ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
Φωτο: Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Χατζηδάκης: Μέτρα αγροτικής στήριξης 3,7 δισ. και 1,2 δισ. τον Δεκέμβριο

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι οι ακραίες κινητοποιήσεις δεν ωφελούν, παρουσιάζοντας στήριξη 3,7 δισ. ευρώ για τον αγροτικό τομέα και επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, τοποθετήθηκε σήμερα σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, επισημαίνοντας ότι «ακραίες μορφές κινητοποιήσεων δεν λειτουργούν εξ αντικειμένου υπέρ των αγροτών», καθώς έρχονται σε σύγκρουση με άλλες κοινωνικές ομάδες και την τοπική κοινωνία. 

Υπογράμμισε ότι οι ίδιοι οι αγρότες θα εκτιμήσουν αυτή την πραγματικότητα, ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικροτήσει τέτοιες ενέργειες.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένες συναντήσεις με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου. 

Προανήγγειλε, μάλιστα, νέα συνάντηση την Παρασκευή με αντιπροσωπεία αγροτών από την Κρήτη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον αγροτικό τομέα, όπως η θέσπιση χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ για τα λιπάσματα και τα αγροτικά μηχανήματα, η ειδική ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

 Όπως τόνισε, το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί φέτος στον αγροτικό τομέα ανέρχεται σε 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένο από τα 3,1 δισ. ευρώ του προηγούμενου έτους.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου και προσφέρει συγκεκριμένες και πρακτικές λύσεις, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί πως τα προβλήματα αυτά είναι καινούργια ή αβάσιμα.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν συνολικά 1,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, στήριξη για το Μέτρο 23 (ενισχύσεις για παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από φυσικές καταστροφές), εξισωτική αποζημίωση για ορεινές και προβληματικές περιοχές, συμπληρωματικές πληρωμές για κτηνοτρόφους σε πέντε νομούς, προγράμματα βιολογικής γεωργίας και αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, καθώς και την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, «στο τέλος του χρόνου θα φανεί ότι όλα αυτά που λέω ισχύουν», προσθέτοντας ότι οι επιδοτήσεις θα καταβληθούν κανονικά και ότι η χώρα περνά σε ένα σύγχρονο και δίκαιο σύστημα αγροτικών επιδοτήσεων, αφήνοντας πίσω πρακτικές που οδηγούσαν επί δεκαετίες σε πρόστιμα.

Τέλος, σε ερώτηση για την παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι πρόκειται για ζήτημα που αφορά την αριστερά, σημειώνοντας πως η διαδρομή του κ. Τσίπρα έχει κριθεί στις εκλογές του 2019 και του 2023, ενώ, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, η υποδοχή του δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αγνοεί τους αγρότες και στηρίζει τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιδρά στην υπερψήφιση της συμφωνίας ΕΕ–Mercosur από την ελληνική κυβέρνηση στο COREPER II, κάνοντας λόγο για πλήγμα σε περιβάλλον, εργασιακά δικαιώματα και διατροφική ασφάλεια, και ζητώντας στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Τρακτέρ σε κινητοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπλόκα: Μερική αποκλιμάκωση στη Στερεά Ελλάδα, «όχι τέλος» στις κινητοποιήσεις

Σε μερική αποκλιμάκωση τα μπλόκα στη Στερεά με άνοιγμα σημείων από σήμερα, ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό την Τρίτη. Οι αγρότες ξεκαθαρίζουν πως «δεν λήγουν οι κινητοποιήσεις», ενώ παραμένουν οι αποκλεισμοί σε Τέμπη και Δυτική Ελλάδα.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαστίγιο και καρότο για τους αγρότες: Τι απαντά η κυβέρνηση στα 27 αιτήματα

Με σαφή όρια και αυστηρό μήνυμα προς τα μπλόκα, η κυβέρνηση παρουσιάζει πακέτο στήριξης για τους αγρότες, ικανοποιώντας τα περισσότερα αιτήματα, ενώ ξεκαθαρίζει ότι ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται υπό πίεση. Aρνητικά φαίνεται να αντιμετώπιζουν τις εξαγγελίες της Κυβέρνσησης οι αγρότες