ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:48:05
Eurobank και Alpha Bank
Eurobank και Alpha Bank

Ενισχύουν τις επενδύσεις σε ακίνητα οι τράπεζες με σχέδια άνω των 3 δισ. ευρώ

Eurobank και Alpha Bank επιστρέφουν δυναμικά στην ελληνική αγορά ακινήτων, επενδύοντας πάνω από 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία χαρτοφυλακίων real estate με σταθερές αποδόσεις.

Αντιλαμβανόμενες την ισχυρή δυναμική της ελληνικής αγοράς ακινήτων, οι τράπεζες επανέρχονται δυναμικά στον κλάδο ως απευθείας επενδυτές, αποτινάσσοντας το «στίγμα» του real estate που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια.

Στο επίκεντρο των κινήσεων αυτών βρίσκονται η Eurobank και η Alpha Bank, οι οποίες εντόπισαν τη μεγάλη ζήτηση για ποιοτικούς επαγγελματικούς χώρους και έκαναν τη δυναμική είσοδό τους στον χώρο, με μεθοδευμένες επενδύσεις που στοχεύουν στη δημιουργία χαρτοφυλακίων που συνολικά ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Με αυτό το δυναμικό comeback στα ακίνητα, οι δύο τράπεζες όχι μόνο εκμεταλλεύονται μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, αλλά επενδύουν περεταίρω σε έναν ακόμη στρατηγικό στόχο, που δεν είναι άλλος από το να διαφοροποιήσουν τις πηγές των εσόδων τους.

Eurobank

Με χαρτοφυλάκιο ακινήτων που αγγίζει ήδη τα 1,5 δισ. ευρώ, η Eurobank στοχεύει να πλησιάσει τα 2 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 2,5% του ενεργητικού της, έχοντας ήδη στα «σκαριά» επενδυτικό πλάνο 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία. 

Παράλληλα με την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της, προχωράει και σε ανακαινίσεις στο υφιστάμενο απόθεμά της ύψους 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως οι κινήσεις της τράπεζας στο real estate γίνονται μέσω της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ που ιδρύθηκε το 2006 και το 2015 μετονομάστηκε σε Grivalia Properties.

Οι επενδύσεις της τράπεζας επικεντρώνονται σε ακίνητα χαμηλού ρίσκου, όπως τα ακίνητα γραφείων, τα οποία μάλιστα καταγράφουν αυξανόμενη ζήτηση, ιδιαιτέρως στην «παραδοσιακή» περιοχή των Βορείων Προαστίων. Κρατάει μια πιο προσεκτική στάση απέναντι σε χώρους logistics, καθώς οι αποτιμήσεις έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να επενδύσει σε μεγάλες εμπορικές αποθήκες όπου το ενδιαφέρον των μισθωτών παραμένει έντονο.

Alpha Bank

Επιθυμώντας να δημιουργήσει μια νέα πηγή σταθερών εσόδων, η Alpha Real Estate Services έχει ήδη προχωρήσει και σε έμμεσες επενδύσεις στο real estate, όπως με την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου στη Prodea Investments από 4,9% σε 9,87%, γεγονός που την καθιστά δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας.

Παράλληλα, στοχεύει στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων που η αξία του θα φτάνει τα 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Γκάνο, η εταιρεία θα εστιάσει σε κλάδους με σταθερές αποδόσεις, όπως τα κτίρια γραφείων, logistics και big boxes, ενώ η στρατηγική θα βασίζεται πλήρως σε μισθώσεις ακινήτων, που θα βρίσκονται σε καλή τοποθεσία με αξιόπιστους μισθωτές.

«Στόχος μας είναι να επενδύουμε σε ακίνητα που θα δημιουργήσουν ένα χαρτοφυλάκιο που συνδυάζει ασφάλεια και μακροχρόνια απόδοση» επεσήμανε ο Ιωάννης Γκάνος, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Real Estate Services, στο πλαίσιο του 6ου συνεδρίου της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα νέα αναπτυξιακά στόρι των εγχώριων τραπεζών για την τριετία 2026 - 2028

Το 2025 αποτέλεσε μια χρονιά-ορόσημο για τις τράπεζες, οι οποίες πραγματοποίησαν επιχειρηματικές κινήσεις μεγάλης εμβέλειας εντός και εκτός συνόρων. Ποιό είναι το αναπτυξιακό στόρι της κάθε τράπεζας
Τράπεζα σε γυάλινο κτίριο
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικές μετοχές: Γιατί το +1.000% από τα χαμηλά δεν τρομάζει την αγορά

Παρά το εντυπωσιακό ράλι εξαετίας, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με ισχυρή κερδοφορία, αποτιμήσεις σε discount και προοπτικές για υψηλότερα μερίσματα.
Υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Στο κυνήγι των ασφαλιστικών το 2025, τι θα δούμε το 2026

Μπαράζ εξαγορών το 2025 από τις τράπεζες στον χάρτη των ασφαλειών, επιβεβαιώνουν τον κομβικό ρόλο του bancassurance στη στρατηγική τους. Θα συνεχιστούν και το 2026. Οι κινήσεις των Eurobank, Πειραιώς, Εθνικής και Alpha Bank.