ΓΔ: 1408.05 0.13% Τζίρος: 65.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Β. Κοντοζαμάνης: Αποκαθίσταται το πρόβλημα με τα τεστ για τον κορονοϊό

Ο υφυπουργός Υγείας τόνισε πως προτεραιότητα διεξαγωγής των τεστ δίνεται στα δημόσια νοσοκομεία και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Η όποια έλλειψη παρατηρήθηκε σε αντιδραστήρια έχει αρχίσει και αποκαθίσταται σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης που υπογράμμισε πως η περιστασιακή έλλειψη είχε προκληθεί από την διενέργεια περισσότερων από 1.000 τεστ ημερησίως που πραγματοποιούσε το ΕΚΕΑ.

Παράλληλα ο ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αποσαφήνισε πως με τις διατάξεις των άρθρων των δύο ΠΝΠ του Αυγούστου, τακτοποιούνται οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τα εργαστήρια του Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων που κάνουν τα τεστ ανίχνευσης του covid-19 και όχι ιδιωτικών εργαστηρίων.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση των δύο ΠΝΠ στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο υφυπουργός τόνισε πως η προτεραιότητα διεξαγωγής των τεστ δίνεται στα δημόσια νοσοκομεία και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Σχετικά με την έλλειψη αντιδραστηρίων που παρουσιάστηκε ανέφερε πως «αρχικά ο αριθμός αντιδραστηρίων που είχαμε παραγγείλει ήταν 90.000. Αυτό τον αριθμό τον αυξήσαμε σε 150.000 και έτσι είχαμε και κάποιο στοκ. Όμως, το ΕΚΕΑ έκανε περισσότερα τεστ από 1.000 που μπορεί να κάνει την ημέρα γι αυτό και δημιουργήθηκε έλλειψη η οποία όμως από σήμερα αποκαθίσταται».

Σημείωσε, πάντως, ότι «30.000 το μήνα είναι η δυνατότητα που έχει η εταιρεία αντιδραστήρων να μας δίνει κάθε μήνα, διότι εξυπηρετεί όλο τον πλανήτη»

Ο υφυπουργός αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι «έχουν σταματήσει να γίνονται τα τεστ στη χώρα» ενώ σχετικά με την τιμή του κάθε τεστ που διεξάγεται είπε ότι «πολλές φορές τα νοσοκομεία έχουν μηχανήματα με αντιδραστήρια που είναι πολύ ακριβά. Το αντιδραστήριο στο ΕΚΕΑ ήταν 13 ευρώ και ήταν η καλύτερη τιμή που υπήρχε στην αγορά».

Σημείωσε πως η συνολική δυναμικότητα της χώρας για τεστ, «διαμορφώνεται από το άθροισμα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα», ενώ ειδικά για τα τεστ που δόθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια και αποτέλεσε αντικείμενο οξύτατης κριτικής από την αντιπολίτευση, ο υφυπουργός είπε και αυτά «διενεργούνται με τη μέθοδο της δεξαμενοποίησης, που σημαίνει, ότι έχουμε μειωμένο κόστος ανά δείγμα, που φτάνει τα 10 ευρώ το δείγμα. Επομένως, ούτε 50, ούτε 60, ούτε 70 ευρώ, τα οποία ακούστηκαν, είναι οι τιμές που πληρώνει το δημόσιο για κάθε τεστ».

Μάλιστα επισήμανε πως αρχικά στην πρώτη φάση της πανδημίας τα τεστ ήταν ακριβά, αλλά πλέον έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και είμαστε σε θέση όχι μόνο να έχουμε δεκαπενταπλασιάσει σχεδόν τον ημερήσιο αριθμό διενεργούμενων εξετάσεων, έχουμε πολλαπλασιάσει τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων, έχουμε μειώσει κατά πέντε φορές το κόστος του εξεταζόμενου δείγματος από τα 50 και πάνω ευρώ, δηλαδή, το έχουμε φτάσει στα 10 και έχουμε εξασφαλίσει διαθεσιμότητα και επάρκεια όλων των αντιδραστηρίων».

Αναφορικά με τα θέματα της φαρμακευτικής δαπάνης, ο υφυπουργός επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις των επιτροπών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Γκάγκα: Προτεραιότητα η θωράκιση του εθνικού συστήματος Υγείας

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη στελέχωσης των συστημάτων Υγείας, σημειώνοντας ότι και στην Ελλάδα γίνονται πράγματα ώστε να αλλάξει η κατάσταση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα φάρμακα ζητάει η Ελλάδα

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης έστειλε επιστολή στην Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Υγείας Στ. Κυριακίδου σημειώνοντας πως το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων στην ΕΕ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Πλεύρης: Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε τις διατάξεις για διαπραγματεύσεις στα φάρμακα από τις οποίες η χώρα μας για το 2022 έκλεισε συμφωνίες 920 εκατ. ευρώ κερδίζοντας εκπτώσεις 450 εκατ. ευρώ.