ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας

Πρόκληση της Τουρκίας για την ΑΟΖ, αυστηρή απάντηση της Ελλάδας

«Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Η εμμονή της Τουρκία στην παραβατικότητα δε δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, αναφορικά με την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες ζώνες.

Χθες η Τουρκία, κατέθεσε μονομερώς στον ΟΗΕ συντεταγμένες που «αφαιρούν» ΑΟΖ από ελληνικά νησιά και «καλύπτουν» τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου, μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών φέρεται να έχει στείλει επιστολή με θέμα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα οποία αφαιρείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ.

«Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση», σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους».

«Για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Υπογραμμίζει δε πως «σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας, η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες».

«Η Ελλάδα συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο. Συνεχίζει να απαιτεί το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση

Τη μονομερή, εκ μέρους της Τουρκίας, κατάθεση συντεταγμένων εις βάρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καταγγέλλει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αναφέρει, «η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία έγινε γνωστή παραμονή της εθνικής μας επετείου, αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, «η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ότι ως εδώ και μη παρέκει», καταλήγει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αίγυπτος απορρίπτει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από την Ανατολική Λιβύη

Η Αίγυπτος απορρίπτει την επικύρωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου από το κοινοβούλιο της Ανατολικής Λιβύης και δηλώνει ότι η πράξη αυτή δεν έχει καμία νομική ισχύ για το Κάιρο, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκολιβυκός πυρετός στην Αθήνα μετά την κύρωση του παράνομου μνημονίου

Η κύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου είναι μια δυσμενής, αλλά αναμενόμενη κίνηση για την Αθήνα, ενώ δοκιμάζει τις σχέσεις με τη Λιβύη. Στήριξη από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα: Απορρίπτει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου στη Λιβύη

Η Αθήνα απορρίπτει την έγκριση της Βουλής της Λιβύης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, τονίζοντας ότι παραμένει παράνομο και άκυρο και πως θα προβεί σε ενέργειες υπεράσπισης των ελληνικών δικαιωμάτων.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βήματα για επανεκκίνηση της διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, τι ανησυχεί την Αθήνα

Αντίστροφη μέτρηση για την επανέναρξη των ερευνών βυθομετρησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου. Τα αιτήματα της Nexans, ο ρόλος του υπουργείου Εξωτερικών, οι γαλλικές διαβεβαιώσεις και η Άγκυρα.
Ρούμπιο - Γεραπετρίτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση στην Αθήνα για το «ταμείο» της επίσκεψης του Μάρκο Ρούμπιο

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τη στήριξη των ΗΠΑ στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και τη συνολικότερη αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, πυρά από την αντιπολίτευση.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές για Τσίπρα: Θέματα άμυνας δεν προσφέρονται για αντιπολίτευση

Κυβερνητικές πηγές απάντησαν στον Αλέξη Τσίπρα για τα εξοπλιστικά, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό περί «εθνικής ήττας» και πιθανής απόκτησης F-35 από την Τουρκία, επικαλούμενες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ για τους αυστηρούς όρους πώλησης.