ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:55:22
Φώτο: ΑΠΕ

Αντίδραση της Αθήνας για το casus belli: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο 

Σε ανακοίνωσή του το υπ. Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως πρωτοφανή την «αντίληψη» της Τουρκίας ότι μπορεί να εξαπολύει απειλές πολέμου ενάντια σε μία γειτονική χώρα.

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπ. Εξωτερικών «απαντά» στον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και χαρακτηρίζοντας ως πρωτοφανείς τις απειλές ενάντια στην Ελλάδα.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν  όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.

Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά.

Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε ως «αιτία πολέμου» τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα καταδικάζει τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Συρία

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις ισραηλινές επιθέσεις στη νότια Συρία, κάνοντας λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας και του διεθνούς δικαίου, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για τον τερματισμό τους.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τετραμερής ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Πακιστάν, Τουρκίας, Σ. Αραβίας την Κυριακή στο Κάιρο

Συνάντηση στην Αίγυπτο θα έχουν Κυριακή οι ΥΠΕΞ Πακιστάν, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας, για συνομιλίες σχετικά με την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στις περιφερειακές εξελίξεις.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Καμία νομική ισχύς σε μονομερείς οριοθετήσεις από Άγκυρα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν συζητά με βάση εικασίες για τις θαλάσσιες ζώνες και δεν αποδέχεται μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα.
Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών
ΔΙΕΘΝΗ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Halkbank στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει την υπόθεση κατά της Halkbank, επισημαίνοντας ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει διώξεις εναντίον της. Η διαμάχη είχε συμφωνηθεί να λήξει τον Μάρτιο.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης σε Φιντάν: Οι μονομερείς ενέργειες δεν παράγουν αποτελέσματα

Στη Σόφια, ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, συζητώντας για τις διατλαντικές σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και τη σημασία αποφυγής μονομερών ενεργειών για την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.