Έξι ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών και οι πολιτικοί αρχηγοί προετοιμάζονται για τη μάχη της Αθήνας, ρίχνοντας αυλαία στην προεκλογική περίοδο.
Ζητούμενο, αλλά ταυτόχρονα και πονοκέφαλος για όλα τα κόμματα, παραμένει το ποσοστό της συμμετοχής στις ευρωεκλογές, με ισχυρό το ενδεχόμενο η αποχή να αποτελέσει το βράδυ της Κυριακής πρώτιστο θέμα σχολιασμού και συζήτησης στα τηλεοπτικά πάνελ.
Η λεγόμενη χαλαρή ψήφος βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις ομιλίες των τελευταίων ημερών να ρίχνει το βάρος στο να πείσει κάθε έναν ψηφοφόρο ξεχωριστά, για τη σημασία της ψήφου τονίζοντας τη σημασία την ανάγκη της συμμετοχής τους στις ευρωεκλογές.
«Για αυτό και αυτές οι ευρωεκλογές έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Με έχετε ακούσει πολλές φορές να επαναλαμβάνω γιατί πρέπει να υπάρχει σημαντική προσέλευση των πολιτών στην κάλπη. Ο λόγος είναι απλός: τα επόμενα πέντε χρόνια θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη, που θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο γαλάζιος στόχος του 33%
Με πολλούς να την χαρακτηρίζουν ως την πιο υποτονική εκλογική αναμέτρηση, αναλυτές και δημοσκόποι δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για αποχή ρεκόρ, ενώ κάποιοι προεξοφλούν ήδη ότι θα είναι πάνω από το 50%.
Αναλύοντας τα ποιοτικά ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη ανταγωνισμού για την πρώτη θέση οδηγεί μοιραία σε χαλαρές συμπεριφορές των ψηφοφόρων, αφού θεωρούν εκ προοιμίου ως βέβαιο νικητή των εκλογών το κυβερνών κόμμα, στοιχείο που προκύπτει και από την παγιωμένη παράστασης νίκης για τη ΝΔ με ποσοστό 86%.
Τα στοιχεία αυτά, έχουν θέσει σε «συναγερμό» την οδό Πειραιώς, αφού υπάρχει ο φόβος να επηρεάσουν αρνητικά τον στόχο που έχει θέσει το κυβερνών κόμμα για ένα ποσοστό γύρω στο 33%, σε συνδυασμό με τη στάση των πολιτών για τα θέματα που τους απασχολούν και αφορούν πρωτίστως την τσέπη τους, με αιχμή της ακρίβεια και τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Στις επιμέρους αναλύσεις τους οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούν ότι έχει ανακοπεί η ορμή των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, κυρίως στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αν και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η Ελληνική Λύση παραμένει ισχυρή, ενώ για το ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι έφτασε στο «ταβάνι» των προσδοκιών του και δύσκολα θα καταφέρει να ρίξει από τη δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι αποτελεί έναν γρίφο, κυρίως για τον τρόπο που έχει επιλέξει να πολιτευτεί κατά την προεκλογική περίοδο, αν και θεωρούν ότι δύσκολα θα πιάσει τον στόχο του 20% που έχει θέσει.
Ίσως για αυτό τον λόγο τα τελευταία 24ωρα, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα κομματικά στελέχη της ΝΔ επιλέγουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να αποδομούν σημείο προς σημείο όσα υπόσχεται και εξαγγέλλει ο Στέφανος Κασσελάκης, κατηγορώντας τον από τη μια για ακατάσχετη παροχολογία, όσο και για πλήρη έλλειψη βασικών γνώσεων για θέματα στα οποία αναφέρεται.
Η «δοκιμασία» Κασσελάκη και το στοίχημα του 20%
Με τον ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του χρόνου να αγγίζει μετά βίας διψήφιο ποσοστό, η ηγεσία του - σχεδόν έξι μήνες μετά - έχει κάθε λόγο να «πανηγυρίζει» για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, μετά και τις συνεχείς αποχωρήσεις στελεχών από την Κουμουνδούρου.
Αυτή η σταδιακή δημοσκοπική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε στον Στέφανο Κασσελάκη να αναθεωρήσει δύο φορές τους εκλογικούς του στόχους και από το 17% να ευελπιστεί στο παρά πέντε της ευρωκάλπης σε μια επίδοση που θα έχει τον αριθμό «2» μπροστά.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν πολλά στη δεξαμενή των πολιτών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν με βασικό κριτήριο τη δυσαρέσκεια, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να κερδίσουν μερίδα της αδιευκρίνιστης ψήφου.
Οι ευρωεκλογές αποτελούν και προσωπικό στοίχημα για τον Στέφανο Κασσελάκη, από τη στιγμή που επιθυμεί να παίξει ρόλο στις διεργασίες για την επόμενη μέρα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Με τον Στέφανο Κασσελάκη να βρίσκεται στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους δέκα μήνες, οι ευρωεκλογές είναι και για αυτόν μια εσωκομματική «δοκιμασία», που είτε θα του δώσει πόντους στο εσωτερικό του κόμματός του είτε θα προκαλέσει νέο κύμα αμφισβήτησης εναντίον του.
Άλλωστε, έστω και μισή μονάδα πάνω από τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2023 (17,8%), θεωρείται βέβαιο ότι θα ερμηνευτεί ως επιτυχία από τη σημερινή ηγεσία του κόμματος, με τους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη να «πανηγυρίζουν» ότι κατάφερε να κρατήσει όρθιο το κόμμα μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης με διασπαστικές τάσεις.
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ
Για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε αυτό που ονομάζουν «προοδευτική κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς», με ότι αυτό σημαίνει στις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, για την ενοποίηση του χώρου και την ενιαία εκπροσώπησή του στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως, τονίζει στις παρεμβάσεις του ότι «οι πολίτες με την ψήφο τους έχουν τη δύναμη να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση της ΝΔ», ρίχνοντας «κλεφτές» ματιές προς το διάστημα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Άλλωστε, η συζήτηση για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου βρίσκεται πάνω στο τραπέζι εδώ και καιρό, αν και τα «σύννεφα» πάνω από το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι περισσότερα από τις αχτίδες συνεννόησης μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων της Κεντροαριστεράς.
Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν αισιόδοξοι ενόψει της 9ης Ιουνίου, ωστόσο υπάρχει και προβληματισμός για την στασιμότητα στη δυναμική του κόμματος στις τελευταίες μετρήσεις, σε μια στιγμή όπου η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ δείχνει να βρίσκεται στο ανώτερο σημείο της και έχουν σταματήσει να καταγράφονται εισροές ψηφοφόρων είτε από τα Αριστερά του, είτε από τον χώρο του Κέντρου.