ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Μητσοτάκης Helexpo
Φώτο: Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ 2025. Credits: Kostantinos Tsakalidis/SOOC

Μητσοτάκης: Πληρωμή ενισχύσεων τον Νοέμβριο και άμεση στήριξη κτηνοτρόφων

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αγροτικές ενισχύσεις θα καταβληθούν στα τέλη Νοεμβρίου, λόγω μεταρρύθμισης, ενώ προανήγγειλε άμεση οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την ευλογιά.

Ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στο θέμα των αγροτικών ενισχύσεων, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος της ενίσχυσης στα τέλη Νοεμβρίου. 

Υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η πληρωμή πραγματοποιούνταν στα τέλη Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια καθυστέρηση ενός μήνα.

Όπως τόνισε, η καθυστέρηση αυτή σχετίζεται με τη «δραστική μεταρρύθμιση» που επιχειρείται στον πρωτογενή τομέα. 

Πρόκειται, όπως ανέφερε, για μια δύσκολη μεταρρύθμιση με πολιτικό κόστος, που προκύπτει από υφιστάμενα προβλήματα και σφάλματα τα οποία η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αλλαγή αυτή είναι απολύτως απαραίτητη για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα ωφεληθούν από το νέο σύστημα, καθώς αυτό θα αποκλείει όσους δεν δικαιούνται ευρωπαϊκές ενισχύσεις.

 Διευκρίνισε ότι το συνολικό ποσό που διατίθεται παραμένει αμετάβλητο, γεγονός που σημαίνει πως οι δικαιούχοι θα λάβουν υψηλότερα ποσά.

Αναφερόμενος στην κτηνοτροφία, αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της θανατώσεως κοπαδιών λόγω ευλογιάς, το οποίο συνέπεσε χρονικά με τη μετάβαση αρμοδιοτήτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. 

Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για άμεση στήριξη εισοδήματος στους πληγέντες κτηνοτρόφους έως το τέλος του έτους. 

Η συμπληρωματική αυτή ενίσχυση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα υπολογιστεί βάσει του αριθμού των ζώων που θανατώθηκαν και θα καταβληθεί πριν το τέλος της χρονιάς, με στόχο την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος μέχρι την ανασύσταση των κοπαδιών.

Τέλος, διευκρίνισε ότι τα κονδύλια για τη συγκεκριμένη ενίσχυση θα προέλθουν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγροτική διαμαρτυρία οχημάτων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα αιτήματα αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων στην κυβέρνηση

Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη στη Νίκαια απέστειλαν τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση, επιμένοντας στη διατήρηση των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ζητώντας κατώτερες τιμές και φθηνό ρεύμα.
Θεριστική μηχανή σιταριού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λάρισα: «Ο αγώνας μας αφορά την επιβίωση» λένε οι αγρότες της Αγιάς

Σε κινητοποίηση προχώρησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αγιάς Λάρισας, προειδοποιώντας ότι θα επιστρέψουν με τρακτέρ στους δρόμους. «Ο αγώνας αφορά την επιβίωσή μας», δήλωσε ο Ρίζος Μαρούδας.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ο Πρωθυπουργός οφείλει να μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στο SAFE

Η Όλγα Μαρκογιαννάκη κάλεσε τον Πρωθυπουργό να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στην πιθανή ένταξη της Τουρκίας στο SAFE, τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν πρέπει να παραμένει θεατής των εξελίξεων.
Αλεξάνδρα Σδούκου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν, απαιτούνται στοχευμένα μέτρα

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος της ΝΔ, τόνισε στο MEGA τη σημασία του διαλόγου με τους αγρότες και τη δέσμευση της κυβέρνησης για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.