ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Νέος αυτοκινητόδρομος Κρήτης
Φώτο: Υπουργειο Υποδομών

ΒΟΑΚ: Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα με έμφαση στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας

Σε εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα στον ΒΟΑΚ, με εργοτάξια στις παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) βρίσκεται σε φάση έντονης κατασκευαστικής δραστηριότητας, με πολλαπλά εργοτάξια να λειτουργούν ταυτόχρονα στα βασικά τμήματα του έργου. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ύστερα από πρόσφατη επίσκεψη επί τόπου, επιβεβαιώνει ότι το έργο προχωρά με σταθερούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα υλοποιούνται κρίσιμες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο άξονα.

Οι εργασίες εξελίσσονται στις παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, που εντάσσονται στο κύριο τμήμα της παραχώρησης Κίσσαμος – Χερσόνησος, συνολικού μήκους 187 χιλιομέτρων. Παράλληλα, προχωρούν τα έργα στο τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη μέσω ΣΔΙΤ, καθώς και από τη Νεάπολη έως τον Άγιο Νικόλαο, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο πλέγμα παρεμβάσεων σε όλο το μήκος του νησιού.

Προχωρά η υλοποίηση με στόχο τη Σητεία

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, σε λιγότερο από έναν χρόνο από τη συμβασιοποίηση του βασικού έργου τον Μάιο του 2025, έχουν ήδη αναπτυχθεί εργοτάξια στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης. Έχουν επίσης ολοκληρωθεί παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας σε δύο κρίσιμα σημεία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες σε τρία ακόμη τμήματα.

Για δύο επιπλέον τμήματα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και αναμένεται η άμεση έναρξη των εργασιών. Όπως δήλωσε ο κ. Δήμας, στόχος είναι ο ΒΟΑΚ να επεκταθεί περαιτέρω προς τα ανατολικά, καθώς, με εντολή του πρωθυπουργού, το έργο θα φτάσει μέχρι τη Σητεία.

Έμφαση στην οδική ασφάλεια

Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνεται στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο ΒΟΑΚ, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας. Στόχος είναι η άμεση μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος, ακολουθώντας το παράδειγμα αντίστοιχων έργων σε άλλους οδικούς άξονες της χώρας.

Αναπτυξιακή ώθηση για την Κρήτη

Ο ΒΟΑΚ δεν αποτελεί μόνο μεγάλο έργο μεταφορών, αλλά και στρατηγική υποδομή που αναμένεται να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της Κρήτης. Η βελτίωση της συνδεσιμότητας, οι νέες συνδέσεις με λιμάνια και αεροδρόμια, καθώς και οι παρεμβάσεις αστικής κινητικότητας σε πόλεις όπως το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, δημιουργούν νέες προοπτικές για την οικονομία και τον τουρισμό του νησιού.

Παρά τις προκλήσεις ενός έργου τέτοιας κλίμακας, η πρόοδος που καταγράφεται δείχνει ότι ο ΒΟΑΚ εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης με σαφές χρονοδιάγραμμα και στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ασφαλούς και λειτουργικού οδικού άξονα για όλη την Κρήτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπουλντόζα κατασκευαστικό έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στον Δήμο Σαρωνικού

Ολοκληρώθηκαν έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας στο Θυμάρι Σαρωνικού, με προϋπολογισμό 1.846.000 ευρώ. Ο δήμαρχος Δ. Παπαχρήστου τόνισε ότι θα υπάρξει και συνέχεια με επιπλέον παρεμβάσεις στην περιοχή.
Χρήστος Δήμας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Στα τέλη Ιουλίου παραδίδεται το βόρειο τμήμα του Ε65

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, ανακοίνωσε ότι το βόρειο τμήμα του Ε65 αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη Ιουλίου, ολοκληρώνοντας τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η επέκταση του λιμανιού Θεσσαλονίκης ενισχύει τη θέση της Ελλάδας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε το λιμάνι Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι η επέκταση της 6ης προβλήτας ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση σχολείου Μάνδρας με 420.000 ευρώ

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον Θάνο Πλεύρη για την επιπλέον χρηματοδότηση 420.000 ευρώ στον Δήμο Λαρισαίων για έργα υποδομής στη Μάνδρα, αναβαθμίζοντας την περιοχή και τοπικό σχολείο, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες φορέων.