ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Δένδιας: Γιατί έμειναν εκτός συμφωνίας το Καστελόριζο και οι ακτές της Κρήτης

Για μελλοντική οριοθέτηση με τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Κύπρο αλλά και με την Τουρκία, εφόσον το θελήσει, έμειναν εκτός της συμφωνίας με το Κάιρο το Καστελόριζο και μεγάλο μέρος των ακτών της Κρήτης.

Νέες συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, όταν αποκτήσει νόμιμη κυβέρνηση, αλλά και με την Αίγυπτο προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν να μείνουν εκτός της συμφωνίας με το Κάιρο το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Κρήτης.

«Η συμφωνία αυτή εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα», τόνισε ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του στο Open. «Είναι μια συμφωνία στα όρια που εμείς θα θέλαμε. Το "είναι έξω το Καστελόριζο" αδικεί αυτή τη συμφωνία. Δεν περιελήφθησαν οι ακτές, όχι μόνο του Καστελόριζου, αλλά ολόκληρου του συμπλέγματος, δηλαδή και της Στρογγύλης, και της Μεγίστης, και ένα τμήμα των ακτών της Ρόδου. Διότι, οι ακτές αυτές θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενη οριοθέτηση και με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και, αν το θελήσει σε κάποιο μακρινό ορίζοντα –εγώ ελπίζω να το θελήσει- και με την Τουρκία. Δεν είναι όμως ότι έμεινε κάτι απ' έξω, ότι εγκαταλείφθηκε κάτι».

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι στο ίδιο σκεπτικό εντάσσεται και ένα μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης. Όπως είπε, «ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της συμφωνίας, είναι ότι για τη σύναψή της χρησιμοποιήθηκε μόνο πολύ μικρό κομμάτι των ακτών της Κρήτης. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης, το 85-90%, είναι εκτός αυτής της συμφωνίας και θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντική οριοθέτηση με την Λιβύη, είτε, ίσως, κι ένα μικρό κομμάτι με την Αίγυπτο, όταν η Λιβύη αποκτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση η οποία εκπροσωπεί το λαό και την κοινωνία της Λιβύης».

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Ελλάδας σε ενδεχόμενες, νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Το καθήκον μας θα κάνουμε. Θα υπερασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όχι εμείς, η συγκεκριμένη Κυβέρνηση Μητσοτάκη, εμείς οι Έλληνες, κάθε Ελληνική Κυβέρνηση διαχρονικά, όπως έχει υποχρέωση από το Σύνταγμα της χώρας. Και νομίζω κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κανείς από τους εταίρους και τους φίλους μας δεν περιμένει από την Ελληνική Κυβέρνηση κάτι το διαφορετικό».

Και πρόσθεσε: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν το καθήκον που το Σύνταγμα τους αναθέτει, όπως σε όλους μας, να υπερασπίζουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Ούτε απειλούμε κανέναν, ούτε έχουμε μεγαλοστομίες και τέτοιου τύπου αντιδράσεις που χαρακτηρίζουν άλλες χώρες της περιοχής. Εμείς απλώς λέμε ότι, σαν μια κυρίαρχη χώρα, έχουμε τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας και αυτό θα κάνουμε με κάθε μέσο που το Σύνταγμά μας και οι δυνατότητές μας μας δίνουν. Και το λέμε σε όλους ήρεμα, να το ξέρουμε από την αρχή, να είμαστε συνεννοημένοι για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gerapetritis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Τον Ιανουάριο στην Άγκυρα το Ανώτατο Συμβούλιο

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό.
Gerapetritis-Fidan-Hakan
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Είναι σημαντικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία.
businessdaily-nikiforos_fokas-fregata
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε τουρκικά πλοία μεταξύ Κάσου - Καρπάθου, ένταση για πόντιση καλωδίου

Γίνονται κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το υπουργείο Εξωτερικών για την αποσυμφόρηση της κατάστασης με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλλει επί του πεδίου το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση με την Τουρκία

Για το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι ζητήματα τα οποία ανάγονται στην ελληνική κυριαρχία και αφορούν στην πραγματικότητα τη βιωσιμότητα όχι απλά της Ελλάδας, αλλά του πλανήτη.