ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00
Γιάννης Βουτσινάς πορτρέτο
Φωτο: Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

Βουτσινάς: Άμεση έναρξη της γραμμής Βόλος-Σκιάθος-Λέσβος-Χίος

Άμεση έναρξη της γραμμής Βόλος-Σκιάθος-Λέσβος-Χίος έως το 2026 και ένταξη στο μόνιμο δίκτυο ζητούν ΚΕΕΕ και ΕΟΑΕΝ, τονίζοντας τη σημασία της νησιωτικότητας και ζητώντας ποιοτικά κριτήρια στις επιδοτήσεις.

Την άμεση έναρξη των δρομολογίων της νέας ακτοπλοϊκής γραμμής Βόλος-Σκιάθος-Λέσβος-Χίος εντός του 2026 ζητούν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ). 

Οι δύο φορείς επιδιώκουν επίσης την επέκταση της γραμμής σε περισσότερα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τη μελλοντική ένταξή της στο μόνιμο ακτοπλοϊκό δίκτυο, εφόσον αποδειχθεί βιώσιμη. 

Παράλληλα, προτείνουν την αναβάθμιση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και τη σύνδεση των επιδοτήσεων με ποιοτικά κριτήρια.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΟΑΕΝ, Γιάννης Βουτσινάς, σύμφωνα με ανακοίνωση, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Περιφερειών Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου.

Ο κ. Βουτσινάς χαρακτήρισε τη νησιωτικότητα «εθνικό ζήτημα», σημειώνοντας ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως απλό εμπορικό προϊόν, αλλά ως δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης των νησιωτών στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Αναφερόμενος στη νέα γραμμή, επισήμανε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία των Περιφερειών Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου, οι οποίες χρηματοδοτούν από κοινού την πιλοτική λειτουργία της. Η έγκριση της γραμμής από το Υπουργείο Ναυτιλίας αποτελεί το πρώτο βήμα, ωστόσο κρίσιμο ζητούμενο είναι η άμεση υλοποίησή της.

Η δημιουργία της γραμμής, όπως υπογράμμισε, ανοίγει έναν νέο θαλάσσιο διάδρομο που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον Πειραιά, προσδίδοντας στρατηγική σημασία στη συγκεκριμένη σύνδεση.

Ανταγωνισμός και ποιοτικά κριτήρια στις ακτοπλοϊκές συμβάσεις

Σχετικά με τη λειτουργία της ακτοπλοϊκής αγοράς, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ ανέφερε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει εάν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση και περιορισμένος ανταγωνισμός, που οδηγούν σε αυξημένα κόστη και χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών.

 Επεσήμανε ότι το κόστος επιδότησης των άγονων γραμμών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και τόνισε την ανάγκη οι νέες συμβάσεις να περιλαμβάνουν ποιοτικά κριτήρια, όπως η ηλικία των πλοίων και η αξιοπιστία των δρομολογίων.

Ο κ. Βουτσινάς ζήτησε την άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και ανέφερε ότι ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η SeaJets. 

Η χρηματοδότηση, ύψους 1 εκατ. ευρώ ανά περιφέρεια, καλύπτει πιλοτική λειτουργία ενός έτους, ενώ η αξιολόγηση της βιωσιμότητας πρέπει να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια πριν από τη λήξη της σύμβασης.

Παράλληλα, εκκρεμεί το αίτημα για συμπερίληψη και άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου, όπως η Λήμνος, η Σάμος και η Ικαρία, με την ΚΕΕΕ και τον ΕΟΑΕΝ να στηρίζουν την ευρύτερη κάλυψη.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο και η στήριξη της νησιωτικής οικονομίας

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ τόνισε ότι κοινή θέση των δύο φορέων είναι, εφόσον η γραμμή αποδειχθεί βιώσιμη, να ενταχθεί στο μόνιμο ακτοπλοϊκό δίκτυο, ώστε να μην εξαρτάται διαρκώς από περιφερειακούς πόρους.

Ειδική αναφορά έκανε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο εργαλείο για τη μείωση του κόστους μεταφοράς πολιτών και επιχειρήσεων. Όπως είπε, απαιτείται η αναβάθμιση και επέκτασή του, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους στα νησιά.

Ο κ. Βουτσινάς υπογράμμισε ότι το 85% των εμπορευματικών αναγκών των νησιών καλύπτεται μέσω θαλάσσιων μεταφορών, γεγονός που καθιστά την ακτοπλοϊκή σύνδεση κρίσιμο παράγοντα για το κόστος ζωής και τη βιωσιμότητα της νησιωτικής οικονομίας.

Κλείνοντας, επισήμανε την ανάγκη θεσμοθέτησης μόνιμου μηχανισμού διαβούλευσης μεταξύ επιμελητηρίων, περιφερειών και Υπουργείου Ναυτιλίας, ώστε η νησιωτικότητα να αποτελεί σταθερό άξονα της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ηλιακό πάρκο Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πάνω από 9 δισ. ευρώ για ενίσχυση της ενεργειακής μετάβασης

Η Ισπανία ανακοίνωσε σχέδιο 9 δισ. ευρώ για ενεργειακή μετάβαση, με επιδοτήσεις για ανακαινίσεις κατοικιών και σχεδόν δωρεάν εισιτήριο για τις συγκοινωνίες. Το σχέδιο θα ενισχυθεί από την ΕΕ και στοχεύει σε οφέλη για όλους.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Βιώσιμη ανάπτυξη μέσω σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού

Ο Σ. Παπασταύρου παρουσίασε το νέο, ολιστικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού, με στόχο βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία περιβάλλοντος. Έμφαση δίνεται στις ΑΠΕ, τις περιοχές Natura και στη θωράκιση ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
Φωτοβολταϊκό πάρκο Ιταλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανώγεια: Καινοτόμο λίπασμα από πρόβειο μαλλί στα πλαίσια κυκλικής οικονομίας

Η πρωτοβουλία «Ποκάρι» στον Δήμο Ανωγείων αξιοποιεί πρόβειο μαλλί που παρέμενε ανεκμετάλλευτο, μετατρέποντάς το σε φυσικό λίπασμα για στήριξη της γεωργίας και βιώσιμη ανάπτυξη, συνδέοντας καινοτομία με προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Απεβίωσε στα 76 ο Κάρλο Πετρίνι, ιδρυτής του κινήματος Slow Food

Ο ιδρυτής του κινήματος Slow Food, Κάρλο Πετρίνι, απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών στη γενέτειρά του, Μπρα Ιταλίας. Ο Πετρίνι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη και υπήρξε πρόεδρος του κινήματος μέχρι το 2022.
Εγκαταστάσεις λυμάτων Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κεντρική Μακεδονία: Κινητοποίηση δήμων για το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης κάλεσε τους δήμους Κεντρικής Μακεδονίας να στηρίξουν το ολιστικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Έμφαση δίνεται στη χρηματοδότηση μέσω τέλους ταφής για δράσεις ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.