ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Δόμνα Μιχαηλίδου πορτρέτο
Η Δόμνα Μιχαηλίδου σε ευρωπαϊκή εκδήλωση με σημαίες Βελγίου και ΕΕ, Απρίλιος 2024.

Δ. Μιχαηλίδου: Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην προσιτή στέγη στην Ευρώπη

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Δόμνα Μιχαηλίδου, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη για το στεγαστικό στην Ευρώπη, όπου παρουσιάστηκε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Προσιτή Κατοικία, με πρωτοβουλία της Ε.Ε. και συμβολή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην τηλεδιάσκεψη για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στην Ευρώπη συμμετείχε σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιου για θέματα Στέγασης, Dan Jørgensen, και τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών από τα κράτη-μέλη.

Κεντρικό θέμα αποτέλεσε η παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Πολιτικής για την Προσιτή Κατοικία (Affordable Housing Plan). Το σχέδιο αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας συντονισμένης και συστηματικής ευρωπαϊκής προσέγγισης στο ζήτημα της στέγασης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη του στεγαστικού ζητήματος ως ευρωπαϊκής προτεραιότητας. Έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα, συνδέοντάς το με την κοινωνική συνοχή, το δημογραφικό και την ποιότητα ζωής.

Το νέο ευρωπαϊκό εγχείρημα βασίζεται στην αξιοποίηση υφιστάμενων και νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο. Στόχος είναι τα κράτη-μέλη να διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στον σχεδιασμό στεγαστικών πολιτικών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των πολιτών.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που αξιοποιούν ενεργά τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στέγαση. Υλοποιείται συνεκτικό πλέγμα εθνικών στεγαστικών πολιτικών, όπως τα προγράμματα «Σπίτι μου 1» και «Σπίτι μου 2» για τη στήριξη της πρόσβασης των νέων στη στέγη, καθώς και το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» για την αξιοποίηση του υφιστάμενου αποθέματος ακινήτων.

Παράλληλα, εφαρμόζονται παρεμβάσεις κοινωνικής στέγασης, με συνδυασμένη αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

Η κα Μιχαηλίδου εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσεγγίζει πλέον τη στέγαση με συγκροτημένο και θεσμικό τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η υπουργός υπογράμμισε τη σημασία το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο να εστιάσει στη μακροχρόνια και σταθερή κατοικία. Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες οικογενειών με παιδιά, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ελληνικές προτεραιότητες στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας στη Βουλή

Η υφυπουργός Εξωτερικών Α. Παπαδοπούλου παρουσίασε τις ελληνικές προτεραιότητες για το πρόγραμμα Εργασίας της Κομισιόν 2006, δίνοντας έμφαση σε ασφάλεια, βιώσιμη ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και τον διεθνή ρόλο της ΕΕ.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Η «βελτίωση» Μητσοτάκη είναι απόκλιση από το ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο Κ. Τσουκαλάς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικρίνει τον Πρωθυπουργό για αναρτήσεις περί «βελτίωσης εισοδήματος», τονίζοντας πως η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλότερα σε αγοραστική δύναμη και κατηγορεί την κυβέρνηση για άνιση ανάπτυξη.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έγκριση Επιτροπής για 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα

Η Κομισιόν ενέκρινε το 7ο αίτημα της Ελλάδας για 1,18 δισ. ευρώ από το NextGenerationEU, αναγνωρίζοντας την ικανοποιητική ολοκλήρωση ορόσημων και στόχων που προάγουν ενέργεια, μεταφορές, κοινωνική ένταξη, ψηφιοποίηση και επιχειρηματικότητα.