ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Δόμνα Μιχαηλίδου πορτρέτο
Φώτο: SOOC

Μιχαηλίδου: Καμία ανοχή σε όσους εμποδίζουν τις Στέγες Διαβίωσης στο Μαρούσι

Η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε ότι δεν θα επιτραπεί η παρεμπόδιση ανέγερσης Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο Μαρούσι, υπογραμμίζοντας πως το δικαίωμα των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή είναι αδιαπραγμάτευτο.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να εμποδίσει την ανέγερση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), ούτε στο Μαρούσι, ούτε αλλού. Όπως τόνισε σε τηλεοπτική της συνέντευξη, το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να ζουν ενταγμένα στην κοινωνία είναι αδιαπραγμάτευτο.

Η τοποθέτηση της υπουργού αποτελεί απάντηση στις αντιδράσεις μερίδας κατοίκων του Αμαρουσίου, οι οποίοι επιχειρούν να σταματήσουν τη δημιουργία δύο ΣΥΔ του Συλλόγου «Αμαρυλλίς» σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί δωρεάν για το σκοπό αυτό. Ο Σύλλογος, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στηρίζει επί σειρά ετών άτομα με ελαφριά και μέση νοητική αναπηρία, άνω των 24 ετών, παρέχοντάς τους ευκαιρίες για αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το οικόπεδο για τη δημιουργία των ΣΥΔ έχει εμβαδόν 287 τ.μ., που αντιστοιχεί μόλις στο 6% μιας συνολικής έκτασης 4,5 στρεμμάτων, ενώ το οικοδομήσιμο μέρος δεν ξεπερνά το 3%. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, με απολύτως νόμιμες διαδικασίες, αποφάσισε να το δωρίσει στον Σύλλογο «Αμαρυλλίς» για την ανέγερση δύο μικρών κατοικιών, οι οποίες θα φιλοξενήσουν οκτώ άτομα με αναπηρία. Οι διαμαρτυρίες ορισμένων κατοίκων περί «απώλειας πρασίνου» ή «κυκλοφοριακής επιβάρυνσης» χαρακτηρίζονται αβάσιμες.

Ο ίδιος ο ιδιώτης-δωρητής υπογραμμίζει ότι τα επιχειρήματα αυτά δεν ευσταθούν, καθώς απέναντι από το οικόπεδο υπάρχει μεγάλος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και η περιοχή είναι αμιγώς οικιστική, όπως προβλέπει ο νόμος για τη λειτουργία των ΣΥΔ.

Η κατασκευή των δύο κατοικιών, που καλύπτουν λιγότερο από το 3% της συνολικής έκτασης, όχι μόνο δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα της γειτονιάς, αλλά συμβάλλει στην αναβάθμισή της.

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης δεν είναι ιδρύματα, αλλά κανονικές κατοικίες έως τεσσάρων ατόμων, ενταγμένες στις γειτονιές των πόλεων. Εκεί, τα άτομα με αναπηρία διαβιούν με υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού, χωρίς αποκλεισμούς, ενισχύοντας έτσι την κοινωνική συνοχή.

Σήμερα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 152 ΣΥΔ, που φιλοξενούν 823 άτομα με αναπηρία. Στην Αττική υπάρχουν 67 τέτοιες δομές, διάσπαρτες στον αστικό ιστό, μεταξύ άλλων σε Πειραιά, Ψυχικό, Γλυφάδα, Ραφήνα, Μελίσσια και Μαρούσι, όπου ήδη λειτουργούν πέντε. Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει παρουσιαστεί πρόβλημα, ενώ οι τοπικές κοινωνίες τις έχουν εντάξει ως αναπόσπαστο κομμάτι της γειτονιάς.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι από το 2019 έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των ΣΥΔ και καλεί τον Δήμο Αμαρουσίου να επισπεύσει τη διαδικασία έκδοσης της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για ένα έργο που ενισχύει την κοινωνική πολιτική και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει πλήρη κάλυψη του κόστους λειτουργίας των δομών αυτών.

Τέλος, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι η κοινωνία προοδεύει όταν στηρίζει τους πιο ευάλωτους και καλεί όσους αντιδρούν να επανεξετάσουν τη στάση τους, σημειώνοντας πως η αντίθεση στη δημιουργία τέτοιων δομών δεν προστατεύει το Μαρούσι, αλλά αναδεικνύει την κοινωνική αναλγησία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Μπρατάκος χαμογελά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεργασία ΕΒΕΑ και Υπ. Κοινωνικής Συνοχής κατά της βίας στις γυναίκες

Το ΕΒΕΑ συνεργάζεται με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής για να προωθήσει την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, με ενημερωτικό banner και αξιοποίηση του δικτύου επιχειρήσεων για ευρύτερη ευαισθητοποίηση.
Δόμνα Μιχαηλίδου Βουλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Μείωση άνω του 50% στα παιδιά σε ιδρύματα από το 2019

Ο αριθμός των ανηλίκων στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας μειώθηκε από περίπου 2.200 το 2020 σε 965 σήμερα, ενώ το υπουργείο επισημαίνει την ανάγκη διαβίωσής τους σε οικογένειες αντί για ιδρύματα.
Δόμνα Μιχαηλίδου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερες θέσεις προσχολικής φροντίδας και αυξημένα κριτήρια εισοδήματος

Η Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου για στήριξη οικογένειας, εστίασε στην ενίσχυση της προσχολικής φροντίδας με αύξηση vouchers, νέα εισοδηματικά όρια και δημιουργία περισσότερων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
ΔΕΘ Θεσσαλονίκης πύργος ΟΤΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

90η ΔΕΘ: Αληθινές ιστορίες αλλαγής από ωφελούμενους του Υπ. Κοινωνικής Συνοχής

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στη ΔΕΘ, παρουσίασε ιστορίες ανθρώπων που ωφελήθηκαν από τα προγράμματά του, όπως ο 79χρονος Νίκος που συμμετείχε σε μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων στο ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης.
Δόμνα Μιχαηλίδου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δόμνα Μιχαηλίδου: 1,45 εκατ. ευρώ για νέα πτέρυγα στο Θεραπευτήριο Ιτέας

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας χρηματοδοτεί με 1.450.000 ευρώ τη νέα πτέρυγα του Γραμματικοπούλειου - Μπάλειου και Τρίγκειου Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων στην Ιτέα.
Δόμνα Μιχαηλίδου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δόμνα Μιχαηλίδου: 1.450.000 ευρώ για τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής χρηματοδοτεί με 1,45 εκατ. ευρώ τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας. Η Δ. Μιχαηλίδου διαβεβαίωσε ότι θα διατεθούν οι πόροι για τη Β’ φάση και θα κινηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες.