ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: Στρατηγική για δίκαιη ανάπτυξη και στήριξη της μεσαίας τάξης

Το ΠΑΣΟΚ προβάλλει στη ΔΕΘ πρόταση για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στη μεσαία τάξη, τις ΜΜΕ, την κοινωνική συνοχή και ουσιαστικές λύσεις σε οικονομία και εξωτερική πολιτική. (180)

Το ΠΑΣΟΚ εστιάζει στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην παρουσίαση μιας εναλλακτικής στρατηγικής διακυβέρνησης για τη χώρα, η οποία στοχεύει σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. 

Όπως επισήμανε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Όλγα Μαρκογιαννάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ, το ΠΑΣΟΚ προτείνει ένα μοντέλο όπου «η οικονομία θα εξασφαλίζει το μέρισμα της ανάπτυξής της στους πολλούς και όχι στους λίγους». Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για «ποιότητα και αξιοπρέπεια» στη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Σύμφωνα με την κα Μαρκογιαννάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, πρόκειται να αναδείξει τη σημαντικότητα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, εστιάζοντας στη στήριξη της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

 Εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα ώστε να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές έναντι των εισαγωγών και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, αποφεύγοντας τα υπερπλεονάσματα που προκύπτουν από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τη σημερινή κυβέρνηση, αναφέροντας πως οι παροχές και τα επιδόματα δεν αρκούν για να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών.

 Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές που θα ενισχύσουν ουσιαστικά τη μεσαία τάξη, τους μισθωτούς, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, στηρίζοντας ταυτόχρονα το δημόσιο σύστημα Υγείας και Παιδείας. 

Ειδικότερη αναφορά έγινε στις αλλαγές στα όρια μηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μείωση του ορίου από τις 500 σε 200 κιλοβατώρες να επιβαρύνει σημαντικά τις τετραμελείς οικογένειες, εφόσον η μέση κατανάλωση φτάνει τις 450 κιλοβατώρες. 

Η Μαρκογιαννάκη σημείωσε ότι το μέτρο οδηγεί σε αυξήσεις που, μαζί με τον διαρκή πληθωρισμό, υπονομεύουν το πραγματικό εισόδημα των πολιτών: «Μπορεί να δίνουν κάτι, αλλά κατευθείαν αυτό χάνεται».

Αναφερόμενη στο ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το κόμμα έχει επανειλημμένως καταθέσει νομοθετικές προτάσεις για τη διευθέτηση του θέματος, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να αγνοεί τους δανειολήπτες.

 Σύμφωνα με την προτεινόμενη λύση, τα βάρη θα πρέπει να κατανεμηθούν, με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν τα 2/3 και τους δανειολήπτες το 1/3 της επιβάρυνσης. Η Μαρκογιαννάκη ξεκαθάρισε πως απαιτείται πολιτική βούληση για ουσιαστική και δίκαιη ρύθμιση και όχι πρόχειρες λύσεις.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, η κα Μαρκογιαννάκη υπογράμμισε πως «βλέπουμε μια Ευρώπη που παρακολουθεί τις εξελίξεις και όχι πρωταγωνιστεί» σχετικά με την ουκρανική κρίση. Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίζεται σταθερά στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, την αλληλεγγύη και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών. 

Τόνισε μάλιστα την ανάγκη μιας σθεναρής στάσης, σημειώνοντας ότι οποιεσδήποτε παραχωρήσεις βασισμένες σε τετελεσμένα βίας δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα. Για την προώθηση ουσιαστικής λύσης στο ζήτημα, προϋπόθεση αποτελεί η επίτευξη εκεχειρίας και κατάπαυσης του πυρός.

Η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ στη φετινή ΔΕΘ επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο προτάσεις για μια δικαιότερη κατανομή της ανάπτυξης και της ευημερίας στη χώρα, με έμφαση στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής και των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο κοινή συνεδρίαση ΠΣ και Πολιτικών Κύκλων ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι

Αύριο, Πέμπτη, στις 12:00, θα γίνει κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και των Κύκλων Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Divani Caravel, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, για την προετοιμασία ενόψει της ΔΕΘ.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας αλλάζει εικόνα, στηρίζοντας τα συμφέροντα

Το ΠΑΣΟΚ απαντά στην ΕΛΑΣ ότι καλύπτει τα έξοδά της μόνο από μέλη, τονίζοντας πως στελέχη μιλούσαν για κάλυψη εξόδων από τον κ. Τσίπρα. Σημειώνει ότι απαιτούνται πολλοί δωρητές για να συγκεντρωθούν τόσο μεγάλα ποσά, με βάση τη νομοθεσία.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΛΑΣ απαντά στο ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά των κομμάτων

Η ΕΛΑΣ, σχολιάζοντας τη διαμάχη για τα κομματικά χρέη, τονίζει ότι δεν επιβαρύνει τον λαό με δάνεια, βασίζεται σε εθελοντές και δεν θα συνεργαστεί με ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, καλώντας τα δύο κόμματα να εξηγήσουν το διπλασιασμό των χρεών τους.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ για Γεωργιάδη: Η κυβέρνηση εισάγει το μοντέλο του «κινούμενου κοριού»

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «κινούμενους κοριούς» με αφορμή τα γυαλιά-κάμερα Άδ. Γεωργιάδη και σημειώνει πως τέτοιες πρακτικές δεν επιτρέπεται να χαρακτηρίζουν την Ελληνική Κυβέρνηση.