Έκτακτους εξονυχιστικούς ελέγχους στις πλατφόρμες delivery με απώτερο στόχο τις επιχειρήσεις εστίασης που διανέμουν τα προϊόντα τους μέσω των πλατφορμών διέταξε η ΑΑΔΕ, μετά την υπόθεση της Pizza Fan στην οποία εντοπίστηκε φοροδιαφυγή ύψους 25 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε από το Τμήμα Φορολογικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, καταδεικνύει ότι παρά την υποχρεωτική διαβίβαση των παραστατικών στην ΑΑΔΕ, τη λειτουργία των myDATA, την υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, την εγκατάσταση των POS και την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών με σύγχρονες, η φοροδιαφυγή βρίσκει παρακαμπτήριες οδούς και θα παραμείνει ένας σημαντικός πονοκέφαλος για τις φορολογικές υπηρεσίες.
Οι πλατφόρμες delivery ήταν ήδη στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ, καθώς με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της Αρχής είχε προγραμματιστεί για το 2026, «η διενέργεια τουλάχιστον 160 υποθέσεων ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν».
Ωστόσο, η μεγάλη φοροδιαφυγή που εντοπίστηκε στη Pizza Fan, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΔΑΟΕ, κινητοποίησε άμεσα την ΑΑΔΕ που δίνει εντολές για τη διενέργεια άμεσα, εξονυχιστικών φορολογικών ελέγχων στις πλατφόρμες που διακινούν τα προϊόντα και ταυτόχρονα και στα καταστήματα που εμφανίζονται ως πωλητές. Ειδικότερα:
- Θα ζητηθούν στοιχεία από τις πλατφόρμες για τις πωλήσεις που διακίνησαν μέσω του δικτύου τους.
- Συγχρόνως θα γίνουν έλεγχοι στα δεδομένα των επιχειρήσεων εστίασης από τις οποίες διακινήθηκαν τα εν λόγω αγαθά, ώστε να διαπιστωθεί εάν συμπίπτουν οι πωλήσεις προϊόντων που βρήκε η εφορία μέσα από τις πλατφόρμες, με εκείνες που προκύπτουν από τα φορολογικά στοιχεία που εκδόθηκαν.
- Η εντολή προβλέπει τον έλεγχο και στους διανομείς ώστε να διαπιστώνεται εάν η κάθε παραγγελία που μεταφέρουν συνοδεύεται και από απόδειξη λιανικής πώλησης.
- Οι έλεγχοι δεν θα περιορίζονται στις μεγάλες και επώνυμες αλυσίδες αλλά θα επεκταθούν σε κάθε επιχείρηση εστίασης που έχει δικό της δίκτυο διανομέων.
Μαζικοί έλεγχοι
Αξιοσημείωτο είναι πως το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει τη χρήση αλγορίθμων ανάλυσης κινδύνου προκειμένου να εντοπιστούν οι στόχοι, και με τη βοήθεια των στοιχείων, που λαμβάνει διαρκώς η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες παραγγελιοληψίας, και τα οποία συγκρίνονται με τις αποδείξεις λιανικής, οι οποίες έχουν κοπεί για τις συγκεκριμένες παραγγελίες.
Το σύνηθες πρόβλημα που εντοπίζονταν ήταν η συνοδεία των προϊόντων, όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης, αλλά με το δελτίο παραγγελίας.
Ωστόσο, λόγω της «έκτακτης ανάγκης» και προκειμένου να ελεγχθούν όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης και διανομής, η διαδικασία επιλογής μέσω των αλγορίθμων αντικαθίσταται από τους μαζικούς ελέγχους σε όσους γίνεται περισσότερους.
Στο πλαίσιο αυτό, για τους έκτακτους ελέγχους, μοναδικό κριτήριο θα είναι το μέγεθος των πωλήσεων και βασικά ο τζίρος που πραγματοποιούν.
Συμφωνία με πλατφόρμες
Υπενθυμίζεται πως υπάρχει συμφωνία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες οι οποίες παρέχουν στοιχεία σε τριμηνιαία βάση, τα οποία περιλαμβάνουν το σύνολο των συναλλαγών, που πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις μέσω των πλατφορμών.
Με αυτόν τον τρόπο, θα πραγματοποιούνται συχνότερα και τακτικά - και όχι κατά περίπτωση - διασταυρώσεις μεταξύ των πραγματικών και των δηλωθεισών συναλλαγών, που πραγματοποιούν τα καταστήματα εστίασης μέσω των πλατφορμών, ώστε να διαπιστώνεται αν και πότε κόβουν αποδείξεις.
Όμως, τώρα, οι έλεγχοι έχουν προσλάβει έκτακτο χαρακτήρα και είναι πέραν της τακτικής παραλαβής των δεδομένων.
Και οι εταιρείες courier
Στο στόχαστρο βρίσκεται και η διακίνηση προϊόντων που γίνεται μέσω κούριερ χωρίς ή με ελλιπή φορολογικά παραστατικά.
Οι έλεγχοι εκτός των άλλων θα αξιοποιήσουν πληροφορίες αλλά και στοιχεία από ειδικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στους τομείς ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και πληροφορίες από το εξωτερικό.
Πρόστιμα αν δεν…
Τονίζεται πώς, με βάση τη νομοθεσία, όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που λειτουργούν σε Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά πραγματοποιούν πωλήσεις στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους.
Όσες πλατφόρμες δεν συνεργάζονται με τη φορολογική διοίκηση, βρίσκονται αντιμέτωπες με τσουχτερά πρόστιμα ως και 500.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας, ενώ οι χρήστες που αρνούνται να δηλώσουν τα στοιχεία στις πλατφόρμες θα βλέπουν τον λογαριασμό τους να κλείνει και τις πληρωμές που έχουν γίνει να παρακρατούνται από τις φορολογικές αρχές.