Σημαντικές παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας αναμένεται να υλοποιηθούν εντός του καλοκαιριού στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), με στόχο τη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Τα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα θα εφαρμοστούν έως την ολοκλήρωση του νέου, σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε στην οδό Πατρών-Πύργου. Το παραπάνω επιβεβαίωσε, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας.
Ειδικά για τις κυκλοφοριακές προκλήσεις στην Αθήνα, ο κ. Δήμας χαρακτήρισε το ζήτημα ως πολυπαραγοντικό, αναφέροντας την ανάγκη για έργα που θα απομακρύνουν τα βαρέα οχήματα από τον αστικό ιστό. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι εντός του 2025 προγραμματίζεται η δημοπράτηση του τριπλού οδικού κόμβου στον Σκαραμαγκά, ενός έργου με καθοριστική σημασία για την διαχείριση των μεταφορών στη δυτική Αττική.
Νέα έργα στον Πάτρα–Πύργος: Οδική ασφάλεια και ανάπτυξη
Μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να παραδοθούν τα πρώτα 65 χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, από τον Πύργο έως τον Αλισσό, ενώ τα υπόλοιπα 10 χιλιόμετρα προς την Πάτρα προβλέπεται να δοθούν στην κυκλοφορία έως το τέλος Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον Υπουργό, το έργο της κατασκευής προχωρά με ταχείς ρυθμούς και έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 85%. Σημαντικές είναι και οι βελτιώσεις στο παράπλευρο οδικό δίκτυο αλλά και οι νέες αντιπλημμυρικές υποδομές που ενισχύουν το επίπεδο ασφάλειας στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, από τον Δεκέμβριο του 2023 εφαρμόζονται ενισχυμένα μέτρα οδικής ασφάλειας που ήδη έχουν επιφέρει μείωση των ατυχημάτων κατά περίπου 80%. Η εμπειρία αυτή λειτουργεί ως υπόδειγμα και για άλλους οδικούς άξονες υψηλής επικινδυνότητας σε όλη τη χώρα.
Εκσυγχρονίζεται ο ΒΟΑΚ: Ασφάλεια και αναβάθμιση
Ο ΒΟΑΚ συγκαταλέγεται στους πιο επικίνδυνους οδικούς άξονες, καθώς συχνά σημειώνονται θανατηφόρα τροχαία – γεγονός που σχετίζεται με τη μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση του νησιού. Ανταποκρινόμενο σε αυτήν την ανάγκη, το υπουργείο δρομολογεί σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας σε τμήματα του υφιστάμενου δρόμου, από την Κίσσαμο Χανίων έως τα Λινοπεράματα Ηρακλείου, με την παράλληλη επίβλεψη τοπικών αρχών και Τροχαίας.
Παράλληλα, εξελίσσονται σημαντικά εργοτάξια στο τμήμα Άγιος Νικόλαος–Νεάπολη (ως δημόσιο έργο) και στο Νεάπολη–Χερσόνησος, όπου το έργο υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Επιπλέον, τον Μάιο συμβασιοποιήθηκε το μεγαλύτερο τμήμα του άξονα Χανιά–Ηράκλειο (157 χλμ), που συμπεριλαμβάνει και τη ‘προαίρεση’ Κίσσαμος–Χανιά μήκους περίπου 30 χλμ. Πρόκειται για το πρώτο οδικό έργο με προδιαγραφές αυτοκινητοδρόμου σε ελληνικό νησί – έργο εθνικής εμβέλειας και ανάπτυξης.
Μεγάλα έργα: Ε65, Άκτιο-Αμβρακία και νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου
Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται και στον αυτοκινητόδρομο Ε65, με στόχο την πλήρη ολοκλήρωση του τελευταίου τμήματος Καλαμπάκα–Εγνατία εντός του 2026. Με περισσότερους από 750 εργαζόμενους επί τόπου, ο Ε65 θα διασυνδέσει τη Στερεά με την Κεντρική Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, ενισχύοντας σημαντικά τη διαπεριφερειακή ανάπτυξη.
Αναφορικά με το έργο Άκτιο–Αμβρακία, το κρίσιμο τμήμα Βόνιτσα–Λευκάδα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, συμπληρώνοντας τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τη Λευκάδα. Ήδη έχει παραδοθεί το τμήμα Άκτιο–Άγιος Νικόλαος, βελτιώνοντας εντυπωσιακά την προσβασιμότητα στο αεροδρόμιο του Ακτίου και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Στον τομέα των αερομεταφορών, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου αποτελεί κορυφαίο δημόσιο έργο υποδομής, καθώς το Ηράκλειο βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην επιβατική κίνηση μετά το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Το έργο προχωρά με συνολικό βαθμό προόδου κοντά στο 60% και αφορά νέες υποδομές, συστήματα αεροναυτιλίας και αναβαθμισμένες συγκοινωνιακές συνδέσεις, πάντα σε συνδυασμό με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό της ΥΠΑ και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην Αθήνα
Σημαντικό θεσμικό βήμα αποτελεί η μετατροπή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε ΝΠΔΔ, με στόχο την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.
Το προσχέδιο νόμου επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: θεσμική αναμόρφωση, οικονομική αυτοτέλεια, ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογική αναβάθμιση. Η σύγχρονη ΥΠΑ αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στην περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας πτήσεων και στη διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αεροναυτιλίας.
Τέλος, για την Αθήνα, ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά αναδεικνύεται ως έργο-κλειδί για την αποσυμφόρηση βασικών οδικών αξόνων και τη μείωση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στον Κηφισό μέσω εναλλακτικών διαδρομών.
Ο συγκεκριμένος κόμβος, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στους ανισόπεδους κόμβους Σκαραμαγκά, Σχιστού και Ναυπηγείων, θα ενισχύσει σημαντικά τη λειτουργικότητα των μεταφορών και εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί εντός του 2025.