Για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη αναχωρεί ο πρωθυπουργός, όπου μαζί με τους 26 ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν να βρουν κοινό βηματισμό σε μια νέα στρατηγική συμφωνία για την ανταγωνιστικότητα, που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ζωτικής σημασίας για το μέλλον και την ίδια την ύπαρξη της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ευρωζώνης -ανάμεσά τους και ο Κωστής Χατζηδάκης- όπου στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στη σκιά της οικονομικής «επέλασης» τόσο της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών και της ταυτόχρονης δραματικής μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι 27 ηγέτες έχουν ήδη στα χέρια τους την έκθεση των 400 σελίδων που ετοίμασε και παρουσίασε πρόσφατα ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, που αποτέλεσε και ένα ηχηρό καμπανάκι προς τις Βρυξέλλες, προτείνοντας εδώ και τώρα ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων, προκειμένου να αποτραπεί ο οικονομικός και παραγωγικός μαρασμός της Ευρώπης.
Ζητούμενο παραμένει τι θα περιλαμβάνει η κοινή δήλωση των ηγετών που θα συμμετάσχουν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, με τις πληροφορίες να φέρουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να παίζει κεντρικό ρόλο στα νέα ευρωπαϊκά επενδυτικά σχέδια και τη μερίδα του λέοντος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού να κατευθύνεται στην ανταγωνιστικότητα.
Στην πραγματικότητα, οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να υπερβούν εαυτούς και μέσα στους επόμενους μήνες -και σίγουρα πριν από το καλοκαίρι του 2025- να έχουν καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων παρεμβάσεων, ξεπερνώντας παθογένειες του παρελθόντος με ατέρμονες συζητήσεις και πολλαπλά συμβούλια κορυφής μέχρι να επέλθει συμφωνία.
Οι προκλήσεις και το σχέδιο σωτηρίας του «σούπερ Μάριο»
Η ευρωπαϊκή αντεπίθεση μέσω της ανταγωνιστικότητας αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα στην αλυσίδα των προκλήσεων για την ευρωπαϊκή ήπειρο, κάτι που αν επιτευχθεί, θα συμπαρασύρει και τη γεωπολιτική της θέση στον παγκόσμιο χάρτη.
Αυτές τις προκλήσεις περιγράφει στην έκθεσή του και ο Μάριο Ντράγκι τόσο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, όσο και για την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα της άμυνας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην έκθεσή του, ανεβάζει τον πήχη των αναγκαίων ευρωπαϊκών επενδύσεων στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ.
Θέτει ωστόσο ως βασική προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή της ενιαίας αγοράς, των 440 εκατομμυρίων καταναλωτών και των συνολικά 23 εκατομμυρίων εταιρειών, την ανατροπή του ελλείμματος στην καινοτομία με εντατικοποίηση των επενδύσεων σε δεξιότητες, αλλά και την έκδοση κοινού χρέους για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε ενέργεια και καινοτομία.