Σκληρά πολιτικά διλήμματα με φόντο τις εκλογές του 2027 και ορίζοντα την Ελλάδα του 2031, υψηλούς τόνους στα εθνικά, προσοχή στα ζητήματα που ενοχλούν τους πολίτες συντηρητικών καταβολών (βλέπε γάμος ομόφυλων, woke ατζέντα) αλλά και μια δέσμη μέτρων με οριζόντια χαρακτηριστικά, εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Με στόχο την επίτευξη της τρίτης διαδοχικής θητείας, ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα κομβικά ζητήματα του μέλλοντος που θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση, από τις διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις, το μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση μέχρι την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Μπαμπούλας και βεντέτα
Υπό αυτό το πρίσμα, επέλεξε ως βασικό πολιτικό του αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα. Χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς (λαοπλάνος, απάτες) στόχευσε στην συσπείρωση των κεντρώων ψηφοφόρων με έναν «μπαμπούλα που γνωρίζουν». Δεν περιορίστηκε, όμως, μόνο σε αυτόν.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου επιτέθηκε σφόδρα στον Αντώνη Σαμαρά (για τον οποίον ρωτήθηκε αρκετές φορές) σημειώνοντας ότι έχει τεχνογνωσία στο «πώς να κάνει κακό στην παράταξη». Ο Μεσσήνιος απάντησε αλλά το μήνυμα από πλευράς κυβέρνησης ήταν ότι ενόψει εκλογών έχουν τελειώσει οι αβρότητες προς τον πρώην πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε και εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Επιχείρησε, μάλιστα, να το ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντλήσει από τη δεξαμενή των μετριοπαθών κεντρώων ψηφοφόρων που διαθέτει η Χαριλάου Τρικούπη.
«Να παραιτηθώ;»
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον κυβερνητικό στόχο για αυτοδυναμία, λέγοντας ότι «οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι πιο καλά εξοπλισμένες για τη γρήγορη λήψη αποφάσεων και να μην εγκλωβίζονται σε παζάρια».
Αλλά δεν απάντησε τι θα κάνει ή με ποιον θα συγκυβερνήσει εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή. Θα πάει σε δεύτερες κάλπες ή θα «κάνει πίσω» ώστε η αντιπολίτευση, επί παραδείγματι το ΠΑΣΟΚ, να στηρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ με άλλον επικεφαλής;
«Mου ζητάτε να παραιτηθώ;» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο ερώτημα. Τόνισε, δε, ότι «κυβέρνηση σχηματίζει το πρώτο κόμμα, αυτό είναι δεδομένο και κατάκτηση», εννοώντας -χωρίς να το πει- με επικεφαλής τον αρχηγό του, δηλαδή τον ίδιο.
Επιπλέον, σε μια μάλλον αμφιλεγόμενη αναφορά προειδοποίησε τους πολίτες που θέλουν να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας και να ψηφίσουν άλλα κόμματα στις πρώτες κάλπες.
«Ας γνωρίζουν ότι, με μία τέτοια στάση, τη Δευτέρα μπορεί να μην υπάρχει κάποιος να το παραλάβει. Η μάχη είναι μία, χωρίς δικαίωμα στο λάθος, για τον εαυτό τους, για τα παιδιά τους και τον τόπο τους», σημείωσε ο ίδιος. Το αν αυτή η αποστροφή θα φοβίσει και θα συσπειρώσει ή θα ενοχλήσει και θα απομακρύνει τους πολίτες μένει να φανεί στην πράξη.
Καλώδιο και 12 μίλια
Όσον αφορά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που βρίσκονται ψηλά στην πολιτική ατζέντα και για τα οποία η κυβέρνηση δέχεται σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης κράτησε υψηλούς τόνους.
Σε μια περίοδο βαριάς ατμόσφαιρας στα ελληνοτουρκικά, όπου η Άγκυρα έχει επαναφέρει πλήρως την ένταση επί του πεδιού έχοντας αυξήσει την παραβατικότητά της, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «τους επόμενους μήνες» την επανέναρξη των έργων για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.
Όπως είπε, η Άγκυρα δεν έχει καμία δικαιοδοσία να παρεμποδίσει το έργο, εκτιμώντας ότι δεν θα το πράξει. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συνεννόηση με το Παρίσι για κάθε ενδεχόμενο.
Ακόμα, απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα ρωτήσει κανέναν για τον εξοπλισμό της.
«Η Ελλάδα επιδιώκει τις καλές σχέσεις με την Τουρκία, όμως έχει μία μεγάλη διαφορά με τη γειτονική χώρα. Δεν πρόκειται ποτέ να μπω σε συζήτηση με την Τουρκία για ζητήματα που η ίδια η Τουρκία θέτει και αποτελούν μη ζητήματα για την ελληνική πολιτεία», προσέθεσε ο ίδιος.
Με αφορμή τα ελληνικά διαβήματα στην Αγκυρα για τα δύο παράνομα θαλάσσια πάρκα, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα ξεκαθάρισε ρητώς και τυπικώς στην τουρκική πλευρά πως διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια, όπως και όποτε η ίδια το κρίνει.
Δέσμη μέτρων
Τέλος, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 2,2 δισ για το 2027, τα οποία θα ανέλθουν στα 3,5 δισ. ευρώ έως το 2030. Tα μέτρα, που έχουν μόνιμο χαρακτήρα και περιλαμβανόταν εκτενές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, θα εξειδικευτούν σήμερα από το αρμόδιο υπουργείο.
Τα μέτρα αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, συμπολίτες με αναπηρία, ενώ υπήρχαν και πρόνοιες για το στεγαστικό και την τιμή του ρεύματος.
«Σήμανε η ώρα της κοινωνικής ανταπόδοσης. Η δύναμη της χώρας να γίνει δύναμη του κάθε πολίτη», σημείωσε παρουσιάζοντας το «μέρισμα ανάπτυξης για όλους». Άλλωστε, οι ψηφοφόροι πάνε στη κάλπη με βασικό κριτήριο την τσέπη τους.
Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται:
Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις (το 2027 στην περιφέρεια, το 2029 στην Αττική)
Αλλαγή στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών: απαλλαγή για τους συνεπείς από προσαυξήσεις βάσει κύκλου εργασιών και μισθοδοσίας
Μείωση προκαταβολής φόρου 5% ετησίως για νομικά πρόσωπα, για να φθάσει στο 50% (από φορ. έτος 2028)
Συνταξιούχοι: αυξάνεται στα 400€ η ετήσια ενίσχυση, για όλους άνω των 65
Μηδενισμός φόρου εισοδήματος έως 20.000€ για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες
Μηδενισμός φόρου εισοδήματος τριτέκνων έως τα 20.000€
Σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού στα 1000€ σε 15 μήνες
Δημόσιοι υπάλληλοι: επίδομα Χριστουγέννων 500€ (από 12/2027)
Νέο Πρόγραμμα «Σπίτι Μου 3» ύψους 2 δις €
Νέος επενδυτικός λογαριασμός για νεογέννητα – το κράτος θα διπλασιάζει ό,τι καταθέτουν οι γονείς κάθε χρόνο – με κουμπαρά άνω των 60.000€ στα 18
Μείωση χονδρικής τιμής ρεύματος κατά 30% σταδιακά έως το 2029
Τιμαριθμοποίηση αναπηρικών επιδομάτων