Η συζήτηση στη Βουλή και η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αποτέλεσαν την πρώτη δημόσια, προεκλογικού χαρακτήρα αντιπαράθεση του κυβερνώντος κόμματος με το σύνολο της αντιπολίτευσης, ενώ λειτούργησε και ως «προπομπός» για τη μάχη των ευρωεκλογών που ακολουθεί.
Ο απολογισμός ωστόσο για τη ΝΔ κατέδειξε κέρδη και ζημιές. Μπορεί κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια η κυβερνητική παράταξη να κέρδισε μία επιπλέον ψήφο, αυτή του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά, έβγαλε όμως λαβωμένο το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να χάνει δύο στενούς του συνεργάτες. Με όσα συνέβησαν εντός και εκτός Κοινοβουλίου να αποτελούν παρελθόν, στη ΝΔ στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο επετειακό Συνέδριο του κόμματος, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν την Παρασκευή 5 Απριλίου.
Στόχος, να αποτελέσει το εφαλτήριο για την πολιτική τους αντεπίθεση στον δρόμο προς την κάλπη της 9ης Ιουνίου, αλλά και ένα ορόσημο για την συνολική επανεκκίνηση του κόμματος. Άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνδέσει ευθέως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την πολιτική σταθερότητα για να συνεχίσει η κυβέρνηση απρόσκοπτα την πορεία της και το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει.
Ζητούμενο παραμένει ο βαθμός της κομματικής συνοχής και η συσπείρωση της βάσης της ΝΔ, μέσα σε μια συγκυρία αρνητικών γεγονότων, που θολώνουν το πανηγυρικό κλίμα από τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος. Μόνο τυχαία δεν είναι ακόμα και η επιλογή του Ζαππείου, ως χώρου διεξαγωγής των εργασιών του Συνεδρίου, που παραπέμπει ευθέως στην τελετή υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1979 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ο πήχης των ευρωεκλογών και το... αντίδοτο του ανασχηματισμού
Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μια σειρά αλλαγών τόσο στη σύνθεση της κυβέρνησή του, όσο και στο στενό του επιτελείο. Το εύρος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των θα εξαρτηθούν και από το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η ΝΔ στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σε μια περίοδο όπου η δημοσκοπική πτώση του κυβερνώντος κόμματος κυμαίνεται μεταξύ 1% - 1,5%.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, παραμένει ζητούμενο, αν την βραδιά των εκλογών το ποσοστό της ΝΔ θα έχει μπροστά τον αριθμό «3», ή αν θα επιβεβαιωθούν όσοι εκτιμούν ότι η κάλπη θα στείλει ένα ισχυρό καμπανάκι δυσαρέσκειας προς το Μέγαρο Μαξίμου.
"Rebranding" στο πρωθυπουργικό επιτελείο
Εβδομήντα ημέρες πριν από τις κάλπες του Ιουνίου και πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη σαρωτική επικράτηση της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, τα σύννεφα πάνω από την Ηρώδου Αττικού πυκνώνουν, μετά και τις ηχηρές παραιτήσεις του Στ. Παπασταύρου και του Γ. Μπρατάκου.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφασίζει άμεσα για την κάλυψη των νευραλγικών τους θέσεων και τον Μάκη Βορίδη να μετακομίζει πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πληροφορίες επιμένουν ότι σε επόμενο χρόνο επίκεινται ευρύτερες ανακατατάξεις στο στενό επιτελείο του Πρωθυπουργού.
Άλλωστε, των απομακρύνσεων του Γιάννη Μπρατάκου και του Σταύρου Παπασταύρου προηγήθηκαν αυτές του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του συμβούλου του, Δημήτρη Μητρόπουλου. Οι μόνοι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη που παραμένουν στα πόστα τους τα πέντε προηγούμενα χρόνια, είναι ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο οικονομικός σύμβουλος Αλέξης Πατέλης και η διευθύντρια επικοινωνίας Κύρα Κάπη και ο λογογράφος, Γιάννης Βλαστάρης, ενώ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, Δημήτρης Τσιόδρας έχει αφοσιωθεί στη μάχη των ευρωεκλογών ως υποψήφιος στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο.