Σε πολιτικό θρίλερ τείνει να μετατραπεί η επιλογή για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την νυν πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να χάνει τη θέση του φαβορί και να αντιμετωπίζει αρκετές δύσκολες προκλήσεις.
Η μεγαλύτερη εξ αυτών μοιάζει να είναι η διαφαινόμενη απόφαση του προέδρου της Γαλλίας να μη στηρίξει την υποψηφιότητά της για μία δεύτερη θητεία στην κορυφή της Κομισιόν, ενώ πριν από πέντε χρόνια ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι προκειμένου να συγκεντρώσει υποστήριξη για μία νέα υποψηφιότητα, με το όνομα του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάρτιο Ντράγκι να είναι αυτό που «κυκλοφορεί» περισσότερο.
Ορισμένες φήμες και ένα δημοσίευμα του Economist έφεραν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ως υποψήφιο για την Κομισιόν, με τον ίδιο σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ να διαψεύδει την όλη φιλολογία και να τονίζει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου.
Για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το να χάσει την υποστήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν θα είναι μια σημαντική απώλεια, αλλά ίσως όχι καταστροφική. Ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι η επικεφαλής της Κομισιόν έχει πολιτικοποιήσει υπερβολικά τον ρόλο της, ενώ υπάρχουν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες που της καταλογίζουν λανθασμένους ή ελλιπείς χειρισμούς σε θέματα που αφορούν τις συμφωνίες της ΕΕ με τους εμπορικούς της εταίρους, την πράσινη μετάβαση αλλά και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, δεν είναι σίγουροι αν ο Μακρόν αναζητά πραγματικά αντικαταστάτη για την κορυφαία θέση ή αν ασκεί πίεση στη νυν πρόεδρο ως τέχνασμα για να της αποσπάσει παραχωρήσεις στην πορεία.
Ανεξάρτητα από τους ελιγμούς του Μακρόν, η φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να είναι το ξεκάθαρο φαβορί, καθώς είναι η επικεφαλής υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο αναμένεται να κερδίσει με άνεση τις περισσότερες ψήφους τον Ιούνιο. Παραδοσιακά, αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος του ΕΛΚ θα έπαιρνε το ρόλο του προέδρου της Επιτροπής. Είναι επίσης απίθανο η Γερμανία να υποστηρίξει ένα σχέδιο που θα απομακρύνει τη δική της Επίτροπο από την ανώτατη θεσμική θέση της ΕΕ.
Ο παράγοντας Ντράγκι
Ο Μάριο Ντράγκι εξακολουθεί να έχει ισχυρή βαρύτητα στις Βρυξέλλες, με δεδομένη και τη θητεία του στην ΕΚΤ, καθώς θεωρείται ότι η πολιτική του «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» ήταν αυτή που έσωσε την ευρωζώνη στα χρόνια της κρίσης.
Όσοι διαφωνούν επισημαίνουν τη μεγάλη ηλικία του -είναι 76 ετών-, το γεγονός ότι έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης κοινών ομολόγων, στην οποία αντιδρούν με σφοδρότητα οι χώρες του Βορρά και τις έντονες αμφιβολίες για το αν το ΕΛΚ θα παραχωρήσει τη θέση σε έναν υποψήφιο με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.
Άλλοι έχουν προτείνει ότι ο Ντράγκι θα μπορούσε να εξεταστεί για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων των 27 ηγετών της ΕΕ.
Η διαδικασία εκλογής
Η διαδικασία εκλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ είναι αρκετά περίπλοκη και περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις στα παρασκήνια, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία τόσο με γεωγραφικά όσο και με κομματικά – πολιτικά κριτήρια.
Οι ηγέτες της ΕΕ είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν στις 17 Ιουνίου για να συζητήσουν τον ανασχηματισμό στην Κομισιόν, μόλις μια εβδομάδα μετά τις εκλογές. Ακόμη και αν η φον ντερ Λάιεν επιλεγεί από τους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής, όπου δεν απαιτείται συναίνεση, θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη ψηφοφορία επιβεβαίωσης στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να συμφωνήσει με απόλυτη πλειοψηφία.
Το 2019, η φον ντερ Λάιεν εξελέγη πρόεδρος με μόλις εννέα ψήφους. Και δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης της υποστήριξης των ακροδεξιών κομμάτων, η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρείται αρκετά δύσκολη.