Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει θέσει ευθύς εξαρχής το πολιτικό διακύβευμα της προσεχούς Κυριακής, καλώντας τους πολίτες να απαντήσουν αν θέλουν η χώρα να μείνει στην τροχιά προόδου που ήδη ακολουθεί, ζητούμενο παραμένει τι θα σημάνει στην πράξη η εκλογική επίδοση της ΝΔ και πώς το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος στις 9 Ιουνίου θα ερμηνευθεί.
Πέρα από το προφανές, που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της υπαρκτής χαλαρότητας και του κινδύνου η αποχή να αποτελέσει κυρίαρχο χαρακτηριστικό, ο πρωθυπουργός στις δημόσιες ομιλίες του ανά την επικράτεια διαμηνύει μεταξύ άλλων ότι η ψήφος είναι κρίσιμη και για έναν ακόμα λόγο.
Και αυτός έχει να κάνει με την απρόσκοπτη συνέχεια της εσωτερικής πολιτικής ζωής, από τη στιγμή που η αντιπολίτευση αναδεικνύει την εκλογική αναμέτρηση ως «δημοψήφισμα», με τις υποσχέσεις να δίνουν και να παίρνουν, όπως και τα σενάρια για έναν διορθωτικό ή σαρωτικό ανασχηματισμό, ακόμα και αλλαγή προτεραιοτήτων στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
Την ίδια στιγμή πάντως, στις έρευνες της κοινής γνώμης των τελευταίων ημερών, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων - σε ποσοστό 69% - δεν πιστεύει ότι το όποιο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα μπορούσε να δημιουργήσει θέματα πολιτικής σταθερότητας για τη χώρα, αντιθέτως θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά απρόσκοπτα τη χώρα και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι οι ευρωεκλογές το πρόβλημά της, αλλά η σχέση της με την κοινωνία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Τα σενάρια ανασχηματισμού
Με το μετεκλογικό τοπίο να αποτελεί γρίφο, σε ότι αφορά τον πήχη του 33% που έχει θέσει η ΝΔ ως εκλογικό της στόχο, το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα επηρεάσει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για την επόμενη μέρα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θα κληθούν να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες αναδιάταξης του σκηνικού στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με αλλαγές χαρτοφυλακίων και επίσπευση των πρωτοβουλιών για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες.
Αν και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανύποπτη στιγμή έχει δηλώσει ότι δεν είναι οπαδός των συχνών αλλαγών, συνεργάτες του υπενθυμίζουν επίσης, ότι η απόδοση του κυβερνητικού σχήματος και ενός εκάστου των υπουργών αξιολογούνται καθημερινά.
Γίνεται προφανές ότι στο μπλοκάκι του ο πρωθυπουργός έχει ήδη σημειώσει τυχόν λάθη και παραλείψεις, αλλά και συνολικά τις επιδόσεις των υπουργών του για τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται και τους στόχους που έχουν έως σήμερα επιτύχει ή παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.
Οι σχετικές συζητήσεις φτάνουν έως και τον πιθανό χρόνο των αλλαγών, τις οποίες κάποιοι προσδιορίζουν στο τέλος του καλοκαιριού και πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και άλλοι πιο σύντομα, με πιθανές αλλαγές στην κυβερνητική δομή, ακόμα και με συγχωνεύσεις υπουργείων.
Οι στόχοι την επομένη της ευρωκάλπης
Μέσα σε αυτό το κλίμα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον βάζουν ήδη στο τραπέζι την ανάγκη της ανεμπόδιστης υλοποίησης των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με την ακρίβεια να αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός - μέσω των συνεντεύξεων και της αρθρογραφίας του - παραθέτει τις κύριες προτεραιότητες της επόμενης ημέρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Μεταναστευτικό και την Κοινή Αγροτική Πολιτική έως τις προσπάθειες για κοινά αμυντικά σχέδια και την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.
Ήδη έχουν προαναγγελθεί νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση που αφορά το υψηλό κόστος για τη στέγη αλλά και οικονομικά μέτρα στήριξης για την οικογένεια, καθώς επίσης και μια σειρά νομοσχεδίων που θα τεθούν προς έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής.
Άμεσα αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του θεσμού του προσωπικού γιατρού, ο οποίος έχει «σκοντάψει» επανειλημμένως στη χαμηλή συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στο σύστημα, αλλά να «τρέξουν» και τρία νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τη θέσπιση κινήτρων για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές επιχειρήσεων, ζητημάτων που αφορούν στην χρηματοδότηση επενδύσεων των ανωτέρω επιχειρήσεων και τέλος, διατάξει για τον μετασχηματισμό της Κεφαλαιαγορά.