Με την οργανωτική επιτροπή που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας την ειδική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ να εργάζεται πυρετωδώς, στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν αν σβήσουν κάθε σκιά πίσω από τον κατάλογο των στελεχών που έχουν κληθεί να δώσουν το παρών.
Ήδη, μέσω της σχετικής αφίσας που κυκλοφόρησε, απευθύνεται κάλεσμα σε όλα τα γαλάζια στελέχη - ιστορικά και μη - να παρευρεθούν την προσεχή Παρασκευή έξω από την ιστορική έδρα της ΝΔ, υπό το σύνθημα «Πάμε Ρηγίλλης», σε μια βραδιά όπου βασικός στόχος είναι να δοθεί το μήνυμα της ιστορικής συνέχειας για την κυβερνητική παράταξη.
Αυτό θα είναι και το κεντρικό μήνυμα στην ομιλία που θα εκφωνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα ενεργοποίησης όλου του στελεχιακού δυναμικού, με βάση τις αρχές και τις αξίες της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής - όπως θα πει - δίνοντας έτσι τη δική του απάντηση, σε όσους εντός του κόμματος, αφήνουν αιχμές για απομάκρυνση από την ιδεολογική και πολιτική γραμμή της ΝΔ.
Τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη
Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τους δύο προκατόχους του, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να τους καλέσει και επισήμως στην επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ.
Ήδη κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για «κίνηση ενότητας», μετά τα όσα καταγράφηκαν στην εκδήλωση του καλοκαιριού στο Πολεμικό Μουσείο και τη σκληρή κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «δεν θα μπορούσαν να μην προσκληθούν σε αυτή την εκδήλωση, στην οποία το κάλεσμα είναι γενικό προς κάθε Νεοδημοκράτισσα και κάθε Νεοδημοκράτη, παλιούς και νέους φίλους της παράταξης, δεν θα μπορούσαν να μην προσκληθούν οι δύο πρώην πρόεδροι και Πρωθυπουργοί της χώρας». Δήλωσε ωστόσο άγνοια - και αναρμόδιος να απαντήσει - για το αν θα παρευρεθούν ή όχι.
Το ορόσημο των γενεθλίων και η φυγή προς τα εμπρός
Για την ηγεσία του κόμματος η προσεχής επετειακή εκδήλωση στην οδό Ρηγίλλης -στρατηγείο της ΝΔ για πολλά χρόνια - αποτελεί μια επιχείρηση επανασύνδεσης όλου του στελεχιακού δυναμικού, αλλά και επανεκκίνησης της ΝΔ με ορόσημο τις επόμενες εθνικές εκλογές το 2027.
Στη σκιά και της πρόσφατης διαγραφής από την κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και το κόμμα, του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει ήδη τις επόμενες πρωτοβουλίες του, με σειρά συναντήσεων με όλους τους βουλευτές της ΝΔ, προκειμένου όχι μόνο να αναθερμάνει τις σχέσεις του με την κοινοβουλευτική του ομάδα, αλλά και να προλάβει τυχόν νέες κινήσεις αμφισβήτησης, όπως αυτή που εκδηλώθηκε με την επίμαχη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια.
Σε μια χρονική συγκυρία όπου τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε μια κατάσταση αναζήτησης όχι μόνο αρχηγού, αλλά και πολιτικού προσανατολισμού, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι ο βασικός τους στόχος θα πρέπει να είναι η διατήρηση της πολιτικής ηγεμονίας της ΝΔ, μέσα ωστόσο από την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος και η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.
Για την ώρα πάντως, στις καθημερινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν δείχνουν να ανησυχούν από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που ναι μεν καταγράφουν ένα ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι των βασικών της αντιπάλων, ωστόσο με πολύ πιο χαμηλά ποσοστά από το 41% των εθνικών εκλογών.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι τα τρία χρόνια που μεσολαβούν μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αποτελεί επαρκή πολιτικό χρόνο για την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων και την αξιολόγησή τους από το εκλογικό σώμα.
Αυτό τον οδικό χάρτη παρουσίασε κατά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, με τους στρατηγικούς στόχους των «Ετήσιων Σχεδίων Δράσης» όλων των υπουργείων, που περιλαμβάνει 172 επενδύσεις, από τις οποίες οι 38 είναι νέες και 151 μεταρρυθμίσεις, μαζί με τα συνολικά 45 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ.