Συνάντηση με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία συζητήθηκαν τα θέματα Ουκρανίας, Μέσης Ανατολής.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «αναγνωρίσαμε από κοινού ότι στις σύγχρονες προκλήσεις που διαμορφώνονται στην εποχή μας, στον κόσμο μας πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους. Να προχωρούμε με πίστη στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, με απαραίτητη την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών κάτι που αφορά ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα του ότι αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις για μία κατάπαυση του πυρός στον νότιο Λίβανο θα τελεσφορήσουν ώστε τουλάχιστον αυτό το μέτωπο να μπορέσει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. «Εξετάσαμε όσα συμβαίνουν στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας με μία κοινή θέση ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί ειδικά το χειμώνα ο οποίος έχει ξεκινήσει και αυτό σημαίνει ότι μένουμε συνεπείς στην δέσμη μέτρων της Συνόδου Κορυφής» πρόσθεσε.
Σημείωσε, δε, ότι με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ «συγκλίναμε σε μια από τις θεμελιώδεις θέσεις, την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής μας άμυνας» κάνοντας ειδική αναφορά στην «επίκαιρη παρά ποτέ αντιπυραυλική ασπίδα» ζητώντας «να συζητήσουμε πώς αυτή η αναγκαιότητα μπορεί να γίνει πράξη. Ως Ελλάδα επενδύαμε το 2% του ΑΕΠ μας στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ και σε δύσκολες στιγμές».
Από την πλευρά του ο Μαρκ Ρούτε σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ για πάνω από 70 χρόνια, από τότε ήσασταν αφοσιωμένος σύμμαχος στηρίζοντας την άμυνα. Η Ελλάδα έχει επενδύσει το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα και ανακοινώσατε πρόσφατα ότι προχωράτε σε νέο εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια σημαντική αμυντική βιομηχανία ενώ πραγματοποιεί σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις».
Ο κ. Ρούτε αναφέρθηκε, επίσης, στη διμερή συμφωνία της Ελλάδας με την Ουκρανία και την ενίσχυση της εκπαίδευσης των Ουκρανών στα F-16 «Η Ρωσία με τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία κάνει χρήση βορειοκορεατών μαχητών, κινεζικών drone. Η υποστήριξη μας στην Ουκρανία πρέπει να τους κρατήσει. Πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα της Ουκρανίας, πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα αυξάνοντας τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία. Σε ευχαριστώ που η Ελλάδα είναι ισχυρή σύμμαχος χάρη στην καθοδήγησή σου», υπογράμμισε.