ΓΔ: 2536.04 0.59% Τζίρος: 71.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:12:39
Σωκράτης Φάμελλος ομιλία
Φώτο: SOOC

Φάμελλος: Χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο, χωρίς συναίνεση με Μητσοτάκη

Ο Σωκράτης Φάμελλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για ακρίβεια, οικονομία και θεσμούς, παρουσιάζοντας προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για νοικοκυριά και μικρομεσαίους.

Σφοδρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «πληγωμένη δημοκρατία, αδύναμους θεσμούς, με φτωχή κοινωνία και χωρίς πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση της χώρας, σημείωσε ότι «σε ένα ασταθές πλαίσιο, η Ελλάδα βρίσκεται ξανά μπροστά σε παλιά αδιέξοδα, που μας είχαν οδηγήσει σε χρεωκοπία, αλλά και σε νέα». 

Αναφέρθηκε στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, την αύξηση του πληθωρισμού, τη χαμηλή παραγωγικότητα και το αυξημένο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, τονίζοντας πως όλα αυτά συνδυάζονται με ενεργειακή ανασφάλεια, καθυστέρηση στην κλιματική προσαρμογή και εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι «η ακρίβεια πιέζει τα νοικοκυριά, οι μισθοί δεν επαρκούν και οι μικρομεσαίοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν». Όπως πρόσθεσε, «όταν η πραγματική οικονομία ασφυκτιά, οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί μένουν στα χαρτιά».

Κριτική στον πρωθυπουργό και το επιτελικό κράτος

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι «η κατάσταση δεν πάει άλλο» και έκανε λόγο για «βαθιά κυβερνητική κρίση».

 Επισήμανε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το άρθρο 86 για να προστατεύσει υπουργούς από τη δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα το εντάσσει στην πρόταση αναθεώρησης χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. 

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να μεταφέρει την ευθύνη για τα αδιέξοδα στην αντιπολίτευση μέσω της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, διερωτήθηκε «με ποια αξιοπιστία θα ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση, όταν ο ίδιος και η κυβέρνησή του βαρύνονται με σοβαρές και πολλές παραβιάσεις του Συντάγματος». 

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για προθέσεις «ιδιωτικοποίησης δημόσιων αγαθών και άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης με το καθεστώς Μητσοτάκη».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις βασικές προτάσεις για την αντιμετώπιση «της νέας κρίσης ακρίβειας», οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Αναστολή ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα για έξι μήνες
  • Μόνιμη μείωση ΦΠΑ σε όλα τα νησιά
  • Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα
  • Πλαφόν κέρδους στη διύλιση και έλεγχο στην εφοδιαστική αλυσίδα
  • Επιστροφή 13ης σύνταξης και 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο
  • Δημόσια πολιτική στέγης, κοινωνική κατοικία και ρύθμιση της αγοράς Airbnb

Αναφερόμενος στα υπερπλεονάσματα, υπογράμμισε ότι «τα 12 δισ. πλεονάσματος το 2025 και τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων λείπουν από την αγορά και τις επενδύσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά «δεν αποτελούν επιτυχία αλλά μειονέκτημα, ειδικά μέσα στις σημερινές συνθήκες ανασφάλειας».

Παραγωγικό σχέδιο και ενίσχυση της οικονομίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως είπε, έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο πρόταση παραγωγικού σχεδίου, που στηρίζεται σε μια «ισχυρή Πολιτεία με αναπτυξιακό και περιφερειακό σχέδιο» και «πλουραλισμό της οικονομίας», σε αντίθεση με το σημερινό μοντέλο που «στηρίζει τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων».

Το σχέδιο, όπως εξήγησε, στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, την προώθηση της καινοτομίας και την αποκέντρωση, με έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς. 

Περιλαμβάνει τη δημιουργία «νέου Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης», που θα χρηματοδοτείται από τα υπερκέρδη των τραπεζών και θα ενισχύει τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κλείνοντας, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια πολιτική που θα δίνει έμφαση στην παραγωγή, στην ποιότητα της εργασίας και στην αύξηση των αμοιβών». Όπως είπε, «το διακύβευμα δεν είναι απλώς οικονομικό αλλά βαθιά κοινωνικό και δημοκρατικό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: «Δημόσια η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις για τον φορέα

Ο Άκης Σκέρτσος υπερασπίζεται μέσω social media τη νέα ανώνυμη εταιρεία δημόσιου χαρακτήρα «Hellenic Heritage», καταγγέλλοντας «αντιπολιτευτικές υπερβολές» αντίστοιχες με εκείνες για το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης που διαψεύστηκαν.
Κατασχεμένα ναρκωτικά αεροδρομίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο για εισαγωγή κάνναβης από το εξωτερικό

Συνελήφθη 21χρονος αλλοδαπός στον αερολιμένα Αθηνών με 18,7 κιλά κάνναβης τύπου skunk στις αποσκευές του. Φέρεται να ανήκει σε διεθνική εγκληματική ομάδα που εισάγει ναρκωτικά στην Ελλάδα. Οδηγείται στον εισαγγελέα.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Προεδρικό Μέγαρο η παγκόσμια πρωταθλήτρια υδατοσφαίρισης ανδρών

Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του χρυσού στο World Cup του Σίδνεϊ, προσφέροντάς του μια υπογεγραμμένη μπάλα προς τιμήν της μεγάλης επιτυχίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης από Λέρο: Προστατεύουμε σύνορα, μειώσαμε μεταναστευτικές ροές

Ο Κ. Μητσοτάκης στη Λέρο τόνισε πως τα νησιά του Αιγαίου είναι πλέον ασφαλή, με μειωμένες προσφυγικές ροές, χάρη στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Επεσήμανε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι θεμέλια ευημερίας και ανάπτυξης.
Ιωάννης Μπούγας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το ν/σ για SLAPPs - Από τις πρώτες χώρες η Ελλάδα

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την προστασία από στρατηγικές αγωγές SLAPP, με στήριξη της ΝΔ. ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν. Επιφυλάχθηκαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και Νίκη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ολοκληρώνουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης τις υποδομές ΕΣΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λέρου, τονίζοντας ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ, με εκτεταμένες ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό τμημάτων και χώρων.