Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες τείνει να εξελιχθεί το μεταναστευτικό ζήτημα για την κυβέρνηση, μετά τη στροφή 180 μοιρών της Γερμανίας, με την καγκελαρία να ξεκινά ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα και για έξι μήνες εντατικούς ελέγχους στα χερσαία σύνορά της, μέχρι και απελάσεις εξπρές.
Μπροστά σε αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Βερολίνο, προκειμένου να λάβει μέρος στη Διάσκεψη για την ασφάλεια και τη μετανάστευση, ενώ θα συζητήσει τη θέση της Αθήνας σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Μπερντ Κρέσερ.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε αναζήτηση συμμαχιών μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποκορύφωμα την επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα στις 14 Οκτωβρίου και το τετ α τετ που θα έχει με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στο Βερολίνο και οι συμμαχίες εντός της Ε.Ε.
Ήδη πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να βάλει τις δικές του «κόκκινες γραμμές» στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς το Βερολίνο ότι «η απάντηση στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν».
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός από την ξαφνική μεταστροφή της γερμανικής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό – μιλώντας στο Talk Radio – να προειδοποιεί ότι «δεν πρέπει να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου και η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων».
Πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι να θέσει το ζήτημα στο ανώτερο επίπεδο των Βρυξελλών, αρχής γενομένης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στη βελγική πρωτεύουσα στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε, η Αθήνα μετράει συμμάχους στη μάχη να μην προκληθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση, από τη σκληρή στάση της Γερμανίας.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βιέννη και η συνάντησή του με τον αυστριακό Καγκελάριο, έφερε σε προσέγγιση τις δύο κυβερνήσεις και απέναντι στο Βερολίνο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ.
Διάψευση για την επιστροφή στην Ελλάδα 15.000 Αφγανών από τη Γερμανία
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές έσπευδαν να ξεκαθαρίσουν ότι μαζικές απελάσεις μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα δεν μπορούν, ούτε πρόκειται να γίνουν. Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα που ισχυριζόταν ότι «επιστρέφουν στην Ελλάδα 15.000 Αφγανοί πρόσφυγες που ήρθαν μέσω Τουρκίας και στη συνέχεια πήγαν στη Γερμανία».
Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν υφίσταται, υποστηρίζουν από την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως εντελώς αυθαίρετο τον αριθμό που αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Έμπειροι διπλωμάτες εξηγούσαν ότι οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν νόμιμα για 90 ημέρες, μετά από την απονομή του ασύλου σε όποια χώρα επιθυμούν, ωστόσο μετά πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα όπου έλαβαν το άσυλο.