ΓΔ: 2475.74 -0.40% Τζίρος: 325.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χάρης Θεοχάρης ομιλία

Χάρης Θεοχάρης: Η Ελλάδα στρατηγικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη

Στο Energy Corridors Summit 2026 στην Αθήνα, αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως στρατηγικού ενεργειακού κόμβου, με έμφαση σε νέες υποδομές, διαδρόμους και συνεργασίες που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική της χώρας.

Η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως στρατηγικού ενεργειακού κόμβου για τη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη αναδείχθηκε μέσα από τις εργασίες του δεύτερου μέρους του Energy Corridors Summit 2026, που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρέθηκαν οι γεωοικονομικές εξελίξεις, οι νέες ενεργειακές διαδρομές και οι τεχνολογίες που θα διαμορφώσουν το ενεργειακό μείγμα των επόμενων δεκαετιών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι η ενεργειακή πολιτική αποτελεί πλέον βασικό εργαλείο γεωπολιτικής και οικονομικής στρατηγικής. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα εξελίσσεται σε αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή, χάρη στις επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές όπως ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας, η πλωτή μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB).

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι αυτές οι υποδομές ενισχύουν τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού, καθιστώντας τη χώρα πύλη εισόδου και διαμετακόμισης ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη. Επισήμανε επίσης τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών μέσω των εισαγωγών αμερικανικού LNG, καθώς και τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με έμφαση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τις υποδομές αποθήκευσης ενέργειας.

Οι νέοι ενεργειακοί διάδρομοι και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της UPoilTankers & Trading, Θεόδωρος Χουλιάρας, ανέδειξε τις γεωπολιτικές ισορροπίες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, περίπου το 66% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου εντοπίζεται στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής παγκοσμίως.

Ο κ. Χουλιάρας εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική γεωοικονομική ευκαιρία, καθώς οι επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές την έχουν ήδη καταστήσει καθοριστικό παράγοντα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Πρόσθεσε ότι η χώρα μπορεί να αποτελέσει το δυτικό άκρο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης (IMEC), γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τον στρατηγικό της ρόλο.

Πυρηνική ενέργεια και νέες τεχνολογίες

Ο συνιδρυτής της Athlos Energy, Δρ. Διονύσης Χιόνης, αναφέρθηκε στις προοπτικές της πυρηνικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι στην Ευρώπη λειτουργούν περισσότεροι από 160 πυρηνικοί αντιδραστήρες και διεθνώς πάνω από 440. Παρά το υψηλό αρχικό κόστος, οι πυρηνικές μονάδες διαθέτουν χαμηλό λειτουργικό κόστος και συμβάλλουν στη σταθερή ηλεκτροπαραγωγή, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρουσίασε επίσης μελέτη της Athlos Energy για πιθανές περιοχές εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ελλάδα, καθώς και στοιχεία έρευνας κοινής γνώμης που δείχνουν σταδιακή αύξηση της αποδοχής της πυρηνικής ενέργειας.

Υδρογόνο και βιομεθάνιο στην ενεργειακή μετάβαση

Ο γενικός διευθυντής της ENOIA, Δρ. Βασίλης Δεληγιάννης, υπογράμμισε ότι το υδρογόνο θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, αν και οι υφιστάμενες υποδομές LNG χρειάζονται εκτεταμένες τεχνικές προσαρμογές. Τόνισε ότι, παρά τις νέες τεχνολογίες, το LNG παραμένει αναγκαίο για την κάλυψη των σημερινών ενεργειακών αναγκών.

Κατά τη συζήτηση με θέμα «Green Corridors», οι συμμετέχοντες επισήμαναν την ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου και βιομεθανίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Hydrogen, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ανέφερε ότι το πράσινο υδρογόνο μπορεί να αξιοποιηθεί για αποθήκευση πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι το 2023 απορρίφθηκαν περίπου 2,2 TWh πράσινης ενέργειας, ενώ φέτος η ποσότητα αναμένεται να ξεπεράσει τις 3 TWh.

Η πρόεδρος της ECO HELLAS, Ελένη Μπαϊράμη, τόνισε ότι η πιστοποίηση του βιομεθανίου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα είναι κρίσιμη για την εξαγωγική του αξιοποίηση. Υπογράμμισε ότι ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να αποτελέσει σημαντική υποδομή μεταφοράς προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Τέλος, ο διευθυντής Ερευνών του ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ, Δρ. Παναγιώτης Γραμμελής, επισήμανε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό για παραγωγή, χωροθέτηση και αποθήκευση. Ανέφερε ότι η υλοποίηση των πρώτων έργων θα αποτελέσει καθοριστικό βήμα για την ωρίμανση της τεχνολογίας στην ελληνική αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορτηγό ΥΦΑ σε σταθμό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα κόμβος ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη με εξαγωγές ρεύματος και αερίου

Οι ελληνικές ενεργειακές εταιρείες ενισχύουν το ρόλο τους ως βασικοί προμηθευτές ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση και στρατηγικές εξαγωγές. Helleniq Energy και Motor Oil σημειώνουν ισχυρές πωλήσεις σε πολλές χώρες της περιοχής.
Διασυνδετήριος αγωγός αερίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω κάθετου διαδρόμου σε 6 χώρες της ΝΑ Ευρώπης

Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες για εξαγωγή φυσικού αερίου από την Ελλάδα με μακροπρόθεσμες συμφωνίες σε έξι χώρες της ΝΑ Ευρώπης, με ορισμένες να έχουν ήδη υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με προοπτική οριστικών συμφωνιών ως το τέλος του έτους.
Σέβρον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη και οι κινήσεις της Chevron

Ο διεθνής Τύπος αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ενέργεια, μετά το αίτημα Chevron και HELLENiQ ENERGY για το Block 10. Η κίνηση ενισχύει τη θέση της χώρας ως ενεργειακού κόμβου και τη συνεργασία με αμερικανικούς κολοσσούς.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Συνεργασία για επέκταση του Διαδρόμου με Β. Μακεδονία και Σερβία

Ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η Τετραμερής Υπουργική Συνάντηση για Ενέργεια και Διασυνδεσιμότητα Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη συμμετοχή υπουργών από Ελλάδα, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και επικεφαλής ενεργειακών φορέων.
Ενεργειακό σεμινάριο Ευρώπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετραμερής Υπουργική Συνάντηση για Ενέργεια την Παρασκευή στην Αθήνα

Στην Αθήνα διεξάγεται αύριο τετραμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και διασυνδεσιμότητας στη ΝΑ Ευρώπη, με έμφαση στις υποδομές και τη συνεργασία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κίνδυνοι για οικονομία και ενέργεια από την ένταση ΗΠΑ - Ιράν

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στο «Energy Transition Summit» πως η ΕΕ στηρίζει τη διπλωματία για τον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν, τόνισε την ανάγκη αποτροπής πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν και την αποκατάσταση της ελευθερίας στα Στενά του Ορμούζ.