Στο μικροσκόπιο των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου μπαίνει η κινητικότητα στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετά και την ερώτηση των 11 γαλάζιων βουλευτών για τα «κόκκινα» δάνεια, στη σκιά έντονης φημολογίας ότι προετοιμάζονται και άλλες ανάλογες παρεμβάσεις - εντός και εκτός Βουλής - για μια σειρά ζητημάτων.
Ήδη, μάλιστα, όσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ στο Κοινοβούλιο, εκτιμούν ότι ακόμα ένας μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών - κάποιοι τους προσδιορίζουν κοντά στους 50 - διατυπώνουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ανάλογους προβληματισμούς για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής και δεν αποκλείεται στο μέλλον να βάλουν την υπογραφή τους σε ανάλογες ερωτήσεις προς υπουργούς.
Μήνυμα σε επίδοξους αμφισβητίες η διαγραφή του Μάριου Σαλμά
Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες δημόσιες τοποθετήσεις του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά και οι αιχμές εναντίον του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη», αλλά και εσχάτως οι καταγγελίες για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας ως προς τα κυλικεία των υπουργείων, αποτέλεσαν την θρυαλλίδα για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη - από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται - να τον παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ, με το ερώτημα της διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Στη σημερινή συνεδρίαση ο γαλάζιος βουλευτής θα κληθεί να δώσει πειστικές εξηγήσεις για όσα ισχυρίζεται σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις, με πηγές από τη ΝΔ να επισημαίνουν ότι «η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας».
Είναι ενδεικτικό ότι από την οδό Πειραιώς προκαλούσαν τον Μάριο Σαλμά να προσφύγει στον εισαγγελέα για να υποστηρίξει όσα καταγγέλλει, σε διαφορετική περίπτωση «όταν επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη».
Ο ίδιος ο βουλευτής πάντως, λίγες ώρες πριν βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, χαρακτήριζε ως πρωτοφανή την παραπομπή του, ωστόσο ξεκαθάριζε πως θα πάει στην επιτροπή για να εξηγήσει τις πολιτικές του τοποθετήσεις, τις οποίες - όπως υπενθύμιζε με νόημα - τις είχε διατυπώσει και στην θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το καλοκαίρι, παρουσία του Πρωθυπουργού.
Οι συναντήσεις Μητσοτάκη με βουλευτές και η ομιλία στη Ρηγίλλης
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη και τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, προγραμματίζει σειρά συναντήσεων με βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας, προκειμένου να ακούσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, αλλά και να απαντήσει στα πολιτικά ζητήματα που θέτουν.
Ορόσημο στην επιχείρηση επανασύσφιξης των σχέσεων για κυβέρνηση και κόμμα, αναμένεται να αποτελέσει η γενέθλια εκδήλωση στις 4 Οκτωβρίου, ανήμερα της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ, που θα συνδυαστεί με ένα υπαίθριο πάρτι και ομιλία του πρωθυπουργού, έξω από την ιστορική έδρα του κόμματος επί της οδού Ρηγίλλης.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να δοθεί η εικόνα της ιστορικής συνέχειας στο κόμμα, αν και μέχρι στιγμής παραμένει ζητούμενο αν θα δώσουν το «παρών» οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής.
Τα επόμενα βήματα των «11»
Πολλοί προεξοφλούν ότι η επίμαχη ερώτηση των 11 βουλευτών για τα «κόκκινα» δάνεια, ήταν το πρώτο βήμα μιας σειράς πρωτοβουλιών και ερωτήσεων προς υπουργούς για ζητήματα της καθημερινότητας, την ασφάλεια και την υγεία.
Όσον αφορά στο μέτωπο που άνοιξαν με τον Κωστή Χατζηδάκη, πληροφορίες τους φέρουν αποφασισμένους να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά να επιχειρήσουν να «εξαναγκάσουν» τον υπουργό Οικονομικών να πάει στη Βουλή και να τους απαντήσει αυτοπροσώπως για τις τακτικές των servicers εις βάρος των δανειοληπτών.
Θεωρούν δε ως απαξιωτική και ως πολιτική απρέπεια, την κίνηση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να τους απαντήσει μέσω ανακοίνωσης που υπογράφει η γενική γραμματέας του υπουργείου του.
Στην πραγματικότητα, οι «11» που βγήκαν στο αντάρτικο επιχειρούν να εκφράσουν τη λεγόμενη «λαϊκή δεξιά» και φέρονται αποφασισμένοι να ασκήσουν έλεγχο στην κυβέρνηση και στο έργο συγκεκριμένων υπουργών, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει και συνέχεια.
Τα στελέχη που αντιδρούν φτάνουν να κάνουν λόγο για κρίση ταυτότητας στη ΝΔ και απομάκρυνση από τις πολιτικές και ιδεολογικές της ρίζες, φέρνοντας ως παράδειγμα συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές την προηγούμενη περίοδο, με αποκορύφωμα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Παράλληλα, πιέζουν για μια δεξιά στροφή της ακολουθούμενης πολιτικής, την οποία - όπως λένε - δεν τόλμησε ο Πρωθυπουργός κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό, ενώ πιέζουν ακόμα και για το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας.