ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Δόμνα Μιχαηλίδου πορτρέτο
Φώτο: SOOC

Μιχαηλίδου: Στις 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Στις 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» για εγγραφή επιμελητών. Περιλαμβάνει επαγγελματίες, συγγενείς και φοιτήτριες με αυστηρά κριτήρια ασφάλειας και απαραίτητη εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες.

Η πλατφόρμα του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» (ntantades.gov.gr) ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Απριλίου, για την υποβολή αιτήσεων, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Στη φάση αυτή, η διαδικασία αφορά αποκλειστικά την εγγραφή επιμελητών και επιμελητριών.

Η υπουργός εξήγησε ότι στο επίσημο δίκτυο φροντίδας εντάσσονται όχι μόνο επαγγελματίες, αλλά και μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, όπως παππούδες και γιαγιάδες, καθώς και φοιτήτριες. Το πρόγραμμα προσφέρει ένα οργανωμένο πλαίσιο φύλαξης για βρέφη ηλικίας από δύο μηνών έως δυόμισι ετών.

Κάθε επιμελητής μπορεί να φροντίζει έως τρία παιδιά, ενώ οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν επιμελητή όποτε το επιθυμούν. Η κ. Μιχαηλίδου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, υπογράμμισε τα αυστηρά κριτήρια ασφάλειας που διέπουν το πρόγραμμα.

Οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται στο ειδικό μητρώο μόνο εφόσον διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο και τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας. 

Η ένταξή τους προϋποθέτει τρίωρη διαδικτυακή επιμόρφωση από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καθώς και παρακολούθηση μαθημάτων πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ ή τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Στόχος είναι η παροχή φροντίδας με όρους ασφάλειας, υπευθυνότητας και προστασίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ μηνιαίως για γονείς με πλήρη απασχόληση και 300 ευρώ για όσους εργάζονται μερικώς ή αναζητούν εργασία. Για ένα παιδί, το ατομικό εισόδημα της μητέρας μπορεί να φτάνει έως 24.000 ευρώ, για δύο παιδιά έως 27.000 ευρώ, ενώ για οικογένειες με περισσότερα από τρία παιδιά δεν τίθενται εισοδηματικά όρια.

Όπως σημείωσε η υπουργός, τα κριτήρια έχουν σχεδιαστεί ώστε να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε συνταξιούχους να συμμετάσχουν ως επιμελητές, χωρίς καμία περικοπή ή παρακράτηση της σύνταξής τους.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισήμανε η κ. Μιχαηλίδου, το πρόγραμμα αξιοποιεί θεσμικά την εμπειρία και τη διάθεση προσφοράς ανθρώπων που μπορούν να στηρίξουν ενεργά την οικογένεια και την κοινωνική συνοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου η επιστροφή όλων των κλεμμένων κειμηλίων

Ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την επιστροφή 48 κειμηλίων από τη Βουλγαρία, ζητώντας διαφάνεια στη συμφωνία και διεκδίκηση όλων των κλεμμένων θησαυρών, όχι μόνο περιορισμένες επιστροφές.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση προασπίζει πάντα τα εθνικά μας συμφέροντα

Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας περνά από την Ελλάδα και απαιτεί σεβασμό των συμφωνιών, ενώ επέρριψε ευθύνες για το παρελθόν στον Αλέξη Τσίπρα και όσους ψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Αντώνης Σαμαράς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Τα πράγματα χειροτέρεψαν μετά τις Πρέσπες και μένουμε σιωπηλοί

Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι θαυμάζει τη "μακεδονική" γλώσσα και πολιτισμό, ενώ σχολιάζει ότι η Βουλγαρία τιμά τα οστά του Σαμουήλ, τη στιγμή που η Ελλάδα παίρνει ελάχιστα από τα κλεμμένα της κειμήλια.
Στέλιος Παπασταύρου συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Πάνω από 13 εκατ. ευρώ για την προστασία του Ολύμπου

Ο Όλυμπος εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που ενισχύει τη διεθνή αναγνώριση και την προστασία του. Υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους 13,2 εκατ. ευρώ για έργα προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ρούμεν Ράντεφ πρόεδρος Βουλγαρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Ράντεφ: Προχωράμε σε σχέση σεβασμού και φιλίας με την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, τόνισε τη σημασία της συμφωνίας ανταλλαγής κειμηλίων με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και ευχαριστώντας την ελληνική κυβέρνηση για τη συμβολή της.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή προς κύρωση τρεις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τρεις χώρες

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται για κύρωση τρεις αμυντικές συμφωνίες Ελλάδας με Ιταλία, Γερμανία-Ολλανδία και Σερβία. Η συζήτησή τους ξεκινά στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026.