ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χρήστος Δήμας
Ο Χρήστος Δήμας μιλά σε συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Δήμας: Λύθηκε το πρόβλημα στις συχνότητες, χωρίς επιπτώσεις στην ασφάλεια

Το τεχνικό πρόβλημα που εντοπίστηκε σήμερα το πρωί σε συχνότητες του FIR Αθηνών δεν επηρέασε την ασφάλεια των πτήσεων και έχει αποκατασταθεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την ΥΠΑ.

Σε πλήρη αποκατάσταση έχει προχωρήσει το τεχνικό ζήτημα που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης σε ορισμένες συχνότητες που εξυπηρετούν το FIR Αθηνών, σύμφωνα με ενημέρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, το περιστατικό «δεν επηρέασε με οποιονδήποτε τρόπο την ασφάλεια των πτήσεων» και αμέσως εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων, σε συνεργασία με το EUROCONTROL.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης, πραγματοποιήθηκε έλεγχος των συστημάτων από τους ηλεκτρονικούς της ΥΠΑ σε όλες τις περιφερειακές μονάδες εκπομπής και λήψης. Επιπλέον, απογειώθηκε εκτάκτως το εξοπλισμένο αεροσκάφος της ΥΠΑ, με ηλεκτρονικούς της Υπηρεσίας και ειδικό τεχνικό της ΕΕΤΤ, για έλεγχο στο φάσμα των συχνοτήτων.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για τη διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού, το οποίο, όπως τονίζεται, «δεν έχει επηρεάσει τα συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας».

Παράλληλα, ο κ. Δήμας υπενθυμίζει ότι το υπουργείο εφαρμόζει Σχέδιο Δράσης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων αεροναυτιλίας, σε συνεννόηση με ευρωπαϊκούς φορείς όπως η DG MOVE, η EASA και το EUROCONTROL.

Το Σχέδιο Δράσης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028, περιλαμβάνει 364 δράσεις σε επτά βασικούς πυλώνες, που αφορούν μεταξύ άλλων:

• Ανάπτυξη υπηρεσιών Data Link

• Αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (TopSky ATC One)

• Εφαρμογή πλοήγησης βάσει απόδοσης (PBN)

• Ανάπτυξη ραντάρ Mode S

• Εφαρμογή του Κανονισμού CP1 και βελτιώσεις στον τομέα της Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας

Όπως υπογραμμίζεται, η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροδρόμιο Μακεδονία Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέντε πτήσεις από Κύπρο έφτασαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Πέντε πτήσεις από Κύπρο έφτασαν σήμερα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» Θεσσαλονίκης, με φοιτητές και εργαζόμενους που επέστρεψαν λόγω εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Δύο πτήσεις ήταν από Πάφο και τρεις από Λάρνακα. Η πτήση από Τελ Αβίβ ακυρώθηκε.
Τρακτέρ σε κινητοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποχώρησαν οι αγρότες από το αεροδρόμιο Ηρακλείου μετά τις καθυστερήσεις

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι αποχώρησαν από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, μετά την αναστολή λειτουργίας και τις ακυρώσεις πτήσεων. Συνολικά 21 πτήσεις καθυστέρησαν, ενώ επηρεάζονται και σημερινά δρομολόγια.
Αεροπλάνο Aegean Airlines
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Άγιο Φως φτάνει και φέτος σε όλη την Ελλάδα με AEGEAN και Olympic Air

Το Άγιο Φως θα φτάσει και φέτος από τα Ιεροσόλυμα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και θα μεταφερθεί σε 11 περιοχές της Ελλάδας το Μεγάλο Σάββατο με προγραμματισμένες και έκτακτες πτήσεις της AEGEAN και Olympic Air.