ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
Φωτο: Dimitris Peristeris / SOOC

Πολιτική θύελλα στη Βουλή για το πόρισμα της υπόθεσης Καραμανλή

Σκηνικό έντασης στην Ολομέλεια για το πόρισμα της προκαταρκτικής για Καραμανλή. Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις ευθύνες στα Τέμπη.

Στην έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία διεξήχθη υπό τη διεύθυνση του προεδρεύοντος αντιπροέδρου, Γιώργου Γεωργαντά, τέθηκαν σημαντικές ενστάσεις από πλευράς αντιπολίτευσης αναφορικά με τη νομιμότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας. 

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνοδευόμενη από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, διατύπωσε σοβαρές διαφωνίες σχετικά με την εξέταση της πρότασης πλειοψηφίας για το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής, το οποίο αφορά το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης κατά του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή, για την υπόθεση της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία, χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ως «μη σύννομη», επισημαίνοντας την απουσία της απαιτούμενης απαρτίας των 75 βουλευτών που επιβάλλει ο Κανονισμός της Βουλής. 

Προανήγγειλε, μάλιστα, κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας και δήλωσε την αταλάντευτη στάση της Πλεύσης Ελευθερίας να παραμείνει στη συνεδρίαση, «για να ζητήσει λογοδοσία μέχρι τέλους»

Κατήγγειλε την πλειοψηφία για συγκάλυψη ευθυνών, εμμένοντας πως «η ψήφος παρεμπόδισης της διερεύνησης ευθυνών δεν καλύπτεται από το Σύνταγμα αλλά συνιστά αξιόποινη ενέργεια». Υποστήριξε ότι το πόρισμα είναι «γονατογράφημα», τονίζοντας την ανυπαρξία ουσιαστικής διερεύνησης από την προκαταρκτική επιτροπή και ζήτησε την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ο Δ. Μάντζος κατηγόρησε την πλειοψηφία για παραβίαση της συνταγματικής τάξης και αποσάθρωση των κοινοβουλευτικών θεσμών. Μίλησε για σκόπιμα «πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία» κατά του κ. Καραμανλή, με στόχο την πλήρη προστασία του από σοβαρότερες ποινικές ευθύνες. Αξίωσε από τη δικαιοσύνη να αναλάβει τώρα το έργο που, όπως είπε, δεν επιτέλεσε η Βουλή.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γιαννούλης, ζήτησε την επιστροφή της υπόθεσης στην προκαταρκτική επιτροπή, μια «ύστατη προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη βουλή»

Χαρακτήρισε το πόρισμα ως «οπερέτα» και κατήγγειλε τη ΝΔ για συγκάλυψη και παραβίαση του Συντάγματος. Επέμεινε στην ανάγκη ουσιαστικής διερεύνησης τόσο των πολιτικών όσο και των ποινικών ευθυνών, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αναζητούμε εκδίκηση, αλλά διαφάνεια και δικαιοσύνη».

Από το ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «προκλητική στάση συγκάλυψης της κυβερνητικής πλειοψηφίας», κατηγορώντας το σύνολο της διαδικασίας ως «καρικατούρα» προκαταρκτικής επιτροπής

Υπενθύμισε ότι η τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος κατέστησε δυνατή αυτή την πρακτική, με τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ότι ο λαϊκός παράγοντας πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αποτροπή παρόμοιων τραγωδιών.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος (Νέα Αριστερά) κατήγγειλε τη διαδικασία ως «πλυντήριο» για τις κυβερνητικές ευθύνες, επισημαίνοντας ότι για σοβαρές υποθέσεις, όπως των Τεμπών ή του ΟΠΕΚΕΠΕ, η Βουλή δεν προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες διερεύνησης. Επέμεινε ότι «η διαδικασία δεν είναι συμβατή με το Σύνταγμα» και έθεσε θέμα πολιτικής ευθύνης των συμμετεχόντων.

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, απέρριψε τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία ακολουθεί πιστά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Προέτρεψε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να διαβιβαστούν οι δηλώσεις της στην Επιτροπή Δεοντολογίας, επικρίνοντας το ύφος της ως «προσβλητικό και απαξιωτικό»

Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι το πόρισμα δεν απαλλάσσει τον πρώην Υπουργό, αλλά παραπέμπει την υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο για περαιτέρω κρίση από τη δικαιοσύνη. Τόνισε, επίσης, ότι «η απόδοση ποινικών ευθυνών σε βουλευτές για τις ψήφους τους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημοκρατία».

Η κ. Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας προσωπικά την πρόταση για διαβίβαση στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν αποφεύγω τις ευθύνες, ακόμα και αν με στοχοποιείτε πολιτικά».

Τελικά, ο προεδρεύων κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι η Ολομέλεια ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη διαδικασία που προτάθηκε, ανοίγοντας το δρόμο για τις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λεωφορείο ΚΤΕΛ στάση
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο: Από 31/1 τα δρομολόγια με λεωφορεία της Hellenic Train

Από το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 1680, 1681, 1682 και 1683. Αντικαθίστανται από λεωφορεία, με ορισμένες απευθείας μετακινήσεις και χωρίς στάση στο Πύθιο.
Προαστιακός σιδηρόδρομος τρένο
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πάτρα: Διακοπή δρομολογίων Προαστιακού στο Άγιος Ανδρέας-Ρίο

Ο ΟΣΕ ανακοίνωσε αναστολή συγκεκριμένων δρομολογίων του Προαστιακού Πάτρας στο τμήμα Άγιος Ανδρέας-Ρίο-Άγιος Ανδρέας για το Σάββατο 24 Ιανουαρίου, λόγω εργασιών συντήρησης. Η μεταφορά επιβατών θα γίνεται με λεωφορεία της Hellenic Train.
Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: «Ανοιχτή πληγή» οι μεταφορές, επίθεση για σύμβαση Hellenic Train

Ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε τις μεταφορές «βαθιά, ανοιχτή πληγή» για την κοινωνία, τονίζοντας πως η νέα σύμβαση με τη Hellenic Train δεν βελτιώνει τον σιδηρόδρομο και ωφελεί μόνο τον ιδιώτη πάροχο, ενώ η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει ευθύνες.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Στην Ολομέλεια η τροποποίηση της σύμβασης με τη Hellenic Train

Το νομοσχέδιο για τη σύμβαση δημόσιων υπηρεσιών σιδηροδρομικών μεταφορών με τη Hellenic Train συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια. Κατατέθηκε τροπολογία για παρατάσεις και ρυθμίσεις στις οδικές μεταφορές και στη χρηματοδότηση του συστήματος καμερών ΚΟΚ.
Χρήστος Δήμας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Ολιστικό σχέδιο αναβάθμισης αεροναυτιλίας με Eurocontrol και προσλήψεις

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, τόνισε στη Βουλή πως υλοποιείται ολιστικό σχέδιο αναβάθμισης της αεροναυτιλίας με τη στήριξη Eurocontrol και προσλήψεις στην ΥΠΑ, ενώ τα συστήματα θεωρούνται λειτουργικά και χαμηλού κινδύνου.
Διόδια Εγνατίας Οδού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εποχή στην Εγνατία Οδό με επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ και αλλαγές

Η Εγνατία Οδός παραχωρήθηκε για 35 χρόνια στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis projects. Με επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ προβλέπονται εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης και βαριάς συντήρησης, ιδιαίτερα στις σήραγγες, για εναρμόνιση με ευρωπαϊκά πρότυπα.