ΓΔ: 2318.73 2.07% Τζίρος: 196.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:12
Σφύρα δικαστηρίου
Η σφύρα και η ζυγαριά συμβολίζουν τη δικαιοσύνη στο Άρειο Πάγο.

Ένωση Εισαγγελέων: Οι ακραίοι χαρακτηρισμοί δεν βοηθούν τον δημόσιο διάλογο

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ζητά αυτοσυγκράτηση στον δημόσιο λόγο για την υπόθεση των υποκλοπών, τονίζοντας ότι η κριτική πρέπει να γίνεται με σεβασμό.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή της σχετικά με το χθεσινό πρακτικό του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, με το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να ανασυρθεί από το αρχείο η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που είχε θέσει ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης.

Στην ανακοίνωση της ΕΕΕ επισημαίνεται ότι «η διατύπωση ακραίων χαρακτηρισμών, η υιοθέτηση ατεκμηρίωτων αιτιάσεων περί δήθεν “θεσμικής εκτροπής”, “ενταφιασμού δικογραφιών”, “δικαστικού πραξικοπήματος”, “ώρας μηδέν για την ελληνική Δικαιοσύνη” δεν συμβάλλουν στον δημόσιο διάλογο ούτε στην ουσιαστική θεσμική λογοδοσία».

Έκκληση για νηφαλιότητα και θεσμική υπευθυνότητα

Η Ένωση εκφράζει ανησυχία για την ένταση του δημόσιου λόγου που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών. 

Όπως σημειώνει, οι δημόσιες τοποθετήσεις που αμφισβητούν τη θεσμική λειτουργία των εισαγγελικών αρχών και ειδικότερα της ηγεσίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, υπονομεύουν τη θεσμική εμπιστοσύνη.

Η ΕΕΕ τονίζει ότι η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις είναι θεμιτή σε μια δημοκρατική Πολιτεία, ωστόσο πρέπει να ασκείται με μέτρο, επιχειρήματα και σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Οποιαδήποτε γενίκευση ή απαξιωτικός χαρακτηρισμός, όπως αναφέρει, μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.

«Η Δικαιοσύνη ασκεί το έργο της χωρίς πιέσεις»

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι Έλληνες εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί επιτελούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και τη συνείδησή τους, απαλλαγμένοι από κάθε εξωτερική πίεση ή επιρροή. 

Η προστασία της Δικαιοσύνης, προστίθεται, αποτελεί συλλογική ευθύνη όλων των θεσμικών και δημόσιων παραγόντων.

Η Ένωση καλεί σε αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα, ώστε ο δημόσιος λόγος να μην μετατρέπεται σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της θεσμικής εμπιστοσύνης των πολιτών. Κλείνοντας, υπενθυμίζει τη ρήση του Κικέρωνα: «Legum servi sumus ut liberi esse possimus»«Είμαστε υπηρέτες των νόμων, ώστε να μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Εισαγγελέας ζητά 10 χρόνια κάθειρξη για εξαναγκασμό συνεύρεσης

Η εισαγγελία Χάρνοσαντ ζήτησε δεκαετή κάθειρξη για 62χρονο που ανάγκαζε τη σύζυγό του να συνευρίσκεται με 120 άνδρες έναντι αμοιβής. Κατηγορείται και για οκτώ βιασμούς. Η δίκη του διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αριστερά: Υπεράσπιση νομικού πολιτισμού για την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου

Η Νέα Αριστερά σχολιάζει πως η αποφυλάκιση Γιωτόπουλου ενόχλησε κυρίως την ακροδεξιά και το τουρκικό ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Δημοκρατία δεν εκδικείται και πως ο νομικός πολιτισμός δεν υπόκειται σε σκοπιμότητες.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων επιδοτήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη με 20 συλλήψεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη για εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχουν συλληφθεί 20 μέλη, ανάμεσά τους λογιστές και υπεύθυνοι Κ.Υ.Δ., σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα ο 30χρονος για τη δολοφονία του πατέρα του

Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 30χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του πατέρα του στο Τριάδι Θεσσαλονίκης. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία, ενδοοικογενειακή βία και ναρκωτικά.
Ελληνική αστυνομία περιπολικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Γιωτόπουλο: Καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στις οικογένειες των θυμάτων της 17 Νοέμβρη, χαρακτηρίζοντας τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο «καταδικασμένο δολοφόνο και τρομοκράτη» μετά την αποφυλάκισή του.