ΓΔ: 2286.95 0.86% Τζίρος: 42.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:01:43
Σφύρα δικαστηρίου
Η σφύρα και η ζυγαριά συμβολίζουν τη δικαιοσύνη στο Άρειο Πάγο.

Αποπομπή αναπληρώτριας πρωθυπουργού Αλβανίας για υποθέσεις διαφθοράς

Δικαστήριο της Αλβανίας απέπαυσε την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπελίντα Μπαλούκου, λόγω κατηγοριών για συμμετοχή σε σχέδιο επιλογής εταιρείας για κρατικό έργο. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί.

Αλβανικό δικαστήριο αποφάσισε την παύση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μπελίντα Μπαλούκου, από τα καθήκοντά της, ύστερα από κατηγορίες που της απηύθυναν εισαγγελείς για τον φερόμενο ρόλο της στην επιλογή αναδόχου για την κατασκευή σήραγγας σε κρατικά χρηματοδοτούμενο έργο.

Η Μπαλούκου δεν έχει εκδώσει μέχρι στιγμής επίσημη δήλωση. Ωστόσο, σε προηγούμενη τοποθέτησή της στη Βουλή χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως «λασπολογία, υπαινιγμούς, μισές αλήθειες και ψέματα», επισημαίνοντας την πρόθεσή της να συνεργαστεί πλήρως με τη δικαιοσύνη.

Έχοντας διατελέσει και υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, η Μπαλούκου θεωρείται στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος φέτος εξασφάλισε τέταρτη συνεχόμενη θητεία στην ηγεσία της χώρας.

Το Ειδικό Δικαστήριο για τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα δεν δημοσιοποίησε περαιτέρω λεπτομέρειες για την απόφαση, επικαλούμενο τον εμπιστευτικό χαρακτήρα τέτοιων μέτρων.

Στις 31 Οκτωβρίου, η Ειδική Εισαγγελία SPAK ανακοίνωσε ότι η Μπαλούκου κατηγορείται για παραβίαση της ισότητας των συμμετεχόντων σε δημόσιο διαγωνισμό ή πλειστηριασμό.

Οι κατηγορίες σχετίζονται με την κατασκευή σήραγγας μήκους 5,9 χιλιομέτρων στη νότια Αλβανία, έργο προϋπολογισμού περίπου 190 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έλαβε γνώση το Reuters, η Μπαλούκου, ως υπουργός Υποδομών, φέρεται να επηρέασε αθέμιτα την επιλογή της εταιρείας που επικράτησε στον διαγωνισμό.

Το κατηγορητήριο υποστηρίζει επίσης ότι ενήργησε σε συνεργασία με πέντε άλλα μέλη της επιτροπής που εξέδωσε την απόφαση.

Η Αλβανία στοχεύει στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030, ωστόσο η ΕΕ ζητά περαιτέρω πρόοδο στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συνελήφθη ο δήμαρχος των Τιράνων, σε κατ' οίκον περιορισμό η σύζυγός του

Ο Έριον Βελίαϊ, δήμαρχος των Τιράνων από το 2015, θεωρείται προσκείμενος στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος και υποψήφιο για μια τρίτη θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

FBI ερευνά γραφείο ισχυρής δημοκρατικής αιρετής στη Βιρτζίνια

Το FBI ερεύνησε το πολιτικό γραφείο και κατάστημα κάνναβης της γερουσιάστριας Λουίζ Λούκας στη Βιρτζίνια, στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη διαφθορά. Η Λούκας είχε ενεργό ρόλο στον εκλογικό ανασχεδιασμό της πολιτείας.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηράκλειο: Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε το βιβλίο «Ιθάκη» και μίλησε για «ηθική επανάσταση»

Ο Αλ. Τσίπρας από το Ηράκλειο εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης για διαφθορά και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εντιμότητας στην πολιτική και στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση η πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας για διαφθορά

Η πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας, Κιμ Κέον Χε, καταδικάστηκε από το Εφετείο Σεούλ σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο για χειραγώγηση μετοχών και διαφθορά, ανατρέποντας αθώωση σε πρώτο βαθμό.