Η κοινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ, στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας «αναγκαστικής» συνύπαρξης, της πρώτης μεταξύ των τριών ανδρών μετά από έξι ολόκληρους μήνες και αφού προηγουμένως οι σχέσεις τους έφτασαν σε οριακό σημείο.
Η εκδήλωση του διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «1974-2024: 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία - Η Δημοκρατία στην εποχή μας», που είχε ως τιμώμενο πρόσωπο τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, αποτέλεσε για τους διοργανωτές ένα «κρας τεστ», προκειμένου, τουλάχιστον μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, να αμβλυνθούν οι μεταξύ τους διαφορές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η χωροταξία της αίθουσας, είχε διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καθίσει πλάι πλάι με τον Μάριο Μόντι και τον Αχιλλέα Καραμανλή, με έναν διάδρομο να τον χωρίζει από τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή.
Πρώτος έφτασε στον χώρο της εκδήλωσης ο Αντώνης Σαμαράς και ακολούθησε ο Κώστας Καραμανλής.
Όταν στην αίθουσα μπήκε ο πρωθυπουργός, αφού χαιρέτησε πολλούς από τους παρευρισκόμενους, κατευθύνθηκε στις πρώτες σειρές όπου αντάλλαξε μια μάλλον τυπική χειραψία με τους προκατόχους του, πριν συνοδεύσει τον Μάριο Μόντι στη θέση του.
Κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη - Σαμαρά μέσα σε 24 ώρες
Σήμερα, πάντως, σε λιγότερες από 24 ώρες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς θα βρεθούν δίπλα δίπλα, στην εκδήλωση των εγκαινίων του μουσείου που είναι αφιερωμένο στην τέχνη και τη ζωή του σπουδαίου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
Εκεί, στη γειτονιά της Πλάκας, οι δύο άνδρες θα κληθούν να αφήσουν στην άκρη το κακό κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις, που κορυφώθηκαν από τις πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού από βήματος της Βουλής για τα «χαριεντίσματα» με τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ.
Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά ωστόσο, έχει ως σημείο αναφοράς δύο ενδιαφέροντα πολιτικά στιγμιότυπα από το παρελθόν, που τον συνδέουν προσωπικά με τον Οδυσσέα Ελύτη.
Ο νομπελίστας ποιητής ήταν αυτός που έδωσε στον Αντώνη Σαμαρά την ονομασία του κόμματος «Πολιτική Άνοιξη», που είχε ιδρύσει μετά την αποχώρησή του από τη ΝΔ, ενώ το 1995 τον είχε προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που ο μεγάλος μας ποιητής είχε αρνηθεί.
«Όχι» από Σαμαρά στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ
Την ίδια στιγμή πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να μην παραστεί στην αυριανή γενέθλια εκδήλωση που διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ στο Ωδείο Αθηνών, για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή της.
Μάλιστα, ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός φρόντισε να ενημερώσει, δια επιστολής, την ηγεσία της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν θα δώσει το παρών, επικαλούμενος την αρχική μετάθεση της εκδήλωσης σε ημερομηνία που είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις.
Πολλοί θεωρούν ωστόσο, ότι η στάση του αυτή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης επιλογής του να απέχει και από τις εκδηλώσεις στην ιστορική έδρα της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ανοιχτή διαφωνία του για την κυβερνητική πολιτική στα εθνικά θέματα.
Η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ πραγματοποιείται το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα απευθύνει και χαιρετισμό.
Παρέμβαση Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά
Αντιθέτως ο Κώστας Καραμανλής προετοιμάζει τις επόμενες δημόσιες εμφανίσεις του, τη Δευτέρα στις 4 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη» και στις 24 του ίδιου μήνα στην Πάτρα, όπου και θα παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά, «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια», στις οποίες - σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες - αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στη σκιά των προβληματισμών που αναπτύσσονται και εντός της ΝΔ περί υποχωρητικότητας από τις πάγιες εθνικές «κόκκινες» γραμμές.