ΓΔ: 2364.08 0.74% Τζίρος: 320.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:57:40
Νίκη Κεραμέως στη Βουλή
Η Νίκη Κεραμέως

Κεραμέως: Οι συντάξεις Ιανουαρίου θα πληρωθούν νωρίτερα με αύξηση 2,4%

Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι οι συντάξεις Ιανουαρίου θα πληρωθούν νωρίτερα λόγω εορτών, με αύξηση 2,4% και μείωση της προσωπικής διαφοράς. Παρουσίασε επίσης το νέο ψηφιακό σύστημα Εργάνη ΙΙ και δράσεις για Συλλογικές Συμβάσεις και επιστροφή Ελλήνων του εξωτερικού.

Νωρίτερα από το προβλεπόμενο θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκης Κεραμέως, σε τηλεοπτική της συνέντευξη. 

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, ώστε οι συνταξιούχοι να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους εγκαίρως για τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός, οι καταβολές θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 22 Δεκεμβρίου 2025. Επισήμανε, επίσης, ότι οι συντάξεις Ιανουαρίου θα είναι αυξημένες κατά 2,4%. 

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, η προσωπική διαφορά μειώνεται κατά 50% από φέτος και καταργείται πλήρως από το επόμενο έτος, γεγονός που οδηγεί σε αυξήσεις για όλους τους συνταξιούχους που διατηρούσαν προσωπική διαφορά.

Η κα Κεραμέως υπογράμμισε πως πλέον όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους, κάτι που μέχρι τώρα δεν ίσχυε για όσους είχαν προσωπική διαφορά. Η μείωση της προσωπικής διαφοράς θα ισχύσει από τον Ιανουάριο, δηλαδή από τις συντάξεις που καταβάλλονται τον Δεκέμβριο.

Σχετικά με το νέο ψηφιακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», η υπουργός τόνισε ότι αναμένεται να μειώσει σημαντικά τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις. 

Το σύστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του έτους, ενώ καλούνται οι επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην πιλοτική εφαρμογή, ώστε να εξοικειωθούν με τις νέες λειτουργίες και να προετοιμαστούν για την πλήρη υιοθέτηση.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στις δράσεις του υπουργείου για τη διασύνδεση Ελλήνων του εξωτερικού με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέσω της πρωτοβουλίας Rebrain Greece

Όπως ανέφερε, η πέμπτη εκδήλωση στις ΗΠΑ σημείωσε τη μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο από εταιρείες όσο και από ομογενείς, με ενθουσιασμό και συγκίνηση να κυριαρχούν στη διοργάνωση. Μάλιστα, έγιναν προσλήψεις επί τόπου, με εταιρεία να πραγματοποιεί 420 συνεντεύξεις σε μία ημέρα.

Σε ό,τι αφορά τη Κοινωνική Συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η υπουργός γνωστοποίησε ότι ο οδικός χάρτης θα εκδοθεί εντός Δεκεμβρίου και η σχετική νομοθέτηση θα ακολουθήσει στις αρχές του νέου έτους. 

Έτσι, θα διευκολυνθεί η άμεση ισχύς και επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων που έχουν ήδη συναφθεί, όπως για παράδειγμα στη μεταλλουργία, όπου με τη νέα νομοθεσία θα προστατευθούν περισσότεροι εργαζόμενοι του κλάδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκη Κεραμέως ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Σημαντική πρόοδος στο ΝΑΤ, προτεραιότητα η εκκαθάριση εκκρεμοτήτων

Η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως επισήμανε τις σημαντικές επιδόσεις του ΝΑΤ το 2023, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου για το 2026, όπου πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με ευρεία συμμετοχή.
Νίκη Κεραμέως στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Ανεργία 7,5% το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της χώρας

Στο 7,5% υποχώρησε η ανεργία, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία, τόνισε η Νίκη Κεραμέως στον ΣΚΑΪ. Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες που δεν εργάζονταν το 2019, σήμερα έχουν δου
Νίκη Κεραμέως ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Τραγωδία κάθε απώλεια ζωής, απαντήσεις για το δυστύχημα στη Βιολάντα

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, απάντησε στις αιτιάσεις για το δυστύχημα στη «Βιολάντα» τονίζοντας ότι η μείωση των εργατικών ατυχημάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτήματα για την απουσία της Κεραμέως μετά το δυστύχημα στα Τρίκαλα

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηλιτεύει την απουσία της υπουργού Εργασίας μετά το εργατικό δυστύχημα στη ΒΙΟΛΑΝΤΑ στα Τρίκαλα, ρωτώντας πού βρίσκεται η Νίκη Κεραμέως και αν έχει κάτι να δηλώσει.
Νίκη Κεραμέως ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Συλλυπητήρια για την πυρκαγιά στα Τρίκαλα, έλεγχος από Επιθεώρηση

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς στα Τρίκαλα, τονίζοντας ότι κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας βρίσκεται στο σημείο από νωρίς το πρωί.
Ευρώ χαρτονομίσματα κέρματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η διαβούλευση για την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού

Ξεκινά η διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό του 2026, μετά από πρόσκληση της υπουργού Εργασίας προς κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς, που καλούνται να υποβάλουν υπομνήματα στις αρμόδιες επιτροπές.