Η σημερινή ημέρα ξεκινά για το πρωθυπουργικό ζεύγος με την αγωγή της Μαρέβας Γκραμπόφκσι κατά της Έλενας Ακρίτα, μετά την ανάρτηση της βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε ότι «το λάθος του Τάιλερ είναι ότι δε γεννήθηκε Μαρέβα» και κατέληγε: «Γι’ αυτό Τάιλερ, ευτυχώς που δε γεννήθηκες Μαρέβα».
Οι επίμαχες αναφορές - που χαρακτηρίστηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως «απογείωση της χυδαιότητας» - ήταν αρκετές για να προκαλέσουν την οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ίδιο να προαναγγέλλει ότι θα παραστεί ως μάρτυρας στο δικαστήριο και να καλεί το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, να αποδεχθεί την άρση της ασυλίας της κυρίας Ακρίτα, προκειμένου να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη για τους ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς της.
Η υπόθεση ήρθε να προσθέσει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της αντιπαράθεσης ενόψει των ευρωεκλογών, με την κυβέρνηση να συστήνει στην αντιπολίτευση να αφήσει εκτός κάδρου την οικογένεια του πρωθυπουργού, ενώ ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πήραν αποστάσεις, θεωρώντας ότι ανάλογες αναρτήσεις αποπροσανατολίζουν από το μείζον πολιτικό ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών.
Τα παραπάνω, ωστόσο, προϊδεάζουν για να σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ενόψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου, με την κυβέρνηση να γίνεται αποδέκτης σκληρής κριτικής από σύσσωμη την αντιπολίτευση, με επίδικο τα ποσοστά των κομμάτων τη βραδιά των εκλογών και ενδιάμεσο στόχο, τη διατήρηση στην πολιτική ατζέντα του ζητήματος των πολιτικών ευθυνών για τα Τέμπη και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εναντίον του πρώην υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Φυγή προς τα εμπρός μέσω... Ζαππείου
Μέσα στις επόμενες 68 ημέρες - μέχρι τις ευρωεκλογές - το κυβερνών κόμμα θα επιχειρήσει ένα συνολικό "restart" αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή με την αυλαία του 15ου Συνεδρίου που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ, οι εργασίες του οποίου η ηγεσία της οδού Πειραιώς, επιθυμούν να αποτελέσουν την αφετηρία της πολιτικής αντεπίθεσης, αλλά και το «αντίδοτο» που θα επουλώσει την τραυματισμένη εικόνα της κυβέρνησης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ζητούμενο παραμένει το ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει η ΝΔ στις ευρωκάλπες, ο βαθμός συσπείρωσης του κόμματος, αλλά και φυγόκεντρες δυνάμεις προς άλλα κόμματα ή την αποχή.
Οι περισσότεροι ωστόσο, προεξοφλούν ήδη ότι μια από τις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη την επομένη των ευρωεκλογών, θα αποτελέσουν οι διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, με δομικές αλλαγές στα υπουργεία, αλλά και ένα "rebranding" στα πρόσωπα που κατέχουν υπουργικές καρέκλες.
Τι θα κάνουν Καραμανλής και Σαμαράς
Στο κλίμα πανστρατιάς στο Ζάππειο Μέγαρο θα συμμετέχουν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς για να παρακολουθήσουν την εναρκτήρια ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανοίγοντας τις εργασίες του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο το παρασκήνιο της παρουσίας τους στην κορυφαία κομματική διαδικασία, με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννη Πλακιωτάκη να έχει τις προηγούμενες ημέρες διαδοχικές συναντήσεις με τους δυο πρώην προέδρους του κόμματος και πρώην πρωθυπουργούς.
Σε αυτές τις συναντήσεις και οι δύο επιβεβαίωσαν την παρουσία τους στην αυλαία του Συνεδρίου την ερχόμενη Παρασκευή, αν και - σύμφωνα με πληροφορίες - ξεκαθάρισαν ότι δεν σκοπεύουν να παρέμβουν παίρνοντας το λόγο, αλλά θα περιοριστούν σε σύντομες δηλώσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης.