ΓΔ: 2481.33 0.88% Τζίρος: 336.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή

Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή στη βία κατά γυναικών και ενίσχυση της προστασίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει τη σημασία στήριξης των γυναικών που βιώνουν βία, παρουσιάζοντας δράσεις, δομές και τεχνολογικά εργαλεία που ενισχύουν την προστασία και την πρόληψη.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της κοινωνικής στήριξης προς κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει βία ή απειλή. Όπως σημείωσε σε σημερινή ανάρτησή του, η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να σταθούμε δίπλα σε όσες έχουν ανάγκη βοήθειας, είτε πρόκειται για οικεία πρόσωπα είτε για άγνωστες γυναίκες που αγωνίζονται να ξεπεράσουν το φόβο και τη ντροπή.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Πολιτεία έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δράσεων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεκριμένα, λειτουργούν 63 Γραφεία Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας, ενώ οι αστυνομικοί λαμβάνουν εξειδικευμένη εκπαίδευση. Παράλληλα, παρέχονται 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 20 Ξενώνες Φιλοξενίας, όπως και η τηλεφωνική γραμμή 15900 για άμεση υποστήριξη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Panic Button, το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί σε εκατοντάδες κινητά τηλέφωνα πανελλαδικά, προσφέροντας επιπλέον ασφάλεια σε γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 20.000 καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης, οδηγώντας σε 13.000 συλλήψεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως, παρά την εμπιστοσύνη των γυναικών προς το κράτος και την αυξημένη αντίσταση, η καταστολή από μόνη της δεν επαρκεί. Η βία, όπως σημείωσε, επεκτείνεται και στην ψηφιακή σφαίρα, με συχνές ανώνυμες παρενοχλήσεις που παραμένουν πάντα επώδυνες.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας στην οικογένεια, το σχολείο και τη γειτονιά, με έμφαση στον αμοιβαίο σεβασμό και τη μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε μορφή υποτίμησης της γυναίκας. Όπως ανέφερε, η αντιμετώπιση της βίας αποτελεί διαρκή υποχρέωση όλων, καθώς «η βία δεν είναι ποτέ ιδιωτική υπόθεση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απεργία ΑΔΕΔΥ 14 Ιουλίου με στάση εργασίας από τις 11:00 ως το τέλος

Η ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας στις 14 Ιουλίου 2026, 11:00-λήξη ωραρίου, ενάντια στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια (12:00) και πορεία προς τη Βουλή για μόνιμη εργασία και αυξήσεις μισθών.
Μιχάλης Κατρίνης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια απέναντι στην ακρίβεια, ζητώντας ελέγχους στην αγορά και μέτρα κατά της αισχροκέρδειας σε τρόφιμα και ενέργεια.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ανάγκη για την ελληνική οικογένεια

Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε στον Real FM πως οι τιμές των ακτοπλοϊκών δεν αυξήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, παρά το κόστος καυσίμων, ενώ τόνισε τις μεγάλες εκπτώσεις στα ταχύπλοα και αύξηση χρηματοδότησης στις άγονες γραμμές.
Κιρ Στάρμερ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Χρηματοδοτικό κενό 4,7 δισ. στην άμυνα από την κυβέρνηση Στάρμερ

Το νέο αμυντικό πρόγραμμα της Βρετανίας αφήνει κενό 4,7 δισ. λιρών, που πρέπει να καλυφθεί από τον επόμενο προϋπολογισμό. Ο διάδοχος του Στάρμερ, Άντι Μπέρναμ, θα κληθεί να επιλύσει το δημοσιονομικό αυτό δίλημμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μηδενική ανοχή στη νέα τρομοκρατία, θα σας οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδίκασε την επίθεση με γκαζάκια κατά στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στην πόλη για να συμπαρασταθεί στους τραυματίες.