«Το βέτο της Ουγγαρίας δεν επέτρεψε να συμφωνηθεί το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής. «Αυτά που έχουν συμφωνηθεί ικανοποιούν την Ελλάδα τόσο στο θέμα της μετανάστευσης όσο και στο θέμα της κλιματικής κρίσης. Υπάρχει συνολική κατανόηση ότι πρέπει οι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης να στηρίζονται περισσότερο».
Αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έγινε απλά μια αναφορά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θεωρώ ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ήταν ένα ακόμα βήμα στην προσέγγιση των δύο χωρών. Χρειάζεται χρόνος για να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε και το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο».
Ερωτηθείς αν δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο με την έξοδο του Ορμπαν από την αίθουσα για να υπάρξει ομοφωνία σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είπε ότι δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο λήψης αποφάσεων. «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Για την υπόθεση Μπελέρη και τη στάση του Βερολίνου, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι σε αυτούς που θέλουν την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο απαιτείται οι χώρες να κάνουν πρόοδο σε σειρά θεμάτων και ειδικά στο «κράτος δικαίου». «Θέλουμε να αναγνωριστεί ότι εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος, δεν εμπλεκόμαστε με την αλβανική δικαιοσύνη. Προσβλέπουμε να βρούμε τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα και να γίνει σεβαστή η βούληση του λαού της Χειμάρρας», επεσήμανε.
Για το ζήτημα της ακρίβειας τόνισε ότι η κυβέρνηση, με την ανάπτυξη της οικονομίας, στήριξε τους ευάλωτους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ελέγχους στην αγορά και με στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. «Έχουμε αυξήσεις τιμών, αλλά και μειώσεις τιμών, που (οι δημοσιογράφοι) δεν αναδεικνύετε με την ίδια θέρμη».
Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις. Τα μέτρα που είχαμε πάρει δεν ήταν αρκετά. Η ορθότητα όσων αποφασίσαμε θα κριθεί στην πράξη».
Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η θέση της Ελλάδας στο θέμα της Γάζας είναι σταθερή. Για το ότι η χώρα μας δεν ψήφισε το πρώτο ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση πυρός, αλλά το έκανε στο δεύτερο προ ημερών, απάντησε ότι όταν μπήκε σε ψηφοφορία το πρώτο ψήφισμα, δεν είχε ξεκινήσει η χερσαία επίθεση.