Σε θέσεις μάχης μπαίνουν οι συνολικά επτά υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (Ν. Ανδρουλάκης, Χ. Δούκας, Π. Γερουλάνος, Ν. Γιαννακοπούλου, Μ. Αποστολάκη, Μ. Κατρίνης και Γ. Κανελλάκης), με φόντο τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στις 6 Οκτωβρίου.
Ήδη τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για τον τελικό αριθμό των υποψηφιοτήτων, αλλά και το αν και ποιος από τους διεκδικητές της προεδρίας της Χαριλάου Τρικούπη θα αποφασίσει μέσα στους επόμενους μήνες να «αποσύρει» την υποψηφιότητά του, στο πλαίσιο των «συμμαχιών» που αρχίζουν να διαμορφώνονται.
Ενδεικτικό του κλίματος που κυριαρχεί στο ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι πέραν των επτά στελεχών που δήλωσαν επισήμως υποψηφιότητα, στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις και οι διεργασίες για το ενδεχόμενο να προστεθούν ακόμα ένα ή δύο πρόσωπα στη σχετική λίστα.
Η περίπτωση Διαμαντοπούλου
Ήδη έντονο ενδιαφέρον φαίνεται πως υπάρχει για την κάθοδο στην εκλογική διαδικασία την πρώην υπουργού και κοινοτικής επιτρόπου Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία ζυγίζει προσεκτικά τα επόμενα βήματά της, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι στελέχη που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον της έχουν αρχίσει ήδη τη συλλογή του απαιτούμενους αριθμού υπογραφών από τη βάση του κόμματος.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την κυρία Διαμαντοπούλου να έχει αποφασίσει τις επίσημες ανακοινώσεις της να τις κάνει το αργότερο μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες και αφού προηγουμένως έχουν «μετρηθεί» όλες οι προηγούμενες υποψηφιότητες.
Η τρίτη εκτός απροόπτου υποψηφιότητα - γένους θηλυκού - για πολλούς θα ανακατέψει την εσωκομματική τράπουλα και θα κινητοποιήσει ένα κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού που έχει ως σημείο αναφοράς την περίοδο του Κώστα Σημίτη και της ομάδας των «εκσυγχρονιστών».
Η ίδια πάντως, με μια δήλωση - «χρησμό» δήλωσε εμμέσως παρούσα στις διεργασίες για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «πολύ γρήγορα και πριν την τριετία να φθάσουμε σε μια διαδικασία πολλών μικρών κομμάτων τα οποία δεν θα κάνουν κυβέρνηση».
Οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι είναι η μόνο που μπορεί να σταθεί απέναντι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαθέτοντας πολιτική εμπειρία, αλλά και διεθνείς επαφές, ενώ μπορεί να δημιουργήσει «ρήγμα» στις προσπάθειες άρσης του λεγόμενου μεσαίου πολιτικού χώρου που επιχειρεί η ΝΔ.
Αυτό είναι άλλωστε και το μεγάλο ζητούμενο για τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο τρόπος με τον οποίο θα επαναπατριστούν οι χαμένες ψήφοι είτε μετακόμισαν προς την πλευρά της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, οι αντίπαλοί της στο πράσινο στρατόπεδο, υπενθυμίζουν το διαρκές «φλερτ» που είχε με το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όταν δεν συμμετείχε ενεργά στις εσωκομματικές διεργασίες, με τον πρωθυπουργό να την προτείνει για τη θέση της γ.γ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
«Ώρα Αποφάσεων» για την Άννα Διαμαντοπούλου
Οι συζητήσεις γύρω από το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου γύρισαν σε πολλούς το χρόνο πίσω, όταν στις 30 Μάρτιο του 2017, η πρώην υπουργός που είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον Γιώργο Φλωρίδη και τον Γιάννη Ραγκούση αποφάσιζαν να αναβαθμίσουν την πολιτική κίνηση «Ώρα Αποφάσεων» που είχαν δημιουργήσει, σε κόμμα.
Τότε το εγχείρημα δεν προχώρησε - για διάφορους λόγους - ωστόσο η κεντρική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός εντελώς νέου προοδευτικού κόμματος, στο οποίο είχαν απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής και στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, σε μια ανοιχτή εκδήλωση όπου είχαν παραστεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι περισσότεροι βουλευτές του Ποταμιού και ο τότε Δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης.
Στην πορεία το όλο εγχείρημα «ναυάγησε» και ο καθένας από τους εμπνευστές του αποφάσισε να ακολουθήσει ξεχωριστούς δρόμους, με την Άννα Διαμαντοπούλου να επιλέγει μια διεθνή ακαδημαϊκή καριέρα, τον Γιάννη Ραγκούση να αποδέχεται το προσκλητήριο Τσίπρα για τη δημιουργία ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης υπηρετεί σήμερα ως υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.