ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χάρης Θεοχάρης ομιλία

Ο Θεοχάρης στο Κάιρο με αποστολή 20 εταιρειών για ενίσχυση συνεργασίας

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέδωσε ενημέρωση μέσω της Υπηρεσίας Ενημέρωσης.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Χάρης Θεοχάρης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κάιρο στις 2 Δεκεμβρίου 2025, ηγούμενος επιχειρηματικής αποστολής που απαρτιζόταν από είκοσι σημαντικές ελληνικές εταιρείες.

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν προέρχονταν από κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως τρόφιμα και ποτά, φάρμακα και καλλυντικά, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, κατασκευές, περιβαλλοντικές υπηρεσίες, ενέργεια, ιατρικός εξοπλισμός και άμυνα.

Η αποστολή διοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και την Enterprise Greece, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Καΐρου, καθώς και τη General Authority for Investment and Free Zones (GAFI) από την αιγυπτιακή πλευρά.

Ο κ. Θεοχάρης κήρυξε την έναρξη του επιχειρηματικού και επενδυτικού φόρουμ “Building Bridges for Shared Prosperity”, τονίζοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου και τη σταθερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, της άμυνας και του πολιτισμού.

Επισήμανε πως στόχος της Ελλάδας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μέσω καινοτόμων πρωτοβουλιών, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο του φόρουμ πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες Β2Β συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και αιγυπτιακών επιχειρήσεων, αναδεικνύοντας σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας.

Ο Υφυπουργός είχε επίσης διμερείς επαφές με τον Υφυπουργό Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της Αιγύπτου, Mohamed El Gawsaky, τον Αντιπρόεδρο του GAFI, Yasser Abbas, και την Πρέσβη Angelina Eichhorst, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αίγυπτο και στον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών.

Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Άκυρο και νομικά ανίσχυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Αίγυπτος απορρίπτει την κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη λιβυκή Βουλή, το οποίο θεωρεί άκυρο και χωρίς νομική ισχύ, τονίζοντας ότι θίγει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ και διατηρεί το δικαίωμα προστασίας τους.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αίγυπτος απορρίπτει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από την Ανατολική Λιβύη

Η Αίγυπτος απορρίπτει την επικύρωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου από το κοινοβούλιο της Ανατολικής Λιβύης και δηλώνει ότι η πράξη αυτή δεν έχει καμία νομική ισχύ για το Κάιρο, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη επιρροής με Τουρκία για την Αίγυπτο: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Δένδια

Στο Κάϊρο ο Νίκος Δένδιας για συνάντηση με τους ομολόγους του από Αίγυπτο και Κύπρο. Η σημασία της Αιγύπτου για την περιφερειακή στρατηγική της Αθήνας, τα διμερή αγκάθια και η μάχη επιρροής με την Άγκυρα.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία του Γ. Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ Αιγύπτου

Ο Γ. Γεραπετρίτης και ο Μπ. Αμπντελάτι συζήτησαν τηλεφωνικά για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου, την ενίσχυσή της, τις περιφερειακές εξελίξεις και τη σημασία σταθερότητας, καθώς και τριμερή συνεργασία με Κύπρο.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη-Αμπντελάτι για ασφάλεια και ειρήνη

Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αιγύπτου συζήτησαν τηλεφωνικά τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο, τόνισαν τη σημασία συνεργασίας, επαναβεβαίωσαν κοινές θέσεις και δέσμευση για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.