ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Γεραπετρίτης: Όλος ο διπλωματικός κόσμος έχει συνταχθεί με την Ελλάδα

Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα επιδιώκει τα μέρη να καθίσουν να συζητήσουν υπό όρους ορθού λόγου και Διεθνούς Δικαίου, για να επανέλθει μια σχετική σταθερότητα στην περιοχή, είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Όλος ο διπλωματικός κόσμος έχει συνταχθεί με τις ελληνικές θέσεις και καλεί την Τουρκία να αποσύρει το ερευνητικό της σκάφος και τα συνοδά πολεμικά, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα επιδιώκει τα μέρη να καθίσουν να συζητήσουν υπό όρους ορθού λόγου και Διεθνούς Δικαίου, έτσι ώστε να επανέλθει μια σχετική σταθερότητα στην περιοχή.

«Στο βάθος αυτού του διπλωματικού μαραθώνιου αυτό το οποίο διαφαίνεται, είναι επιτέλους να υπάρξει εκ μέρους της Τουρκίας η αυτονόητη διπλωματικά θέση που είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το μόνο εριζόμενο ζήτημα που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», υπογράμμισε, υπό όρους, μάλιστα, που θα διασφαλίζουν ένα ωφέλιμο αποτέλεσμα. Δηλαδή όχι ενόσω γίνονται συζητήσεις, ταυτόχρονα να προσβάλλονται οι θαλάσσιες ζώνες που στην πραγματικότητα αποτελούν το αντικείμενο αυτής της συζήτησης, αλλά να υπάρχει πλήρης καταλλαγή και εκεχειρία, διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αυτή τη στιγμή, εν τέλει, η Τουρκία δεν έχει κανένα απολύτως διπλωματικό έρεισμα, έχει καταφέρει με την επιθετική της στρατηγική να απολέσει και την παράσταση ισχύος που διαθέτει στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά ακόμη ακόμη -αν υπήρξε κάποια στιγμή- και το τελευταίο ίχνος διπλωματικής αξιοπιστίας, ανέφερε επίσης και προχώρησε στην εκτίμηση ότι, «η τουρκική διπλωματία θα αναζητήσει έναν τρόπο διαφυγής από το βαθύτατο αυτό εγκλωβισμό στον οποίον έχει περιέλθει (...) θα ακούσει εν τέλει χωρίς να θυσιάσει μεγάλο κομμάτι από τη δική της παράσταση δύναμης». 

Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα επιδιώκει τα μέρη να καθίσουν να συζητήσουν υπό όρους ορθού λόγου και Διεθνούς Δικαίου, έτσι ώστε να επανέλθει μια σχετική σταθερότητα στην περιοχή, συνέχισε ο υπουργός, και άρα «εκείνο που έχουμε στο βάθος του μυαλού μας είναι πραγματική, ουσιαστική και ωφέλιμη συζήτηση με την Τουρκία, η οποία (συζήτηση) θα είναι σε θέση να αποδώσει καρπούς».

Παραλλήλως ο υπουργός Επικρατείας περιέγραψε και το δίλημμα που αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση και διπλωματία: «Σήμερα είτε θα βρισκόμασταν σε μια θέση χωρίς τη συμφωνία με την Αίγυπτο είτε στη σημερινή θέση με πολύ ενισχυμένη την ελληνική διπλωματία και ουσιαστικά εξουδετερωμένο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο (...) Η Τουρκία είχε ένα και μόνο διπλωματικό ‘χαρτί' να παίξει στις διερευνητικές επαφές -και αυτό ήταν το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο», ανεξαρτήτως, πρόσθεσε, αν ήταν ανυπόστατο και παράνομο.

«Η τουρκική αντίδραση έχει προκαλέσει τις αντίθετες συνέπειες από εκείνες που ενδεχομένως περίμενε η Τουρκία, έχει αντισυσπειρώσει τη διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από ΕΕ σαφή στήριξη των ελληνικών θέσεων», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, άρα «δεν είναι το αρμόδιο όργανο για να μπορέσει να επιβάλλει με αποφάσεις του πολύ σοβαρές κυρώσεις», ωστόσο «δεν παύει να είναι η έκφραση της διπλωματίας της ΕΕ».

Στο ερώτημα δε, αν υπάρχουν κυρώσεις στο τραπέζι, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε πως «προφανώς και υπάρχουν και θα υπάρξουν στο Συμβούλιο που θα ακολουθήσει στις 27 Αυγούστου. Όσο βαίνει κλιμακούμενη η ένταση εκ μέρους της Τουρκίας τόσο περισσότερο θα ενεργοποιείται η απειλή των κυρώσεων αυτών αλλά οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι στο τραπέζι για να εξυπηρετούν ένα αποτέλεσμα το οποίο θα είναι πρακτικό και ωφέλιμο στο τέλος της ημέρας -και αυτό θα είναι η Τουρκία να συνταχθεί με το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Οφειλόμενη η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο υπουργός επισημαίνει πως στην πρόσφατη διάσκεψη, «η ελληνική πλευρά έθεσε με έμφαση το ζήτημα της δέσμευσης όλων των μελών του ΝΑΤΟ στο Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, που αποτελούν τη βάση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας».
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα η επανένωση της Κύπρου

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η διαίρεση του νησιού για 50 χρόνια είναι μία μη αποδεκτή κατάσταση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για τη λύση του Κυπριακού.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση είχε ο Γ. Γεραπετρίτης με τον Αμερικανό γερουσιαστή Κόρι Μπούκερ

Σε ό,τι αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις της στην Ερυθρά Θάλασσα, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την υποστήριξη της Αθήνας στο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για το Μεσανατολικό

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πραγματικά δραματική για την περιοχή. Είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.
Gerapetritis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

«Πλέον η χώρα μας θα μπορεί ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να θέτει θέματα στην ημερήσια διάταξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία αφορούν κατ’ εξοχήν τα δικά μας ζητήματα» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Βόρεια Μακεδονία να σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο υπουργός έδωσε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» με αφορμή την επίσκεψη του την προσεχή εβδομάδα στη Ν. Υόρκη για να παραστεί στη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που η χώρα μας διεκδικεί συμμετοχή.