ΓΔ: 2606.95 -0.31% Τζίρος: 194.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο

Πλεύρης: Στο επίκεντρο η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ για το μεταναστευτικό

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, συζητώντας ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στη διαχείριση μετανάστευσης, με έμφαση στην παράνομη μετανάστευση, επιστροφές και ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Αντιπροσωπεία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών (Department of Homeland Security - DHS) υποδέχθηκε σήμερα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της ενισχυόμενης συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της μετανάστευσης και της διαχείρισης των σύγχρονων μεταναστευτικών προκλήσεων.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς και ο ρόλος των επιστροφών ως βασικού πυλώνα μιας αξιόπιστης και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητάς τους.

Η θέση του υπουργού Θάνου Πλεύρη

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, τόνισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, προστατεύοντας τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ασύλου και δίνοντας βαρύτητα στην ενίσχυση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η διεθνής συνεργασία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών.

Εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας

Η συνάντηση εντάσσεται στη συνεχή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Department of Homeland Security. Τους τελευταίους μήνες, η συνεργασία αυτή έχει ενισχυθεί μέσω κοινών εκπαιδευτικών δράσεων, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και επιχειρησιακής συνεργασίας σε ζητήματα διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης και επιστροφών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουν αναπτύξει. Κοινός στόχος παραμένει η αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών προκλήσεων, η ενίσχυση της ασφάλειας και η προώθηση νόμιμων και οργανωμένων διαδικασιών μετανάστευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Πλεύρης: Πρέπει να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε την Κύπρο

Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε στην ΕΡΤnews ότι η στήριξη στην Κύπρο και η παρουσία ελληνικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή εθνική στρατηγική. Τόνισε πως η προστασία της Κύπρου είναι αδιαπραγμάτευτη και υποστήριξε την επιλογή της Δύσης.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Πλεύρης: Οι πολίτες στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα, φτάνει ως εδώ

Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι η επάνοδος του Τραμπ επηρέασε σημαντικά τη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής σε Ευρώπη και Ελλάδα, σε συνέντευξή του στο Breitbart, όπου αναφέρθηκε εκτενώς στις κυβερνητικές επιλογές για το μεταναστευτικό.
Σημαία του Περού
ΔΙΕΘΝΗ

Περού και Μεξικό επανέφεραν τις διπλωματικές τους σχέσεις

Περού και Μεξικό αποκαθιστούν τους διπλωματικούς δεσμούς μετά από ρήξη λόγω ασύλου σε πρώην πρωθυπουργό του Περού. Η Λίμα χορηγεί ασφαλή διέλευση στην Μπέτσι Τσάβες, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να απαιτήσει την απέλασή της.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα ζητά μηχανισμό ΕΕ για αναστολή ασύλου λόγω μαζικής μετανάστευσης

Η Ελλάδα ζήτησε ευρωπαϊκό μηχανισμό για άμεση αναστολή ασύλου και επιστροφή παράνομων μεταναστών σε περιπτώσεις εργαλειοποίησης ροών, μεταφέροντας πρόταση Μητσοτάκη και εκφράζοντας αλληλεγγύη προς Ισπανία στο Συμβούλιο Υπουργών.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Πλεύρης: Επαφή με τον πρέσβη Ισραήλ για διμερή συνεργασία

Ο Θάνος Πλεύρης και η Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκαν με τον Ισραηλινό πρέσβη Noam Katz, επιβεβαιώνοντας τις στενές διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και τη βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία Ελλάδας-Μπαγκλαντές για μετανάστευση και επιστροφές

Στο επίκεντρο συνάντησης του υπ. Μετανάστευσης με την πρέσβη Μπαγκλαντές βρέθηκαν η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η ενίσχυση νόμιμων οδών και οι άμεσες επιστροφές πολιτών Μπαγκλαντές που δεν δικαιούνται άσυλο.