Tη δρομολόγηση των αναγκαίων μελετών για την ανάπλαση της πολύπαθης πλατείας Διοικητηρίου ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά τη συνάντηση που είχε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη, παρουσία αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο πλευρών.
Όπως είπε, κατά την προηγούμενη επίσκεψή της τον Φεβρουάριο, δήμος και υπουργείο προχώρησαν στη σύσταση ομάδας εργασίας για την πλατεία και τα πορίσματα στα οποία κατέληξε είναι εφικτά και δίνουν τη δυνατότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στις αναγκαίες μελέτες, ξεκινώντας από την προμελέτη.
«Σε όλα τα στάδια το υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Πόλης Θεσσαλονίκης και η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είναι στη διάθεση των υπηρεσιών του δήμου και στους μελετητές που θα επιλέξουν για να προχωρήσουμε στο θέμα της πλατείας, επιτέλους, μετά από πολλές, πολλές δεκαετίες», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα είναι ο χώρος, η κ. Μενδώνη, επισήμανε ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνδυαστεί ένα είδος πλατείας, που δεν θα είναι ίδια με αυτή που υπήρχε, με έναν αρχαιολογικό χώρο επισκέψιμο.
Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι το υπουργείο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα υπογράψουν προγραμματική σύμβαση, την οποία θα χρηματοδοτήσει κυρίως το ΥΠΠΟ, για την αποκατάσταση των κρηνών στην Άνω Πόλη, από τις οποίες οκτώ είναι πολύ σημαντικές γιατί είναι προστατευόμενα μνημεία.
Πρόσθεσε, ότι οι εργασίες μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί τους επόμενες 6 με 8 μήνες. Περαιτέρω, επισήμανε ότι οι δύο φορείς θα υπογράψουν, πιθανόν τις επόμενες, εβδομάδες, προγραμματική σύμβαση τριετίας που θα προβλέπει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα υποστηρίζει με τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς του, την διεξαγωγή των «Δημητρίων». Ερωτηθείσα σχετικά, υπογράμμισε ότι η αναβάθμιση και αποκατάσταση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, εξελίσσεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελούδης, επισήμανε ότι στόχος του δήμου είναι μέσα σε ένα χρόνο το έργο της πλατείας Διοικητηρίου να είναι δημοπρατημένο. «Δρομολογείται πλέον η ιστορία της πλατείας Διοικητηρίου σε μια βιώσιμη και οριστική λύση, μετά από πάρα πολλά χρόνια και τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», πρόσθεσε. Μίλησε για αναβάθμιση του κορυφαίου θεσμού των «Δημητρίων», μέσα από τη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Για τις κρήνες στην Άνω Πόλη, επισήμανε ότι σε ένα χρόνο η παρέμβαση θα έχει ολοκληρωθεί. Υπογράμμισε, τέλος, ότι δρομολογήθηκε, περνώντας από το αρμόδιο συμβούλιο, η φωταγώγηση των μνημείων Unesco στον άξονα της Εγνατίας.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βασίλης Γάκης τόνισε ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο Πολιτισμού θα συμμετάσχει στα «Δημήτρια», με παραγωγές που αφορούν αυτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. «Έτσι λοιπόν μπαίνουμε σε μια λογική αναβαθμισμένου θεσμού των Δημητρίων, κάτι το οποίο αξίζει η Θεσσαλονίκη, μέσα στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της, αλλά και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών», σημείωσε.