικονομικών να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες σε μακροοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο για πολιτικές χαμηλών εκπομπών και κλιματικά ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης.

Η Συμμαχία θα βοηθήσει τις χώρες να ενεργοποιήσουν και να ευθυγραμμίσουν τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων δράσης για το κλίμα, να θεσπίσουν βέλτιστες πρακτικές όπως η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το κλίμα και οι στρατηγικές για τις πράσινες επενδύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και να εντάξουν αποτελεσματικά τους κλιματικούς κινδύνους στον οικονομικό τους προγραμματισμό.

Η διεθνής αυτή πρωτοβουλία αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα με σαφή προσανατολισμό τη συνοχή μεταξύ εγχώριας και παγκόσμιας δράσης για την κλιματική αλλαγή, την τόνωση της συνεργασίας και την επιτάχυνση των δράσεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Πυρκαγιές στην Ισπανία: Εκκενώνονται κοινότητες γύρω από τη Μαδρίτη

Πυρκαγιά κοντά στο Τολέδο προκάλεσε την εκκένωση τριών κοινοτήτων και την καραντίνα του δήμου Βίγια ντελ Πράδο. Οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν σπίτια τους με πόρτες και παράθυρα κλειστά. Εστάλησαν μηνύματα έκτακτης ανάγκης.
Ήλιος και καύσωνας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ υπερβάλλουσας θνησιμότητας στη Γαλλία: 5.764 θάνατοι από καύσωνα

Το πρόσφατο κύμα καύσωνα στη Γαλλία (17/6-2/7) προκάλεσε 5.764 επιπλέον θανάτους, κυρίως σε ηλικιωμένους αλλά και νέους, με τα μισά περιστατικά να καταγράφονται μέσα σε τρεις ημέρες, σύμφωνα με τη Santé publique France.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Σικελία: Πυρκαγιές στην Ιταλία, εκκενώθηκε κλινική

Στη Σικελία οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές με θερμοκρασίες έως 40°C. Περίπου 100 κάτοικοι και 22 ασθενείς απομακρύνθηκαν προληπτικά, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 πυρκαγιές στο νησί από το Σάββατο.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία-Γαλλία: Μάχη με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές συνεχίζεται

Πυροσβέστες στην Ισπανία και τη Γαλλία δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ λόγω της ζέστης και της ξηρασίας ο κίνδυνος νέων πυρκαγιών είναι υψηλός. Οι αρχές προειδοποιούν για ανθρώπινη αμέλεια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Ακραίες ζέστες πλήττουν για πρώτη φορά τις πόλεις

Τρεις πόλεις της κεντρικής Ιαπωνίας κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40°C, καθώς η χώρα πλήττεται από το νέο φαινόμενο «kokushobi» με καύσωνες και προειδοποιήσεις για επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές όπως η Ναγκόγια και το Τόκιο.
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Θεμιστοκλέους: Ετοιμότητα ΕΚΑΒ και ΕΣΥ ενόψει του καύσωνα

Σε ετοιμότητα ΕΚΑΒ και ΕΣΥ για τον καύσωνα, σύμφωνα με τον Μ. Θεμιστοκλέους. Έκκληση στους πολίτες, ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες, να τηρούν μέτρα προστασίας. Ενισχύθηκαν βάρδιες ΕΚΑΒ, χωρίς μέχρι στιγμής αυξημένη πίεση στις δομές υγείας.