Ασφάλεια εφοδιασμού, ενεργειακή επάρκεια, έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αναπτυξιακό σχέδιο για την μεταλιγνιτική εποχή περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας.
Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γεράσιμος Θωμάς το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία.
Ειδικότερα, το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα δίνει έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, στην επίτευξη του στόχου για αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα στο 35%, στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στο χαμηλό κόστος για νοικοκυριά και βιομηχανίες. «Η έντονα αυξητική τάση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 καθιστά τις λιγνιτικές μονάδες μη ανταγωνιστικές. Στο πλαίσιο αυτό, βούληση της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της απόσυρσης των εν λόγω μονάδων σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων για τη διείσδυση των ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα», σημείωσε ο κ. Θωμάς.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επισπεύδεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και τους επόμενους μήνες σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία θα παρουσιαστεί συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και αξιοποίηση του υψηλής τεχνογνωσίας ανθρωπίνου δυναμικού της περιοχής. «Θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την περίοδο 2021-2027, θα διεκδικήσουμε αυξημένα κεφάλαια για τις λιγνιτικές περιοχές, όχι μόνο από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και θα εξετάσουμε όλα τα περιθώρια για παροχή αναπτυξιακών και φορολογικών κινήτρων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών», ανέφερε ο κ. Θωμάς.
Ο υφυπουργός δεσμεύθηκε να προχωρήσουν το ταχύτερο οι ενέργειες για την απόδοση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης από τη ΔΕΗ στους ενεργειακούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου (Μεγαλόπολη), ένα ποσό της τάξης των 130 εκατ. ευρώ που αφορά στην περίοδο 2014-2018. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το καθεστώς των εργαζομένων στις θυγατρικές της ΔΕΗ «Λιγνιτική Μελίτης» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολης», σημείωσε ότι βούληση της διοίκησης της Επιχείρησης είναι να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι αυτοί στον κορμό του Ομίλου ΔΕΗ, η διαδικασία όμως θα απαιτήσει χρόνο.
Στο πλαίσιο της περιοδείας ο κ. Θωμάς συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη, τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, τους δημάρχους των ενεργειακών δήμων (Κοζάνη, Φλώρινα, Εορδαία, Αμύνταιο) και τοπικούς φορείς. Επισκέφθηκε επίσης τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, την Καρδιά και την Μελίτη καθώς και την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα V, το λιγνιτωρυχείο Νοτίου Πεδίου και τον οπωρώνα στις αποκατεστημένες περιοχές του Ορυχείου Κυρίου Πεδίου και συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης και των εργαζομένων της Επιχείρησης, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ και στελέχη των πρωτοβάθμιων συνδικάτων.