ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
Φώτο: SOOC

Μαρινάκης: Στήριξη στους αγρότες και μεταρρυθμίσεις για αύξηση εισοδήματος

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέδειξε τα μέτρα ενίσχυσης αγροτών, τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2026, τις επενδύσεις και τις παρεμβάσεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι ο διάλογος με τον κλάδο παραμένει ανοικτός.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Αντέννα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τοποθετήθηκε για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, τις αγροτικές ενισχύσεις και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και συνολικά των πολιτών.

Ο κ. Μαρινάκης αναγνώρισε πως εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών που χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση στο εισόδημά του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, με ειδική μέριμνα για τους αγρότες.

Αναφερόμενος στις φετινές προκαταβολές για τους αγρότες, σημείωσε πως είναι κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, λόγω λιγότερων αιτήσεων και της εφαρμογής διασταυρωτικών ελέγχων. 

Όπως εξήγησε, στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι πραγματικοί παραγωγοί θα λάβουν μεγαλύτερες ενισχύσεις σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει επιπλέον ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από έκτακτες συνθήκες. 

Επιπροσθέτως, από την 1η Ιανουαρίου 2026 όλοι οι πολίτες θα επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι, παρά το γεγονός πως οι πολίτες έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα τα προηγούμενα χρόνια, τα δημόσια έσοδα δεν προκύπτουν από «μαγικό τρόπο». 

Επισήμανε τη βελτίωση των επενδύσεων στη χώρα, οι οποίες από το 11% έχουν φθάσει στο 17%, με στόχο να ξεπεράσουν το 20% έως το 2026, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αυξημένα έσοδα.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ο διάλογος με τους αγρότες παραμένει ανοιχτός, ενώ υπενθύμισε την υλοποίηση σημαντικών αιτημάτων, όπως η μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η παροχή φθηνότερου ρεύματος. 

Τόνισε, ωστόσο, ότι τα μπλόκα και η ταλαιπωρία των πολιτών δεν αποτελούν λύση, καθώς πλήττουν το σύνολο της κοινωνίας.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι η διαχείρισή του μέχρι σήμερα αποτελεί αρνητικό σημείο για την κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες δεκαετιών.

 Επεσήμανε πως έχουν κινηθεί σοβαρές ποινικές διαδικασίες για όσους εμπλέκονται σε παράνομες πληρωμές, ενώ η κυβέρνηση έχει αποστείλει 5.200 ΑΦΜ στις Αρχές για έλεγχο, μπλοκάροντας δεκάδες χιλιάδες πληρωμές.

Σχολιάζοντας δηλώσεις περί συγκάλυψης, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει εμπλοκή της κυβέρνησης σε τέτοιες πρακτικές, τονίζοντας πως η χώρα έχει πληρώσει υψηλό τίμημα για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις τα προηγούμενα τριάντα χρόνια.

Η συζήτηση κορυφώθηκε με τον κ. Μαρινάκη να αντικρούει τις θέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντάς τες ανακριβείς και παραπλανητικές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι δηλώσεις που αναπαράγουν ακραία ρητορική δεν τιμούν ούτε τα κόμματα ούτε το πολιτικό σύστημα.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση των πολιτικών γίνεται από τους ίδιους τους πολίτες μέσω της εκλογικής διαδικασίας, ενώ κάλεσε σε υπεύθυνη στάση και αποφυγή λαϊκισμού στη δημόσια συζήτηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικό σήμα σε αγορές και οίκους από τη μείωση του δημόσιου χρέους

Η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή χρέους 6,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ενισχύοντας τη θέση της στις αγορές. Μέχρι το 2027 το χρέος στοχεύει στο 130,3% του ΑΕΠ, ενώ έρχονται και νέες αποπληρωμές προς το τέλος του έτους.
Θανάσης Κοντογεώργης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντογεώργης: Συνεκτικό σχέδιο της ΝΔ για την Ελλάδα του 2030

Ο Θαν. Κοντογεώργης στο www.liberal.gr τονίζει ότι το 16ο Συνέδριο της ΝΔ γίνεται σε περίοδο αυξημένων απαιτήσεων, με τη χώρα σε καλύτερη θέση από την κρίση, ενώ δίνεται έμφαση στις νέες προκλήσεις και τις στρατηγικές επιλογές της δεκαετίας.
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Οι λαθραίες μέθοδοι σας μόνο μας δυναμώνουν»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή, κατηγορώντας τους για συγκάλυψη εργατικών εγκλημάτων και προσπάθεια σπίλωσης της Πλεύσης Ελευθερίας με ανύπαρκτο εργασιακό ζήτημα.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Αδυναμίες της κυβέρνησης και δικό μου επικοινωνιακό πρόβλημα

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς παραδέχτηκε επικοινωνιακά λάθη και αδυναμίες της κυβέρνησής του σε συνάντηση με νέους στις Καθολικές Ημέρες. Υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου και της συναίνεσης στη δημοκρατία.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ο Μαρινάκης παραδέχθηκε κυβερνητική εμπλοκή στη στοχοποίηση

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για στοχοποίηση του Ν. Ανδρουλάκη ως αντίποινα για τη δράση του υπέρ της διαφάνειας. Θέτει ερωτήματα στον κ. Μαρινάκη για λογαριασμούς και συμβάσεις βουλευτών, ενώ ειρωνεύεται εκδήλωση για τα fake news.